Hlavní navigace

Něco je špatně aneb proč je nás tak málo?

28. 8. 2008 13:43 (aktualizováno) antonin bernhardt

Tuhle jsem zase dumal, proč je uživatelů Linuxu tak málo a zjistil jsem, že tento problém nemá nižádnou logiku a tudíž není problémem, který by ve skutečnosti existoval… Anebo se pletu?

Na rozdíl od dobrodružství s nelegálními XP a různě okrekovanými hrami je Linux nuda. Nestačilo by začít Linux prodávat a licencovat? Nutit uživatele olepit svoje železo slušivými nálepkami licencí a hrozit těžkými postihy za používání nelegálních kopií? Učinit všechny uživatele Rooty a nechat je skutečně páchat zločiny na OS až do nové instalace – samozřejmě nelegální…? Placená OpenOffice by do náruče Linuxu nahrnula další statisíce uživatelů a určitě načerno instalovaný BlackBox by učinil více dobra nežli nicneříkající slogan Mám to legálně – používám Linux… A to odstrašující ZDARMA… Svět nás učí, že nic není zadarmo, a najednou takováhle podezřelá věc – není to nějakej SPAM, VIR, MALVARE?

Vždyť to nepoužívají žádné státní instituce, žádné podniky, žádný normální lidi, který znám!!! Je to prostě nějakej švindl.

A tak navrhuji – distribuce v ceně 1.500.- bez příslušenství, jen v příkazové řádce. A za další třeba 3000.- KDE nebo GNOME a za příplatek  2000.- i komplet OpenOffice bez oprav překlepů, ty za 500.- download – to by se nám uživatelé množili!!! Konečně něco pořádnýho, co se dá používat načerno a ZDARMA – tak takhle by to určitě fungovalo. Ještě vymyslet nějaký viry, aby bylo před čím se chránit a na co nadávat. A ejhle, i výrobci HW by najednou našli čas a prostředky k dodání ovladačů a všechno by bylo zase NORMÁLNÍ. Ba i lidé, kteří za OS platí kvůlivá čistému svědomí, by si přišli na své a řád světa by byl zachován.

Jinak – když Vás nic nenutí opustit svá oblíbená XP nebo Visty, proč by jste to proboha dělali, že? Takže nejvíc přírůstků uživatelů má linux v období studia na škole, kde se uživatel musí se svým NB nějak zaopatřit a OS Linux patří mezi ty levné varianty, neb student musí mít spoustu peněz na různé věci, ale OS mezi ně určitě nepatří :-) Ale po škole přijde praxe a když je bůh milostiv, bude používat Linux jen doma a vše ostatní schlamstnou ty dokonalé mašinky s widlemi a jejich aplikace. A proč ne. On to přece platit nemusí. Tam ho nějaká licence a platba za ní nevzrušuje. Ostatně i kdyby – vždyť už si na to dokáže vydělat. A mezi námi – proč by si měl sakra lámat hlavu s nějakou kompatabilitou dokumentů, on má tu správnou verzi, kterou používá celé stádo, málem všichni, že… A mezi námi opět – Linux není dokonalost sama, má svá úskalí, nedotaženosti, specifika, hranice možností. A bude zase poslední v řadě – jako nouzové řešení stejně jako v případě studenta…

No a my ostatní mimo stádo si budeme lámat hlavu, proč je uživatelů tak málo, i když na tom laciném systému děláme téměř vše, co ostatní (nemyslím tím CAD a jiné spec aplikace včetně vývojářských které zatím na Linuxu nemají místo) a neshledáváme se izolovanými od ostatního PC světa. A je to divné, protože kolik lidí sakra dělá ve vývoji a kolik na CADu a kolik používá svá windows stejně jako my? Něco je špatně. A nebudou to jen ovladače. A nebude to jen jinou filozofií přístupu. Nebo jiným prostředím (sám tápu třeba v Solarisu :-).

Myslím, že když někdo přinutí ty velké odběratele k tomu, aby při výběru potřebného OS a SW přihlédli k ceně a provozním nákladům a nemohli tedy nacpat všechno do nákladů a museli tedy třeba platit polovinu ceny ze svého, pak možná by se dostali do role studentíka a zjistili by, že minimálně polovina zaměstnanců si klidně vystačí s tím nouzovým řešením, neb píší dopisy a mejlují a dělají nějaké výkazy, na což jim ten chudý OS plně dostačuje a nebudeme do nich tedy cpát nějaké prostředky. Je to jako se služebním autem – někdo má repre limuzínu, jinému stačí obyč škodovka, že. Tak třeba slušná ekonomická rozvaha přivede rozpočtáře k Linuxovému desktopu. A třeba už jen ten fakt, že od příštího roku by měla být podpora otevřených formátů dokumentů i v nativním formátu pro prostředí MSO, tak si ty Office nemusíme rušit a až přijde na novou verzi, nebude až tak velkej problém udělat selekci komu to drahé a komu to levné… A třeba zjistí, že nemusí kupovat kvůli Vistě novej HW a stávající ještě nějakej pátek vydrží… A třeba je k tomu přinutí hlas lidu, neb za co vlastně ty úřady žijou? A proč se pak nedostává na důchodce (to je jinak :-), ale hlavně na ty důležité projekty ze státního rozpočtu a na školství a zdravotnictví, když to někdo (nevím jestli za něco :-) nacpe evidentně bez selekce a odůvodněné potřeby do jedné jediné firmy (bohužel nemám jejich akcie, asi bych psal potom jinak :-))

A asi dodám ještě jedno – Windows pro projektanty, hráče a jiné pochybné existence, které se bez toho neobejdou a mají na to, a Ubuntu pro začátečníky, lenochy, brouzdače a mailery a kecálisty a telefonovače  a občasné pisálky a tabulkovače a lidi milující klid a pohodu a občasné polykače zloby na nefungující HW. A ti ostatní si už dokážou vybrat :-)

A prosím: neberte ten svět tak vážně ! A už vůbec ne nějakého Tondulevharta ! Vždyť už je mu pětapadesát a to je něco mezi Zombie a Dobou ledovou :-)

Sdílet