Hlavní navigace

Jak může vypadat počítač s Linuxem

31. 3. 2007 23:22 (aktualizováno) square

Včera k nám do organizace přišlo dalších pět „nových“ (z konce roku 2005) počítačů. Jsou dodávány s Linuxem. To ale ještě nemusí znamenat, že je na nich Linux nainstalován. Po spuštění se ukáže obrazovka oznamující, že počítač byl testován a pokud chci používat přiložený operační systém, musím vložit CD a postupovat podle příručky.

V balení je třísetstránková kniha Mandriva Linux 2005 Limited Edition, Průvodce uživatele od Ivana Bíbra.(doporučená cena 499 Kč) s přiloženým DVD. Společnost, která počítač sestavovala a testovala to vyřešila jednoduše: univerzální rada pro všechny případy. Obsahuje taky dvě nepřesnosti, uvádí totiž vložte první instalační CD Mandrake Linuxu, nikoli DVD Mandrivy. Podle toho se zdá, že dodaný Linux nebyl ani testován, což je největší problém.

Takhle vypadá počítač dodaný s Linuxem (z konce roku 2005)

Na uvedené počítače dám samozřejmě Linux a to aktuální verzi Ubuntu, která plánovanému použití bohatě vyhoví. Zatím funguje docela dobře na šesti shodných počítačích dodaných dříve. Na jeden zkusmo nainstaluji Mandrivu 2005 a uvidím, jestli vůbec půjde bez problémů. O dalším osudu těchto linuxových PC vás ještě budu informovat.

Sdílet