Hlavní navigace

Tak DRM už nechce ani Bill Gates

19. 12. 2006 9:53 (aktualizováno) tonda

Což je docela sranda, když uvážíme, že právě na DRM od Microsoftu jsou postaveny dva nejnovější online obchody s hudbou u nás. Ale nedivme se, DRM tak, jak nyní funguje, nevyhovuje ani samotnému Microsoftu. Proč?

Prostě a jednoduše proto, že jim boří jejich vizi multimediální domácnost budoucnosti. Paradoxně tak DRM neomezuje pouze koncové spotřebitele, ale i jeho tvůrce.

O co vlastně jde? Jednoduše si velký Bill představuje, že v budoucnosti bude mít každá domácnost jeden domácí server (jednoduše takovou „holku pro všechno“), na kterém (krom Windows, překvapivě) bude mít každý svoji hudbu, filmy, fotografie, etc, a na který se budou připojovat další zařízení jako televize, přenosné počítače (asi TabletPC), radia, etc. Jenže, pak samozřejmě příjdete na to, že DRM vám tyto „vymoženosti“ nedovolí používat tak, jak by jste chtěli.

Je z toho vůbec cesta ven? Můžete DRM zcela eliminovat a zapomenout, že vůbec taková snaha kdy byla, a nebo končně také přijít na to, že DRM nemá zbytečně omezovat oprávněné uživatele a eliminovat pouze ti neoprávněné.

zdroj

Sdílet