Hlavní navigace

Názor ke článku Praktické problémy s IPv6, část první od Michal - [18] Abych vratil debatu zpet on-topic, tak tady...

  • 4. 9. 2010 14:09

    Michal (neregistrovaný)

    [18] Abych vratil debatu zpet on-topic, tak tady je jak funguje moje nativni IPv6 pres ADSL s pouzitim OpenWRT:

    1) pppd se spoji s ISP a vyzada si adresy - dostane verejnou v4 a link-level v6 a nakonfiguruje interface ppp0 a default routes.
    2) pppd taky od ISP dostane adresy nameserveru (2x IPv4) a zapise je do /etc/resolv.conf
    3) z if-up se spusti dhcpv6-client a vyzada si od ISP v6 prefix - dostane /56 a z toho prideli jednu /64 na eth0 (ktery /64 z prideleneho /56 se pouzije je pro kazdy interface napsano v dhcp6c.conf)
    4) dhcpv6 taky zjisti v6 adresy nameserveru a prida je do /etc/resolv.conf
    5) spusti se dnsmasq, precte si /etc/resolv.conf a zacne fungovat jako dns server pro vnitrni stroje - umi v6 na obou stranach.
    6) spusti se radvd a zacne do LAN posilat router advertisements - tim ziskaji v6 adresu a default route vsechny moje domaci pocitace.

    Dobre je ze muj v6 prefix je staticky (na rozdil od v4 adresy), takze muzu pro domaci pocitace mit zaznamy v DNS. Trochu spatne je ze ISP nechce delegovat reverzni DNS zonu na moje nameservery takze z internetu nefunguje preklad mych IPv6 adres na FQDN, ale to je jen drobnost.

    Dalsi plus je ze mam MTU 1500 coz s v6 tunelem nebo se 6to4 udelat nejde.

    Na mem todo listu je jeste rozchozeni dhcpv6-serveru na strane LAN aby moje stroje dostavaly i v6 DNS. Zatim si musi vystacit s v4 ktere dostanou pres dhcpv4 nebo se statickym nastavenim.