Hlavní navigace

Linux jako OEM system

30. 8. 2006 16:41 (aktualizováno) pasky

Tak jsem si tu chtel nejdrive tak nejak obecne postezovat na kod mplayeru, ovsem kdyz jsem zasel sem, v seznamu poslednich clanku na Rootu mne zaujal clanek o OEM Linuxu a dopadlo to tak, ze o mplayeru budu psat nekdy jindy. ;-) Jen snad ze kdybyste hledali mplayer pod Debian a vsude narazeli pouze na repository marilatt, ted se to jmenuje jinak a podivejte se na http://www.debian-multimedia.org/. Ted ale OEM – nez abych psal do dlouhatanske diskuse, kde uz je tolik prispevku, ze ten muj si stejne nikdo neprecte, radeji provetram cerstvy (zatimco tohle pisu, stale jeste supertajny) rooti blog.

Hlavni poselstvi clanku bylo vlastne touzebne prani, aby se vnimani Linuxu na desktopu posunulo od „je levnejsi“ k „je lepsi“. Vojtech Bednar v zaveru clanku pise, ze „mnoho uživatelů či nákupčích by po něm sáhlo – stejně jako po Macu, jako po něčem exkluzivním. A na rozdíl od Macu, ekonomicky dostupném.“ Tady je ale skryta dichotomie, jejiz dusledky i diskutujici prehledli – pokud ma byt nejaky vyrobek vniman jako exkluzivni, prestizni, psychologicky to musi byt spojeno s nejakou vysokou barierou, ktera mezi nim a beznym clovekem lezi – bud potrebne znalosti, nebo mnohem casteji prave vysoka cena!

Autor si stezuje, ze OEM prodejcii nainstalovany system radne nenakonfiguruji a neprednastavi aplikace. To je ale trochu zvlastni, nemela by prave od toho byt distribuce, aby po instalaci nabidla funkcni a dobre fungujici system s bez problemu spolupracujicimi a dobre se chovajicimi aplikacemi? Tolerovat lze pripadne hardwarove upravy na miru, i kdyz i zde by se „instalacni servis“ mel teoreticky omezit na rozchozeni specifickeho hardware, ktery je prilis novy na to, aby byl soucasti distribuce, pripadne vyzaduje drivery s licencimi omezenimi (ahoj, ATI a nVidie).

Dobra, tedy by meli OEM prodejci instalovat na pocitace nejakou „dobrou distribuci“, ktera je dostatecne uzivatelsky pritulna a funkcni. Prubezne ruzne distribuce zkousim, a alespon z meho pohledu stale maji pomerne zasadni mouchy, ktere je z hlediska desktopoveho pouziti stale stavi v mnoha kategoriich viditelne za Windows – at uz jsou to stale jeste problemy s ceskou klavesnici, paralelnim grafickym prihlasovanim vice uzivatelu, etc. – detaily je zbytecne rozepisovat, ponevadz se u ruznych distribuci a jejich verzi lisi, celkovy dojem nedodelanosti ovsem stale zustava. Velky problem je z meho pohledu prehravani MP3 a beznych formatu videa, zejmena na komercnich distribucich (to jen abych si prihral polivcicku, s tematem to primo nesouvisi, to muze OEM prodejce neprilis slozite genericky pro vsechny sve instalace vyresit). Problem je samozrejme i s hrami a aplikacemi dostupnymi pouze pod Windows (muze jit o velice prakticke drobnosti, napriklad TV program cekajici v systrayi) – IMHO je v soucasnosti nejlepsi cesta v pred dle prislovi „kdyz nejde hora k Mohamedovi, musi Mohamed k hore“ Wine, ktery postupuje celkem hezky v pred a zda se, ze jiz pominula situace, kdy se mnozina programu bezicich pod Wine s novymi verzemi stale menila, jeji velikost vsak zustavala priblizne stejna.

Co to znamena ve vztahu k nasemu tematu? Ze prodavat linux ve stavu, v jakem je nyni, jako exkluzivni desktopovou zalezitost, je absurdni, protoze z uzivatelskeho hlediska stale skutecne predstavuje jen „levnou, nouzovou variantu“. Neni nemozne jej s vynalozenim rozumnych nakladu prenest v soucasne dobe na uroven distribuce alespon srovnatelne kvalitou s Windows, ovsem vyzaduje to prave ty netrivialni naklady (nebo cekani dalsich nekolik let, az se tam distribuce pomalicku dohrabou samy, pokud vubec nekdy – v tomto stadiu jsou nejvice potreba rozsahle testy jak funkcnosti v nejruznejsich konfiguracich, tak snadnosti pouzivani, pritom nejcennejsi vstup by prisel od lidi, kteri ho pri „divokem“ komunitnim pouzivani nikdy neposlou).

To znamena bud si zaplatit vlastni experty, kteri distribuci budou ladit, nebo asi spise uzavrit kontrakt s nejakou firmou, poskytujici podporu k dane distribuci. A v tu chvili se snadno cena muze priblizit cene Windows, rozdil se smazava a v tuto chvili jiz nejde jen o to, vydelat na nejakem linuxu, ktery se jen tak zadarmo vali kolem, ale vlozit do tohoto systemu vyznamnou a pomerne rizikovou investici – a tady uz maji asi OEM prodejci mnohem mensi motivaci neco takoveho delat (i kdyz Lenovo pokud vim dost mozna dela nebo bude delat prave neco takoveho – kdo vi …?). Pokud totiz Linux i Windows nabidneme za podobnou cenu, bude se Linuxu souperit tezko. Mozne reseni je zde prave vytvorit rovnou z Linuxu exkluzivni system, to by ovsem znamenalo nejen zvysit prodejni cenu, ale dramaticky i naklady, coz Vojtech Bednar pominul. To vsak znamena jeste mnohem rizikovejsi investici. Kdo pujde do stretu s MacOS/X?

Hm, tak muj prvni prispevek na rootim blogu je v kategorii „byznys“. Inu, zivot je plny prekvapeni.

A na zaver jeden hezky prispevek z diskuse… (Neni ve sporu s moji pointou, nebot je zasadni rozdil mezi domacim systemem, ktery si Bezny Franta Uzivatel spravuje sam, a podnikovym desktopem, ktery administruji dedikovani odbornici a uzivatele na nem jen delaji svoji praci.)

Omlouvam se ctenym ctenarum za inkonzistentni psani velkeho/maleho „L“ u slova Linux. ;-)


Nejen linuxem ziv je clovek. Abych predesel tomu, aby ma produktivita vystoupala do nebezpecnych hodnot, casto pri praci posloucham Radio Cesko, ktere je vecer ekvivalentni s CRO6. Zajimavy by mohl byt od zacatku zari kazdou sobotu vecer porad Clovek a demokracie, ktery bude pripravovat Vojtech Cepl – profesor UK a jeden ze spolutvurcu ceske ustavy. Bohuzel Cesky rozhlas opet moc nezvladl update webu, takze programove zmeny od zacatku zari tam jeste nenajdete…

Sdílet

  • 7. 9. 2006 17:00

    radim (neregistrovaný)

    pěkný názor, ale obávám se, že v tomhle světě ani tak nejde o kvalitu. Jen se podívejte na současné Vista. Lidi s tím mají neustále problémy, padá jim, je pomalá, stále něco nefunguje, nejsou drivery (samozřejmě, je to betaverze), ale to jim nevadí, jsou nadšeni, neustále si s tou betou hrají a navíc dokonce i platí za to, že můžou testovat. Jde hlavně o mediální masáž, Vista je něco co prostě musí všichni mít. A tahle masáž linuxu chybí. Když vytvoříte systém, který bude nabízen jako něco exkluzivního, tak se nikdy nerozšíří. Mercedes je taky exkluzivní a proto není masovou záležitostí. Nejrozšířenější restaurace je McDonnalds a všichni pijou CocaColu, když dáte dítěti vybrat, jestli chce jít do "mekáče" nebo na svíčkovou, tak bude chtít dětské menu s hračkou, protože na to teď byla reklama v TV, a na svíčkovou v luxusní restauraci se vám vykašle. Windows jsou mainstream a každé malé dítě ví, že na hry je nejlepší PC a Windows. Linux potřebuje hlavně reklamu, všechno je o reklamě. Když se něco neprodává, tak s tím pohne dobrá reklama, která vás přesvědčí, že to musíte mít. Ale kdo to zaplatí? Systém, který je z darma na ní nevydělá. Další problém je, že pokud vám prodám počítač s windows, tak mám zisk jak z HW tak SW. Když vám k tomu dám linux zdarma nebo levněji než win, tak mi uniká zisk.
    U linuxu je další problém, že ho téměř nikdo nezná. Většina lidí není počítačově gramotných, spousta lidí nemá ani email. Nějaká bezpečnost nebo kvalita je jim ukradená. Ale slovo Microsoft znají všichni (i ti co nemají email).
    Cenou linux taky nemůže konkurovat, protože nějakých 30 až 40% distribucí windows je pirátských - tudíž zdarma.

    Nicméně se linux docela slušně šíří, zvláště když si uvědomíte, že proti němu bojuje MS a dokonce i Apple. Linux je co do kvality srovnatelný s ostatními operačními systémy. Jenom je důležité mít dobrý HW a umět všechno nainstalovat. Pokud nejste notorický pařmen, tak můžete linux používat jako primární systém. Vždyť spousta Hollywoodských trháků je renderovaných na linuxových stanicích. Automobilky používají linux běžně na svých vývojových odděleních, fyzici v něm simulují vznik vesmíru, apodobně. A já ho mám doma a koukám na něm na filmy, poslouchám hudbu a surfuji na webu :-) a je to můj primární systém.

  • 8. 9. 2006 7:19

    to je jedno (neregistrovaný)

    ma uvaha by spis byla, ktery prodejce se stane tak luxusnim, ze v jeho nabidce se budou objevovat u mnohych stroju verze s Win (jakykoli HW), tak verze s Linuxem (celkem skusny HW :-) ) A vubec Linuxove stroje nemusi byt levnejsi, nez Windowsove. No a ze zisku z prodeje takovy "luxusni" obchod treba nakrmi nejake vyvojare.
    S trhem celkem zahybou notebooky pro deti v Africe. Za nekolik let budou na svete mraky vyvojaru pro Linux. A "trh" Linuxu se celosvetove pohne. Jiz dnes nekteri vysokoskolaci zavadeji ve firmach Linux a bude houst.

  • 8. 9. 2006 8:49

    Ivan Bibr (neregistrovaný)

    <i> A vubec Linuxove stroje nemusi byt levnejsi, nez Windowsove. No a ze zisku z prodeje takovy "luxusni" obchod treba nakrmi nejake vyvojare.</i>

    Utopie.

  • 8. 9. 2006 10:01

    radim (neregistrovaný)

    Linuxové stroje se prodávají, prodávaje HP, IBM, Dell a ze zisku už se krmí vývojáři. Ale právě proto, že se jedná o ony "luxusní" stroje, tak nejsou příliš rozšířené (viz. zmíňované automobilky nebo vědecké ústavy). Pokud chcete dostat linux mezi lidi, tak to musí být úplně o něčem jiném. Nejlépe reklama v novinách a časopisech, že linux je nejlepší operační systém pro surfování na internetu, odesílání emailů a je nejlepší pro bezpečnost vašeho internetového bankovnictví - k tomu fotka nějaké vysmáté slečny, která sedí u linuxového desktopu :-) Na luxus zapomeňte. Navíc již zmíňovaný Apple má sice nálepku luxusu, ale před 15 lety tomu tak nebylo. Apple byl tehdy v pozici dnešních PC a byl to obyčejný počítač do domácnosti, nejrozšířenější desktop. Pamatuji si, když začínaly PC, jak se všude objevovaly reklamy a článk

  • 8. 9. 2006 10:09

    radim (neregistrovaný)

    nějak se to neodeslalo celé :-(

    Pamatuji si, když začínaly PC, jak se všude objevovaly reklamy a články, že PC s Windows je nejlepší multimediální počítač. Přitom to vůbec nebyla pravda a v multimédiích se PC s tehdejšími Atari, Apple a Amigami, nemohly vůbec měřit. Ale lidi si zafixovali, že PC a Win jsou to nejlepší, co můžou doma na multimedia mít a vůbec neřešili, že měli pouze 256 barev VGA grafiku, zatímco Amiga uměla truecolor. Že PC mělo jako zvuk FM syntézu, zatímco Amiga uměla samplovat, atd, atd. Marketing, reklama, podpora. Bez toho to nejde a Novell a RedHat si to uvědomují. Ale my si musíme uvědomit, že na druhé straně je ještě silnější marketing. Cena v tom nehraje až takovou roli.

  • 8. 9. 2006 17:31

    glx (neregistrovaný)

    Koukam jako blazen.
    Jake problemy s ceskou klavesnici ?
    Jake problemy s "paralelnim grafickym prihlasovanim vice uzivatelu" ?
    Jake problemy s MP3 ? Vi vubec autor, ze soucasti kazde komercni distribuce je RealPlayer, ktery obsahuje podporu MP3 ?
    Jaka nouzova varianta ? V cem nouzova ? Mohl by autor uvest par prikladu, v cem je to nouzove, pokud je treba SLED 10 nainstalovan na kompatibilnim hardwaru ? Disputace o chybejicich nekterych aplikacich ted necheme stranou...
    Tedy nejsem zdaleka nejaky jednoduchy fanatik a jsem nohama na zemi, ale musim se zeptat: VI VUBEC AUTOR O CEM PISE ?

    Root uz je skutecne upadkovym webem, plnym reklam na konkurencni produkty, narychlo spichnutych clanku a radobychytrych, ale velmi slabych blogu.

  • 8. 9. 2006 19:55

    Petr Baudis (neregistrovaný)

    Diky za nazory. Bezesporu lze konkurovat bud masovym marketingem, nebo prave luxusem, a obe cesty maji svoje; svym clankem jsem chtel dotahnout nektere z uvah puvodniho clanku.

    Ad [3] Ivan Bibr, myslim, ze myslenka nebyla ta, ze spolecnost z cireho altruismu se o svuj zisk rozdeli s komunitou, ale ze si bude svuj zisk chtit udrzet a proto si zaplati vyvojare z komunity, aby drzeli krok s konkurenci - to neni nijak zridkava situace.

    Strucne k prispevku glx, nechtel jsem prilis tema "we aren't there yet" rozvadet, nebot mi to neprijde prilis ucelne, par bugu v bugzille jsem pootviral. Soucasti kazde komercni distribuce je RealPlayer (resp. Helix Banshee) a ja ho dokonce zkousel pouzivat (co mi zbyvalo, nez jsem nekde vystrachal RPMko s mplayerem). Na jednoduche "klikni a hraj" postacuje - stezi.

    Jsem perfekcionista a nezridka zurim i nad Windows, i kdyz se s nimi tak casto nepotkavam a tak ani srovnavat s nimi nemohu - ovsem jako ciste linuxovy (a dovoluji si tvrdit, ze snad trochu pokrocily) uzivatel vidim der dost a dost, a Linux musi byt _lepsi_ nez Windows, nejen technicky, ale i se sviznejsim desktopem, lepsi usability a treba vyssi vydrzi baterii u notebooku.

  • 9. 9. 2006 19:32

    glx (neregistrovaný)

    Opravdu vam nerozumim. Nechapu co je na ovladani Banshee obtizneho. Normalne jej nepouzivam, ale na jednom PC, kde mam SLED 10, bylo predinstalovane, tak jsem to pochopitelne zkusil. Jednodussi to uz opravdu byt nemuze.
    Uvazujme komercni Novellskou distribuci SLED 10. Mam srovnani jak s Windows XP, tak s Mac OS X. Nemohu si pomoci (pokud opet zanedbam napr. ten chybejici Photoshop a podobne), ale nevidim tam nic, v cem by Linux na kompatibilnim hardwaru zaostaval. Mimochodem kuprikladu u toho Mac OS je kompatibilni hw mozna 1000x vetsi problem.
    Jistym handicapem Linuxu je skutecnost, ze se snazi bezet na libovolnem PC, coz je pri spatne spolupraci nekterych vyrobcu HW pomerne tezky ukol. Pak to dostane do ruky nejaky domaci Jouda s PC z hypermarketu a samozrejme nastane problem s Winmodemy, Wintiskarnami apod...Chapu, ze v ocich pana Joudy Linux klesne, protoze on o tech vecech nic nevi a ani jej nezajimaji...
    Dalsim vaznym problemem sveta Linuxu je nedostatecny, ba primo nulovy marketing. Domnival jsem se, ze az to vezme Novell do ruky, zmeni se to. Zatim to tak nevypada a Novell vyviji az trestuhodnou pasivitu. Pritom ma v rukou opravdu skvelou distribuci SLED 10 o ktere zase vime pouze my, kteri jsme zasveceni. Je treba prekonat jistou energetickou barieru, je treba aby o Linuxu vedeli minimalne lide, kteri jsou schopni ocenit jeho vyhody. Pak zacnou firmy dodavat ovladace, pak zacnou firmy jako Adobe portovat svuj software.
    Autorovi blogu bych rad doporucil, aby v souvislosti s OEM hodnotil predevsim komercni desktopove distribuce - z nich predevsim SLED 10 (pro OEM primo idealni). Je jasne, ze v tech ciste komunitnich najdete nedostatky, ktere v tech komercnich nejsou - jejich cilova skupina je totiz uplne jina.

  • 10. 9. 2006 0:37

    Pepa (neregistrovaný)

    Lidi chtěj hlavně počítač používat, ne řešit problémy. Jasně, na linuxu funguje browser nebo MP3 přehrávač, ale co ostatní? Rozdejchávat všechny ostatní programy ve wine? Řešit co dělat když zrovna pro mojí distribuci neexistuje hotový instalační balíček? Řešit že zrovna moje kombinace verze distribuce a hw nemá potřebný ovladač? Když ve woknech tohle náhodou většinou bez problémů funguje? Jasně, pro toho, kdo je fanoušek Linuxu a je to jeho koníček, tak je to něho přirozené ty problémy řešit. Ale co jouda co si koupí perfektně vyladěnej komp s OEM linuxem a pak zjistí že svojí oblíbenou hru už si tam nenainstaluje tak jednoduše jako dřív? Počítače se staly masovou záležitostí a průměrný uživatel počítače umí akorát kliknout na ikonu a odmítá dělat cokoliv víc. Dokud Linux nenabídne všechno co Windows a ještě něco navíc, tak nemá za současné šanci na masové domácí rozšíření. Sám jsem linux zkoušel, ale co by mi to přineslo? FF,TB,OO,GIMP na linuxu plus zbytek dozdejchávat přes wine? To je jednodušší FF,TB,OO,GIMP ve windows a se zbytkem se nemusim trápit a funguje rovnou.

  • 10. 9. 2006 5:09

    debko (neregistrovaný)

    Vzdy ked sa niekto nudi, tak z dlhej chvile napise blog alebo clanok, preco sa zasa nehodi linux na desktop.
    Nie je ich uz akosi privela ?

    A dalsi ludia sa zasa pridaju zacnu sa skrabat na brade a pritakavat. Ako uzivatelia nechcu riesit problemy. Ako "ostatne" operacne systemy funguju bezchybne. (Pritom to tak nie je, len stavaju pred uzivatela lepsie potemkinove dediny )

    Pouzivam aj windows aj linux zruba od roku 1997.
    Predtym som pouzival ms-dos. Napriklad este v roku 2000, ked windows uz bol jediny pravy operacny system na desktop, som mal moznost robit s vtedajsimi aplikaciami. Boli pomale, nestabilne a nemali ani zlomok terajsej funkcionality terajsich slobodnych aplikacii.

    Ale ludia bud zabudli, alebo vtedy nerobili s pocitacom , alebo neviem co.

    Podla takychto blogov mam pocit, ze zijem v roku 1997. Nechapem, ako v case desktopovych distribucii moze mat niekto problem s prehravanim mp3-jek a ceskou klavesnicou atd... Pritom s mp3 to je o nainstalovani par balickov, ktore si system sam stiahne. Neterba googlit instalacne programy. Podotykam, ze podpora mp3 nie je v distribuciach naschval, kvoli patentom. Zato je tam podpora ogg.

    Pustenie viacerych x-serverov tiez nie je problem, len to by autor musel vediet ako , ze ? Ja mam problem z opacnej strany, ked som chcel mat dvoch uzivatelov na ploche, jedneho v okne vo windows. Reku, ze sa prihlasim cez remote desktop a co vidim ? Nic, zblblo sa to.

    Porovnajte si gimp s niekdajsim "desktop ready" corel drawom alebo photoshopom. Gimp je na tom lepsie. Nehovoriac, ze uz davnejsie nemal problem bezat na strojoch s mensou pamatou. A to ho robia dobrovolnici, ktori dost vacsinou nie su za to ani plateni

    Existuje teraz plno desktopovych aplikacii, ktore su bud free, alebo pod nejakou inou open-source licenciou a ludia furt musia dokazovat, ze linux nie je desktop ready.


    Ja tvrdim, ze linux je desktop ready prave teraz a ze vsetky problemy su riesitelne, len si clovek nesmie sediet na usiach.

    Ano, podpora zariadeni, co si clovek bezne kupi v hypermarkete medzi rozkami nie je taka dobra, ako u windows. Ale v celkovom pocte podporovanych zariadeni je na tom linux velmi dobre. Bezi tam, kde by ste ho ani necakali a nevypusta podporu starsich zariadeni.

    Na desktope si dovolim tvrdit, ze v pocte podporovanych je druhy najlepsi a to je co povedat, ked si niektore specifikacie zariadeni komunita musi vybojovat. Zdaleka to uz nie je take hrozne, ako to byvalo kedysi. Ja osobne mam notebook, ktory bezi skvele. Ano vyberal som si notebook pre linux. Ale taktiez ked by o nejakom notebooku bolo napisane, ze nepodporuje win, asi by velmi neuspel, ze ? Tak si takisto vyberam.

    Mam pocit, ze windows a aplikaciam pren sa toleruje a tolerovalo ovela viac nedokonalosti. Lebo skratka si na to uz uzivatelia zvykli. Pricom ocakavaju, ze aplikacie pre linux by mali byt zrazu ovela lepsie a ked zistia ze im nepadaju pecene holuby do huby, tak kydaju hnoj. Ja tiez sa pozastavujem nad nelogickostou a chybovostou niektorych aplikacii vo windows. Ale nemusim pisat clanky ani blogy, ako windows nie je desktop ready.

    Teraz robi s pocitacmi aj ludia, co kedysi ,boli az priam hrdi na to, ze s pocitacmi robit nevedia. A ked zistili, ake to ma vyhody, tak isli hrr na pocitac. To prinieslo so sebou kopec ludi, ktori su lenivi riesit problemy. V case ms-dosu, prehdzovania jumprov, nastavovania preruseni, rezidentnych ovladacov atd.. by mali tvrdy chlebicek.


    Mam na notebooku oem verziu windows. Jej vyhoda bola v tom, ze som nemusel nic extra instalovat. Pritom si pamatam, aky to bol dj-ing s disketami/cedeckami na holych windows, ako bolo treba sa hrabat v registroch, patchovat, aby to islo tak, ako som si predstavoval.

    Takisto, kebyze ma uzivatel linux usity priamo pre svoj desktopovy stroj, pozival by rovnake vyhody. Riesil by uz len malichernejsie problemy. Rozsirila by sa pouzivatelska zakladna, tym aj pocet ludi ochotnych poradit. (Preco su ti linuxaci nahnevani, ked ich je menej a pocuju rovnaku blbu otazku 500 krat ? ) Mozno by vznikol zaujimavy trh a tvorcovia komercnych aj nekomercnych aplikacii by zacali este viac robit pre linux. Nesuhlasim, ze robota venovana vylepsovaniu distribucii by znizila zisky pocitacovych spolocnosti. Prave naopak. Notebook HP by som si nekupil, ak by linux nebol podporovany firmou Hewlett Packard.


    Takze som sa rozpisal viac ako som chcel. Ale kazdy takyto blog, ze preco nie je linux desktop ready len degraduje pracu vyvojarov, ktori sa usiluju vytvarat stabilny a rychly operacny system GNU/Linux. Ci uz ho vyvojari vytvaraju za peniaze, alebo zadarmo. Kto sleduje oblast operacnych systemov, vie , ze sa im to dari velmi dobre.

    Desktopovu distribuciu na desktop, serverovu na server, hawk. (ospravedlnujem sa za gramaticke chyby a preklepy)

  • 10. 9. 2006 5:15

    TamZaVodouVRakosi (neregistrovaný)

    > Hlavni poselstvi clanku bylo vlastne touzebne prani, aby se vnimani Linuxu na desktopu posunulo od "je levnejsi" k "je lepsi"...

    To je IMHO chybny predpoklad.

    Ja bych rekl, ze onim touzebnym pranim (mnohych) proste je, aby se Linux vic rozsiril (jini si naopak nejake vetsi rozsireni nepreji). A v teto souvislosti jde o to, jakou strategii pro jeho propagaci zvolit. Takova strategie by ale nemela vychazet z toho, ze Linux je "lepsi" --> vysoka cena | znalostni bariera. Takto to vnimaji lide, kteri Linux znaji a denodenne jej pouzivaji. Troufam si tvrdit, ze "nomalni" uzivatele vnimaji Linux jako neco prilis sloziteho, uzivatelsky neprilis pratelskeho, a to i proto, ze se nekde doslechli, ze na Linuxu nefunguje napr. prehravani multimedii, nebo nejsou k dispozici hry, atd., ale pritom je ten Linux diky necemu (pro ne nezmamemu) pry lepsi. Proste zkuste se na svet Linuxu podivat ocima onech "normalni" lidi.

    A z vyse uvedeneho by mela vychazet i marketingova strategie, tj. nabizet Linux jako neco lepsiho, protoze bezpecnejsiho, spolehlivejsiho, lip navrzeneho, technologicky vyspelejsiho, udrzovaneho obrovskou komunitou lidi na celem svete, rychle se rozvijejiciho, atd, a za nizsi cenu nez Windows, resp. zadarmo. Tomu se rika added value, tedy schopnost nabidnout oproti konkurenci neco navic. Tedy zadna dichotomie.

    No a s temi naklady mate pravdu, a je to zpusobeno i tim, ze neexistuje zadna jedna "hlavni" = "nejvyladenejsi" "mainstream" distribuce (a vedle ni samozrejme cela rada specializovanych dister), po ktere by mohli vyrobci hardwaru sahnout a s relativne nizkymi naklady ji doladit a nasadit, a hlavne pro ni produkovat ovladace, tedy jako pro "referencni" OS (funguje to na Linuxu --> musi to fungovat vsude jinde).

    Az teprve pro takovyto __jeden__ operacni system se pak muze producentum aplikacniho softu vyplacet produkovat vsechny ty hry, graficke aplikace a ja nevim co jeste. Ted to nedelaji a produkuji pro Wnidows, ktery je pro ne onim referencim OS.

    Atd. apod. (nekdy jindy).

  • 10. 9. 2006 5:22

    TamZaVodouVRakosi (neregistrovaný)

    Jo a co se tyce tech mptrojek, tak jsem ted objevil VLC. Vrele doporucuji. Vse funguje, jak ma, out-of-box. I kdyz mplayer ma proste svoje kouzlo, uznavam

  • 10. 9. 2006 18:59

    Pepa (neregistrovaný)

    Masově se Linux prosadí imho až v něm bude fungovat všechno co ve windows. Na lepší návrh, bezpečnost, spolehlivost se vám běžný úživatel vykašle, pokud nestáhne z netu/CD oblíbený program fungující ve windows, nespustí dvojklikem instalaci a ono to nebude fungovat. Protože když to nebude fungovat, tak ten komp s oem linuxem hodí prodejci na hlavu. Běžný uživatel nechce řešit, co má za operační systém, on chce koupit počítač na kterym funguje všechno to na co je zvyklý stejným způsobem jak je zvyklý a na co potřebuje stejnou úroveň znalostí jako na ovládání televize. Nářky že linux musí dokazovat že je desktop ready a windows ne k ničemu nejsou. Pokud se chce Linux prosadit na úkor windows, tak mu prostě nic jiného nezbývá.

  • 10. 9. 2006 19:31

    n/a (neregistrovaný)

    [1] Další problém je, že pokud vám prodám počítač s windows, tak mám zisk jak z HW tak SW. Když vám k tomu dám linux zdarma nebo levněji než win, tak mi uniká zisk.
    Toto nemusí být nutně pravda. Osobně tím, že do PC (serverů) dodávám Linux, vydělávám podstatně víc než kdybych tam cpal Windows Server 2003, protože za instalaci Linuxu si řeknu 10k, zatímco instalaci W2K3 by to neprošlo, to by nám udělal Pepík odvedle za 2k. Zatímco do Linuxu jen tak někdo nevidí. A pořád je pro ty firmy lepší zaplatit 10k za instalaci Lin serveru a ušetřit 50-100k za MS záležitosti typu, server, client access licence, Exchange apod.

  • 11. 9. 2006 2:46

    Bubuss (neregistrovaný)

    Hm zajimave postrehy. Ja pouzivam linux jiz od verze RH4.0-1 a musim rizt, ze za ty leta se z pouhe "sbirky programu" stal jiz dospely unixovy system, ktery predci kdejaky tovarni closedunix. Pokud chcete mit v linuxu ovladace na vsechen moderni hardware, pak bude muset jit v linuxu spustit a nainstalit jakykoliv program, ktery bezne funguje pod Widlema. To ale neni mozne, nebot by to musely byt prave windows, uz by to nebyl Linux. Ale to neni zase tak na skodu. Existuje spousta ekvivalentnich programu a az na par "spesl" aplikaci chybi linuxu jedina vec - HRY. Hry jsou totiz to co nuti vyrobce hardwaru aby vyrabeli stale dokonalejsi graficke akceleratory, multimedialni karty a jinou "verbes". Hry vyzaduji stale vykonejsi procesory, vetsi pamet, moderni periferie a lepsi monitory. Jenze oblibenych hernich titulu je v linuxu pramalo a tech par Quaku a free gamesek to nezachrani. Je to zacarovany kruh. Vyrobce poskytne ovladac (driver) sve karty pro platformu, na ktere bezi zminovana hra (hry, programy) a vubec neresi ze ty gamesky funguji i na jinem nez majoritnim systemu. Pro nej je cilova skupina Win protoze to je 90% svetoveho trhu. Tech 10% ho nevytrhne, navic pripadne vynalozene naklady na vyvoj pro linux jsou tim padem pro nej neefektivni a z dlouhodobeho hlediska ztratove. Pokud by se tohle melo zmenit a Linux by mel byt opravdu "do kazde rodiny" pak bymusel umet to co tu jiz nekdo predemnou napsal, a to, libivej design, instalace programu na jedno kliknuti a hry a to jak ty stare tak i ty nejnovejsi. Takze vyrobce doda se svoji kartou ovladac jen pro win, protoze ho nic nenuti k tomu aby ho vytvoril i pro jiny system (linux). Na druhe strane producent her chce vydelat penize a proto udela hru, kterou portuje na win protoze vi ze 100% hracu si tu hru koupi, protoze ji budou chtit vsichni hrat. A je mu celkem jasny, ze i kdyz polovina instalaci je nelegalnich tak kazdej kdo hraje hry, je hraje na windows. A tech par procent z tech zminovanych 10ti co pouzivaji linux a radi hraji hry, proste a jednoduse hodi pres palubu.
    Linux nezachrani (nerozsiri) zadna komunita ani zadna velka firma co propaguje linux ale jedine firma(y) ktera vyrabi pocitacove hry a multimedialni software. Budou-li hry fungovat pod linuxem, budou pro ne potreba nove vykonne graficke karty, ty karty budou potrebovat ovladacem ktere jejich vyrobci vytvorej a pak bude v podstate jedno na jake platforme si lide poridi pocitac a tady prichazi pak v uvahu vyse zminene tema penez a desktopu.
    Podle me jiz davno Linux nabizi velice kvalitni desktopova prostredi, predevsim pak KDE a Gnome. Co linuxu na jednu stranu vadi je roztristenost vsech moznych distribuci instalacnich balicku a konfiguracnich skriptu. Uzivatele nezajima jestli je program ve formatu rpm, tgz, deb nebo ve zdrojovych kodech. On chce program stahnout, rozbalit, nainstalovat a spustit. I kdyz toto v linuxu neni takovy problem a dokaze to i mirne zaostaly uzivatel, tak to co hodne vadi jsou verze knihoven a jejich sprava. Uzivatele opet nezajima, ze kdyz bude chtit nainstalovat posledni verzi xmms, ze musi mit i glibc_xyz, libso.0_xyz, xserver 123456789.0 a kernel 2.6.6.3265... (je to jen ilustrace:) ).Pokud bude nekdy distribuce ktera toto tzv. schova na pozadi a uzivatel toho bude usetren a jen nekam klikne na aktualizaci pak to desktopu jen prospeje. A ten kdo bude chtit mit kontrolu bude mit k dispozici systemove nastroje typu yast, drakeconf a linuxconfig a jim podobne pod nejakym knoflikem s napisem "pro odborniky" atd. Myslim ze toto by pro linux i v dnesni podobe nebyl vubec zadny problem.
    A posledni veci ktera brani rozsireni linuxu je i podle meho nazoru to, ze Microsoft (odpurce linuxu) nema zapotrebi aby mu nekdo ujidal z jeho kolace a dela proto vsechno mozne, vcetne uplaceni vyrobcu hw i sw. Pripomenu jen platformu wintel a overovani pravosti ovladacu tretich stran ve windows. Pro nejbohadsiho cloveka planety neni problem treba Adobe soupnout par desitek milionu za to ze bude psat software vyhradne pro windows. Zde plati jedna dost otrepana fraze - penize jsou vzdycky az na prvnim miste. A mala uspesna firmicka ktere se podari vyrobit prevratnou a uzasnou skvelou hru si to dobre rozmysli, protoze od velkeho Billa dostane 10x tolik nez od zbytku sveta. Tak proc by si v te firmicce sedeli na pramenu a rezali pod sebou pomyslnou vetev?

  • 11. 9. 2006 9:09

    glx (neregistrovaný)

    Precetl jsem si dalsi reakce a jeste bych shrnul, jak to vidim:
    - linux je na desktopu opravdu nucen bojovat v nefer prostredi: MS tady se svymi okynky byl drive, vytvoril si masu zavislych a linych uzivatelu, pro ktere je jakakoliv odlisnost problem. Je nerealisticke predpokladat, ze tyto lidi nekdo v dohledne dobe presvedci. To by musela byt opravdu draha a brutalni kampan, vymyvajici mozky - na nic jineho totiz tito lide reagovat nebudou. Misto toho (a jsem o tom uprimne presvedcen) je rozumejsi se zamerit na uzivatele, kteri jsou Linux schopni ocenit. Takovych je cela rada a zdaleka nejde jen o lidi z IT !! Pres tyto lidi se pak lze dostat i k jiste casti domacich Joudu (zena pana Joudy ma Linux v praci, pan Jouda z nej tedy nebude mit strach...). Vsechny prepoklady pro uspech v tomto smeru ma Novell se svym SLED 10. Jen ten Novellsky marketing je tradicne ponekud slaby :-( Novell opet dostava sve povesti firmy se skvelymi vyvojari, ale jiz slabsim marketingem...
    - cela rada lidi - i tech, kteri tvrdi, ze Linux bezne pouzivaji - ma zjevne malo informaci. Kuprikladu k te namitce o jakychsi verzich knihoven... Tuto vec samozrejme resi distribuce jako SUSE a dalsi - staci software instalovat z repozitaru na Internetu - je to doslova na nekolik kliknuti. Existuje take zpusob distribuce programu, kdy neni treba vubec nic instalovat, staci jen kliknout napr. na soubor na CD. Jmenuje se to Klik a pro druh softwaru, kteri pouzivaji a bezhlave instaluji domaci Joudove je to primo idealni. Jenze opet: AZ NA NAS O TOM NIKDO NEVI...

    Mohli bychom pokracovat dal... Shrnuto a podtrzeno. Dnesni komercni distribuce technicky v nicem na desktopu nezaostavaji, autori podobnych blogu jen dokazuji, ze maji malo informaci (nikdo jim je nestrcil pod nos). Za vsim stoji tragicky marketing, ktery Linux ma. Marketing vyvojarska komunita samozrejme delat nebude...
    Marketing - to je ono prokleti.... Diky nemu si obycejni lide mysli, ze Windows jsou jedina moznost, ze nemaji chyby... Pritom tech chyb maji spoustu...diky marketingu je povazuji za vlastnosti a zcela klidne je prechazeji. Bez marketingu k panu Joudovi Linux nedostanete.

  • 11. 9. 2006 10:10

    Pepa (neregistrovaný)

    jo, pokud je něco v repozitáři, tak je to v poho. I mně se líbí systém, kdy si aplikaci jednoduše vyberu nainstaluju, hezky se mi to samo všechno aktualizuje. Jenže když ta aplikace v žádném repozitáři neni, tak pro běžného uživatele může nastat peklo. Je hezké že třeba existují jednoklikové distribuce sw, jenže k čemu bude joudovi, že ví že něco takového existuje, když na webu bude jen balík pro debiana a zdrojáky a on má suse a nemá potřebu nic kompilovat. Jouda nepotřebuje vědět, že něco s jednoduchou instalací existuje, měli by to vědět a používat vývojáři software. Jo, můžete namítat, že jouda nemá být línej, že o tom má něco vědět. Jenže tady je nutné si uvědomit, co kdo chce. Pokud se chce Linux rozšířit, pokud chtějí vývojáři pod Linuxem, aby se jejich aplikace masově používaly, tak se oni musí přizpůsobit a ne stávající uživatelé windows, protože oni nemají důvod opustit windows která teď spokojeně používají.

  • 11. 9. 2006 11:56

    highway (neregistrovaný)

    Zasadni problem Linuxu je v tom, ze existuji desitky distribuci a pokud si BFU chce instalovat nejaky program, tak s tim ma problem: Jaky balicek vlastne instalovat a proc? RPM nebo DEB nebo tar? Pro Wokna ma jeden EXE, klikne a na 99% se instaluje a jede. U Linuxu pristupuji problemy s verzemi knihoven, takze pokud BFU nema to stesti a trefi se, tak jde ke kamosovi, kteri se v pocitacich vyzna aby mu nainstaloval XPecka, na tom "jede vsechno". Sanci pro Linux vidim ve firmach jako RedHat nebo Novell, ktere mohou protlacit Linux alespon do podnikove sfery.

  • 11. 9. 2006 16:41

    dejf (neregistrovaný)

    Takovejhle blogpost jsem cetl asi pred rokem, jen byl presne opacny: vysvetloval proc windows jeste nejsou desktop ready. Osobne jsem na linuxovy desktop natolik zvykly, ze wokeni povazuju za velice tezkopadny a i kdyz wokynka zrovna drzi, nejsem v nich tak produktivni.
    Problemy s ceskou klavesnici zaznamenavam na vsech distribucich v konkretnich situacich, ktere se ne vzdy povede zopakovat -> komercni distribuce dospely do stadia v nemz jsou windows, tedy ne vse funguje zcela predvidatelne a to by melo uzivatelum stacit, jsou na to takhle zvykli.
    Osobni zkusenost s nasazenim linuxu u BFU je veskrze pozitivni, jedno knihkupectvi na nem jede uz tri roky, par kancelari a soukromejch osob taky. Stravil jsem u nich nejaky cas, celou vec rozpohyboval a oni pouzivaji. Za celou dobu mi zaplatili asi tolik, co by je stala jedna verze widli bez instalace a jakehokoliv dodatecneho softu (bez office se obejde malokdo).
    Problem v rozsireni tu byl zminen v diskusi, jednak lenost casti uzivatelu cokoliv noveho se ucit. Dobre jim tak, bezpecnost linuxu je dana castecne i inteligenci uzivatelu.
    Dalsi problem jiz zmineny je marketing, ale tam linuxu hodne pomahaji zealoti jako ja, kteri proste patri ve svem okoli za pocitacove zdatne, nicmene odmitaji resit problemy s windows a misto toho nabizeji instalaci linuxu. Nikoho to nic nestoji, ja si setrim nervy a obcas vydelam nejakou tu korunu bokem.
    Prusvih nejvetsi jsou ale ty hry. Je spousta lidi, kteri se v pocitaci celkem vrtaji, jsou si sami schopni a ochotni na woknech upravovat ruzne absurdity v registrech, chapou toho dost, ale chteji parit. Takze sve usili investuji do obevovani woken a pari. Kdyby pod linuxem fungovali wokeni hry jentak, byla by situace uplne jina.
    Existuje Cedega (drive WineX), ktera je komercni aplikaci za zhruba 2kkc, ktera velke mnozstvi wokenich her uchodi i s pricetnym pristupem k jejich instalaci. Nejvetsim caveeatem byvaji ochrany proti piratskemu kopirovani CDek, ktere vas casto donuti s legalni cedegou hrat legalne zakoupenou hru s crackem.

  • 11. 9. 2006 17:44

    Pepa (neregistrovaný)

    nevim, jestli má cenu řešit, který systém je víc dektrop ready. Podstatný je, co uživatelé skutečně chtějí a jestli jim to ta platforma nabízí. A drtivá většina lidí si imho kupuje komp kvůli jednoduše dostupné zábavě a ne aby po večer studovala konfiguraci wine a jak zapnout podporu ntfs v jádře nebo kde vlastně, nebo kvůli každý blbosti volala svého oblastního linuxového guru.

  • 26. 9. 2006 21:52

    Kubajz (neregistrovaný)

    IMO jde o zvyk. Driv jsem casto rodicum vysvetloval, co kde museji nastavit v ovladacich panelech, jak se dela "Svata reinstalace", proc se Office nechteji odinstalovat nebo nainstalovat, proc je potreba nahrat do systemu napred nejaky .net, aby aplikace fungovala...
    Na linuxu jim ted akorat rikam trochu jine veci, ale subjektivne se mi zda, ze maji mene problemu. Kazdopadne jde obe instalace dostat do stadia, kdy je system odladeny a zasah "zvenci" je potreba zridkakdy...

  • 25. 10. 2006 16:46

    Mára (neregistrovaný)

    Ahoj,
    mam prozbu, kdyz mam zabyleny naky soubory v RARu a je to zaheslovany, muze to linux nejak otevrit??
    A jeste jak by sem se mohl z prikazovyho radku dostat do grafickeho zobrazeni??
    Dik

  • 29. 10. 2006 2:39

    lol-i-pop (neregistrovaný)

    Linux neumi pracovat s RARem, na rozbalovani rar souboru potrebujes unrar.

    Do grafickeho prostredi se dostanes prikazem "startx" (bez uvozovek).

  • 30. 10. 2006 12:17

    Talpa (neregistrovaný)

    Mám pocit ze se tenhle pán co to psal probudil po 8 letech z hibernace a teď nám tu povídá něco o linuxu...Nevím nevím, ale mě linux nepřijde jako nouzové řešení...jsem sice typický woknař, protože mě to živí, ale výhody linuxu vidím stále.. např. mě učarovalo gentoo...sice má ještě mouchy v emerge, ale mezi námi, dá se to.

  • 29. 11. 2006 15:48

    free+slots (neregistrovaný)

    [URL=http://sa­ilorsun.porky­host.com/mortga­ge/company-enterprise-alabama.html ]Mortgage Company Enterprise Alabama[/URL] Harbison Professor State University Wichita- [URL]http://mis­tlist.org/ [/URL]; [URL=http://scar­letton.tripod­.com/credit/re­pair-business-opportunities.html ]Credit Repair Business Opportunities[/URL] 24 Hour Fitness Reno - http://thispot.org/24-hour-fitness-reno.html ; <a href="http://­thwartmp.sites­led.com/index­.html">Amitrip­tyline</a> [URL=http://fin­dlist.net/affor­dable-health-insurance-unemployed.html ]Affordable Health Insurance Unemployed[/URL] <a href="http://­shavednwet.my-top.net/but-home-is-nowhere.html">But Home Is Nowhere</a> Townhome Gilbert- [URL]http://sha­vednwet.my-top.net/townhome-gilbert.html [/URL]; [URL=http://hot­spermfacials.my-top.net/ ]Schedule Sports Tv[/URL] <a href="http://­soaker77.sites­led.com/">Waf­fle House</a> Smoking Cessation Device- [URL]http://ban­ner.my-top.net/smoking-cessation-device.html [/URL]; Psychological Treatment Methods For Depression- [URL]http://wow­harold.sitesled­.com/ [/URL]; <a href="http://­dseek.org/">Bu­siness Card Design Free Software</a> [URL=http://scar­letton.tripod­.com/small-business-financing-orange-county.html ]Small Business Financing Orange County[/URL] Eastern Europe Travel Flights- [URL]http://sna­rehardly.sites­led.com/ [/URL]; <a href="http://­placion.org/">Bo­arder Collie Training</a> 7629978ae2 88e14eb59d779b31 fe37b58cf1a7029d Weight Loss Through Hypnosis- [URL]http://ban­ner.my-top.net/weight-loss-through-hypnosis.html [/URL]; Clarksville Tennessee Map - http://sfolk.org/clarksville-tennessee-map.html ; Play Free Strip Blackjack Online- [URL]http://ge­nianna.porkyhos­t.com/play/free-strip-blackjack-online.html [/URL]; Department Motor Texas Vehicle - http://vanlist.org/ ;

  • 11. 1. 2007 12:06

    texas+holdem+poker (neregistrovaný)

    7629978ae2 88e14eb59d779b31 5087e876480873c4 Humidifier Sunbeam Ultrasonic- [URL]http://www­w.spotlist.or­g/humidifier-sunbeam-ultrasonic.html [/URL]; Mexico Beach Vacation Rentals - http://nowodus.tripod.com/mexico-beach-vacation-rentals.html ; Garden Hedge- [URL]http://rap­t9.xoompages.com/8000f/a­sepsia.html [/URL]; [URL=http://fo­rum.fistlist.or­g/old-car-blue-book-prices.html ]Old Car Blue Book Prices[/URL] Digitalis Foxglove - http://s.my-top.net/digitalis-foxglove.html ;