Hlavní navigace

Jednoduchá instalace LTSP v Ubuntu

10. 7. 2008 11:36 (aktualizováno) Jan Hrach

Další střetnutí s user-friendly distrem – Ubuntu umožňuje instalaci LTSP „na pár kliknutí“. Zkusil jsem to a mé zkušenosti jsou zde.

Nejdříve hardware:

Server je můj desktop, Sempron 1,8GHz, 768MB RAM, 80GB HDD. Klienty jsem zkoušel dva: nějaké AMD kolem 1GHz s 256MB RAM a starou s3virge grafikou a Pentium MMX s 64MB RAM, také s3virge. Stroje byly propojeny 100Mbps sítí přes levný noname switch.

Ubuntu bylo aktuální 8.04.1 alternate amd64.

Pomocí F4 jsem zvolil instalaci LTSP serveru a pak už instalace probíhala stejně jako u Debianu. Po rebootu jsem vypnul DHCP server na routeru a pomocí klikací aplikace nastavil pevnou IP. První problém – pokud jako root spustím network-admin, je tlačítko „Odemknout“ zašedlé a v celém dialogu reaguje jenom tlačítko „Zavřít“. Pokud network-admin spustím jako obyčejný uživatel (s právem suda), „Odemknout“ je normálně klikací a zeptá se na heslo. IMHO to není feature, ale bug a pod rootem by měl být dialog automaticky odemčený.

Na tom silnějším klientovi jsem nastavil boot přes síť a… nic. Že si nemůže líznout adresu. Na Ubuntu nenastartoval DHCP server. /etc/init.d/dhcp3-server start. Dále jsem si všiml, že při instalaci se jaksi vybuildovalo prostředí pro thinklienta s architekturou amd64. Aarghhh. ltsp-build-client --mirror http://ubuntu.supp.name/ubuntu/ --arch i386. Teď už klient najel. Ještě jsem vypnul (asi implicitní) šifrování přenosu. A začal jsem zkoušet.

Normální browsení po webu je průměrně rychlé, když je přitom přihlášeno víc uživatelů, je limitující server. Chtělo by to víc paměti a dvoujádro. Video se dá sledovat v malém okně (testován tvarchiv Novy, dělá asi 15FPS), větší Flashové reklamy se pomalu překreslují (i když to bude možná slabou grafickou kartou na klientovi).

Ten slabý (a starý) klient pochopitelně neumí bootovat ze sítě, takže rom-o-matic.net a vypálit CD. Loading /ltsp/i386/nbi.img... A nic. Podíval jsem se do logu a do konfiguráku DHCP serveru a dospěl jsem k závěru, že bude vhodné z /etc/ltsp/dhcpd.conf  odstranit podmínku, aby vracel filename "/ltsp/i386/pxelinux.0" v každém případě. Klient potom začal najíždět, ale nějak se zasekl a nereagoval a měl černou obrazovkou. Z /var/lib/tftpboot/ltsp/i386/pxelinux.cfg/default  jsem odstranil splash a quiet a dozvěděl jsem se, že jsem byl napoprvé jen netrpělivý. Přihlásil jsem se a "this workstation isn't authorized to connect to server". Proklikal jsem si prvních pár výsledků v Google a opravil jsem to. Restartoval jsem klienta, přihlásil jsem se a černá obrazovka. Dlouho nic. Vzdal jsem to. Asi to bylo grafikou, je opravdu stará.

Pak jsem ještě vyzkoušel student-control-panel. Šikovná aplikace, primárně pro učitele – umí zobrazit obsah obrazovky klienta, poslat mu zprávu a zabít některý z jeho procesů.

Dále musím vývojáře Ubuntu pochválit – je vyřešeno, že když se do mechaniky klienta vsune CD, mountne se do /media/uživatel/cdrom a ikonka na ploše se objeví jenom tomu uživateli. Také zvuk se ozývá jen z karty uživatele, který spustil hrající aplikaci.

LTSP v Ubuntu má ještě mušky, ale asi bych se ho nebál nasadit do produkčního prostředí. Firmu na outsourcing si můžete zaplatit vždycky :-)

Sdílet