Hlavní navigace

Virtualizace v praxi (MSI PR200X)

6. 7. 2008 10:11 (aktualizováno) talpa

Předem se omlouvám, účelem  tohoto blogu není přesný návod „jak na to“ spíš je to zajímavá zkušenost a mírné překvapení nad zajímavým výsledkem. Takže je to spíš příspěvek ve stylu alla Krčmář  (nic proti panu Krčmářovi, jeho články sem bezesporu patří, ale nejsou koncipovány jako odborné spíš jako publicistické :))

Už delší dobu jsem  řešil problémy s Windows XP a výše.

Byly to

Windows mínusy

  1. Nedostatek výkonu
  2. Praktická nemožnost vyčistit systém, především registry a některé dll, či rovnou activex
  3. Uhlídat viry(vím že se hned ozve plno lidí, že to zvládají, firewall, antivir, spybot,spyware, atd. ale ať si tam člověk narve co chce děravý systém je děravý systém, je to jak věčná válka USA s teroristy, taky nikdy uplně všechny nedopadnou:)
  4. Nekompatibilita hardware (předpokládám ,že to byl problém  notebooku MSI pr200× který není oficialně podporován a disk se fakt zváštním způsobem roztáčí, zpomaluje a disk jako takový hnojí,nepomáhala ani častá defragmentace,  pro mě to byl prostě problém )

Windows plusy

  1. Windows k práci potřebuji, mám prostě hodně klientů co Windows využívají
  2. Uživatelské prostředí je relativně méně náchylné k (dámy prominou) posrání.

Teď jak jsem to vyřesil. Původně jsem měl na windows linux (centos, pclinux, ubuntu) jako virtual image ve virtual boxu.

Řešení to bylo hezké (očesaná instalace centos mi celkem brala 30 MB paměti, přemostěním jsem zajistil funkční pc s databázemi mysql, pg, firebird apachem i postfixem) na testy i vývoj to bylo skvělé, horší už byl zminovaný problém s hardware, disk prostě byl šíleně pomalý.

Pak jsem se rozhodl pro radikální řešení.

Druhý NTFS disk jsem nechal a první se pokusil zmenšit, pak jsem zkusil na první NTFS disk nainstalovat Ubuntu. Hrdě mi nabídlo zmenšení velikosti disku a následné vytvoření disku s linuxem. Naštěstí jsem měl zazálohováno, disk klekl. Autoři by přeci jen měli uvést, že postup je ještě experimentální, nicméně každý normální si při takové operaci disk zazálohuje.

Tak jsem nainstaloval na celý první disk Ubuntu. Výsledek byl překvapivý, 2GB paměti z PR200× udělalo nepřekonatelnou mašinu. rychlost disku (teď si jen sem tam chroupne namísto šíleného roztáčení pod windows). Ještě větší překvapení mě čekalo po instalaci virtual boxu 1.6.2 a následné instalaci (zdůrazním) legálních Windows XP Profesional CZ. Světe div se Windows jsou stejně rychlé jako Linux. Respektive zvýšila se jim rychlost asi 3násobně oproti původní instalaci.

Zklamání, ale také přišlo. Klávesnice ve windows virtual image správně nepracuje s některými znaky jako jsou např. klávesy s diakritikou, či závorkami. Pro vývojáře menší průšvih. Nicméně si nemyslím, že by to byl takový problém který by nevyřešila další verze Virtual Boxu, či VMWare (ten jsem aktuálně nezkoušel)

Co na to říci závěrem.

Pro pochybovače

  1. Opravdu jsem měl veškeré ovladače od MSI pro windows, které byly potřeba.
  2. Opravdu jsem Windows XP nainstaloval jak jsem měl.

Pro vývojáře

  1. Virtualizace tohoto typu může překvapit, přemostění sítí navíc zajistí, že např.různý software máte možnost testovat a pokud dáte před testem bod obnovy, vracíte se neustále k čistým windows.
  2. Proto také doporučuji zvolit jako primární prostředí linux (v mém případě Ubuntu, to jsem zvolil kvůli svému okolí, které má převážně Ubuntu.
  3. Virtualizace Windows může slušně z efektivnit práci v případě, kdy je podpora v oblasti ovladačů pod windows ze strany výrobce poněkud nedostatečná.

Doufám , že můj výzkum a má praktická zkušenost někomu pomůže.

Sdílet