Hlavní navigace

Privat - neplivat aneb funkcionalita aplikací

8. 4. 2009 18:08 (aktualizováno) antonin bernhardt

Krásný slunečný den !

Narazil jsem na problém s funkcionalitou některých aplikací typu PIM. Ne že by nefungovaly nebo tak nějak. Jsou výborné, já používám třeba Evolution a občas zkouším na nových distrech Kontact. Do jisté doby mi naprosto dostačovaly a jsem s nimi velmi spokojen. Leč…

… nastal problém při zpracování agendy našeho obchodu. Hmm. Problém. A tak jsem byl nucen migrovat na jinou platformu a jiný program, který za mne uchovává v paměti události, zprávy a telefony svázané s klientem. Prostý DB engine s vázanými poli a vhodnými dotazy. Dobrá. Stejně mám ten systém jen na hry, tak se stal i trochu užitečnějším.

Samozřejmě jsem nezahálel a snažil se i na Linuxové platformě najít odpovídající věci, ale je fakt, že ač se to dost podobá, ta komplexnost chybí. Trochu svitla naděje s příchodem nové verze Evolution založené na SQLite, protože tam by to již jít mělo, ale zase to rychle pohaslo, neb není implementace. Zatím to tedy chybí.

Pak jsem zase pod nějakou zprávičkou četl příspěvky, kde samozřejmě nechyběl LO. Jako vždy urputná bitva. Ale napadlo mne při tom, proč vlastně M$ neportuje MSO i na Unixy – krom Apple samozřejmě. Klidně bych si i licenci na Outlook koupil, protože to je jedna z mála věcí, které jsou skutečně dotažené k dokonalosti a dají se profesionálně využívat. Anebo že by komunitě stačilo to, co tu je nyní? Pochybuju. Proto vkládám hodně nadějí do Evolution. Na SQLIte by se s tím měly dát dělat opravdu dobré věci. A já za sebe jen lituju, že nejsem natolik dobrej programátor, abych si to v databázi napsal sám :-(

No a trocha nostalgie nakonec; když jsem tedy začal zase dělat ve widlích, vzpomněl jsem si na jeden z programů, který jsem kdysi používal (r.2000 – 2) – představuji tedy Lotus Organizer 6.0 a jeho osobitý výzor. Tohle vyšlo jako příloha na nějakém CD PCWORLD a byl tedy ZDARMA pro čtenáře. Dodnes mne okouzluje svým formátem a schopnostmi. A to je už nějakých 10 let starý. No, říkám to snad jen proto, že je kde sbírat inspiraci a že nelze šmahem odsoudit vše, co na té platformě běhá jen kvůli té platformě, že :-) Víme všicni, že potenciál Linuxu a Unixů všeobecně je obrovský a že záleží jen na tom, kdo a jak se toho chopí. A že konkurovat nelze pouze cenou, ale také (a myslím že především) kvalitou produktů. Je fakt, že bych asi nemusel mít v repo takovou spoustu balíků, ale uvítal bych pro desktopové uživatele méně a kvalitní aplikace, které pokryjí běžné potřeby profesionální kanceláře :-)

A máme tu: OpenOffice – skvělý produkt; účetnictví – je tu už možnost tří velmi dobrých řešení; multimedia – použitelné; podpora DB řešení – vynikající atd atd. Ale… Dokud tu komplexně nebude vše, co se dá srovnat s majoritou, tak tu stále budou dualbooty a minimální podíl na trhu. Tak jako v mém případě.

PS: nejsem programátor, umím mizerně anglicky a tak té věci moc nepomohu ani prací, ani slovem. Ale rád bych viděl a věděl, že lidé, kteří to udělat mohou, slyší můj hlas na poušti a chápou moje potřeby, tak jakož i já posílám chybové zprávy vývojářům zpět – víc nemohu učiniti.


PS: nakonec jsem přeci jen našel řešení – eGroupware :-)

Sdílet