Hlavní navigace

Názor ke článku Návrat od Rails k PHP od Jitka aka poLK - @Daniel Kvasnicka Ano, videla jsem ty sablony :) a...

  • 8. 10. 2007 13:01

    Jitka aka poLK (neregistrovaný)

    @Daniel Kvasnicka

    Ano, videla jsem ty sablony :) a vzdycky pro me bude rychlejsi upravit vychozi sablonu a nechat si vygenerovat kod pro vice casti aplikace najednou.

    Jaky model ci modely (vcetne zadneho) bude pouzivat Vas controller je jen na vas - nemyslim si ze zmena ve var $uses v controller kodu je az tak strasna prace ci velky zasah a uz vubec si nemyslim, ze by to bylo lze nazvat koncepcni vadou.

    Pouzivat v nazvech trid/metod neco jineho nez anglictinu je imho ne moc chytre. A pokud po tom touzite, ono Vase 'hrabat se v cake' znamena upravu jednoho konfiguracniho souboru. A mimochodem - vetsina programatoru si ty 'uchylne inflections' chvali - tabulka 'people', controller 'PeopleController' a model 'Person' etc 'works just fine and out of the box'.

    Objekty jako navratove hodnoty metod modelu jsou planovany pro milestone 2.0 - nicmene co se me tyce, vzhledem ke zpusobu jakym se s daty dale (predevsim ve views) pracuje, jsou imho pole plne dostacujici. Samozrejme - trvate-li na objektech jiz nyni, muzete pouzit Set::map().

    Trvam na tom, ze rychlost vyvoje komplexni/rozsahle aplikace v CI a CakePHP je nesrovnatelna. A pri dnesnich cenach programatorske clovekohodiny je to zelezo proste levnejsi. Ja mam take rada rychle aplikace - coz znamena, ze tam kde vetsina nikoli preciznich programatoru s CakePHP aplikaci konci (po uspesnem testu funkcnosti oproti zadani), zacina faze optimalizace.

    'Cake vam nadiktuje nazvy adresaru .... a kdyz chcete jine, musite zas nastavovat' - ano, to je dusledek jednoho z hlavnich hesel CakePHP core dev tymu: convention over configuration. A je to jedna z veci, kterou mame my pekari a cukrari na CakePHP moc radi :)

    Nechci se nechat zatahnout do flamewar o tom, ktery framework je ten 'nej' - je-li nekdo spokojen s tim co/jak nabizi CI, budiz mu to prano. Ja bych si CI pro rozsahly projekt rozhodne nevybrala. Tim samozrejme netvrdim, ze to neni mozne, nebo ze je to chyba. Vzdy to bude o znalosti frameworku/ja­zyka/platformy a schopnostech programatora.