Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Pepa Vojtek: Podvodník nebo oběť? .

  • 16. 5. 2012 12:11

    pantaril (neregistrovaný)

    [22]Take se mi muj dlouhy prizpevek stratil, tak jeste jednou:

    "Při použití špetky rozumu každému dojde, že cena systému Windows není těch dva až X tisíc za kopii."

    Proc tedy vyrobce windows neproda original za jeho skutecnou cenu? Soucasny model prodeje digitalnich dat je ekvivalentni tomu, kdyby zmineny pekar prodaval rohlik za 0.00001 halere a potom pozadoval zaplaceni licencniho poplatku od vsech ostatnich pekaru, kteri prodavaji stejny typ rohliku.

    "Pokud jiný kuchař (programátor) vytvoří kopii rohlíku (naprogramuje stejný program bez použití právem chráněných součástí), tak si ten rohlík (program) klidně zdarma rozdávat může."

    Problem je v zakone. Co je jeste chraneno a co uz neni? Proc kopirovani rohliku chraneno neni a kopirovani nekolika slov chraneno je? (viz kauza "Upec treba zed") Tato selektivni ochrana je velka brzda rozvoje a nahrava pouze uzke skupine distributoru k tomu, aby si udrzeli kontrolu nad obsahem a aby mohli snadno potirat konkurenci a udrzeli si svoje postaveni na trhu. Vam peceni rohliku mozna prijde jako trivialni a nehodne ochrany, vezte vsak, ze vsechny skvele vynalezy jsou ve sve podstate jednoduche. Jak by asi vypadal napr. takovy vyvoj jazyka, kdyby platil kopirovaci monopol? Nekdo by vymyslel slovo a dalsich 100+ let by jej nikdo nemohl pouzivat bez svoleni. To bychom se asi moc nedomluvili.

    Dalsi vec je, ze kopirovaci monopol (kontrola nad distribuci dila) nemuze fungovat z technickych duvodu. Problemy se obevuji jiz nyni ale casem narostou do mnohem vetsich rozmeru a pokud myslenku kopirovaciho monopolu neopustime, dockame se brzy velmi absurdnich situaci (napr. behem pristich 20 let vazne hrozi, ze vyvineme primy interface mezi pocitacem a nasi nervovou soustavou. cokoliv pak budete sledovat/poslou­chat, budete moct zaznamenavat do digitalniho rozsireni svoji pameti a kdykoliv si to pak prehrat. Co pak? Budeme lidem mazat obsah mozku, abychom vyhoveli potrebam autorskeho zakona? Dalsi problem - kapacita datovych nosicu. Behem nekolika let tu budeme mit nosice tak velke, ze se na ne vleze komplet multimedialni a softwarova produkce lidstva 20. stoleti. Co pak? Kopirovani pak bude v podstate nekontrolovatelne. Zakazeme takove nosice prodavat? Umoznime vytvaret kopie cehokoliv pouze nekolika licencovanym stranam? Imo smer, kterym se technicky vyvoj ubira, opravdu neni s kopirovacim monopolem kompatibilni a bude se to ukazovat cim dal tim vice).