Hlavní navigace

Názor ke článku ArchLinux - ako som naň prešiel od kei.101 - Ahoj :) No já jsem přešel na Arch...

  • 15. 6. 2009 10:21

    kei.101 (neregistrovaný)

    Ahoj :) No já jsem přešel na Arch z Gentoo a to především proto, že má Arch super rychlou instalaci systému a balíčků (oproti gentoo :) při zachování možnosti kompletní ruční konfigurace. Ta navíc nezabere moc času, protože většina konfiguráků už je předpřipravená a stačí změnit pár parametrů, na které navedou komentáře nebo ArchWiki. Ubuntu jsem také zkoušel nějakou dobu, ale byl jsem zklamán tím, jak málo kontroly nad systémem mi dává (proč sakra, když si nainstaluju apache, tak se mi při startu systému automaticky spustí?!). Na notebooku i na desktopu mám tak jako hlavní systém Arch Linux. Navíc, co se týká 3D efektů, není přeci třeba instalovat Ubuntu, na Archu na desktopu jsem si s pomocí ArchWiki během chvilky nainstaloval Compiz + XFce a je to radost pohledět :). Na Ubuntu se navíc po nainstalování gui rozhraní pro compiz konfiguraci tento nástroj bije s tím klasickým ubuntím (bez efektů, středně efektů, hodně efektů), což mě dost rozčiluje...

    Pokud by se mě ptal na radu někdo, kdo chce začít s linuxem a myslí to sním vážně (chce ten systém alespoň trochu pochopit), řekl bych mu asi toto:
    1) Zjisti si, jak se rozděluje disk a vytvoř si oddíl pro linux (poskytl bych gparted cd)
    2) Nainstaluj si minimální arch linux a nauč se základní práci s shellem a nějakým editorem, doporučuji vi(m) (poradím)
    3) Na ArchWiki si přečti, jak se instalují balíky + asi bych mu dal doporučené balíčky a pořadí jejich instalace..
    4) dál už je to na učení se, jak s programy zacházet a jak je konfigurovat

    Osobně, ArchLinux se vším všudy, co potřebuju si na notebook nainstaluju za pár hodin (když nemám uloženou konfiguraci, tak si ještě dlouho hraju se vzhledem :)