Hlavní navigace

Temná Webová budoucnost

29. 12. 2008 14:33 (aktualizováno) Michal Smrž

se blíží.

Začnu trochu odjinud. Jaké počítačové téma vás napadne jako první, když se řekne flejm. I já bych si myslel, že nejvíce se flejmuje o operačních systémech. Ale to jsme všichni na omylu. Vemte si o čem a jak moc se píše a bloguje. Áno áno. To, že se budou lidé předhánět, kdo má ten lepší webový prohlížeč jsem tak nějak čekal. Vždycky se vedly pře o konkrétních aplikacích. Zda je Miranda nejlepší messenger, zda je lepší KDE nebo Gnome, či GTK+ nebo Qt, zda ICQ nebo Jabber a tak podobně. Ale to, jaké hype je okolo webových prohlížečů, je až zarážející.

Původně jsem si myslel, že je to otázkou módy. Vyrojilo se pár celebrit ve špatném slova smyslu, začali opěvovat to své a jako reakce se objevili i odpůrci. Jenže ona móda neupadá. Ba právě naopak, neustále narůstá do obřích rozměrů. Když se na trhu webových prohlížečů začaly přelávat milióny dolarů, pochopil jsem, že mi něco uniklo.

Tímto zahajuji glosu : „Hádají se, jak kdyby šlo o operační systém a ne jen blbou jednoúčelovou aplikaci… moment, ono jde o operační systém?“

V tu chvíli, kdy jsem se nad tím zamyslel, rezavá kolečka uvnitř hlavy se o pár otáček pootočila a já jsem získal pocit. A ten pocit nebyl vůbec dobrý.

Vy všichni, co se zabýváte Linuxem a programováním v C, C++ využívající toolkity apod. … vy všichni děláte zbytečnou  práci a nemáte rozum.

Ne, na osočování a vyvolávání flame je ještě příliš brzo. Urážení a dohady nejlépe znějí na konci. Takže zpět ke glose.

Blíží se čas, kdy se obsah vašich počítačů přesune na Internet. A ne jen tak někam. Svá data odevzdáte do rukou těch největších a nejlepších a nejoblíbenějších firem. Budete slavit oproštění se od závislosti na jednom konkrétním OS a jeho dodavateli a vyměníte ji za závislost na jiné konkrétní věci a jejím dodavateli.

Na webu už dnes můžete číst a diskutovat, pracovat s poštou… Ha, dnes? Tohle bylo možné už před mnoha lety, kdy byl web jen web, takže jinak, takhle byste byli na webu málo závislí.

Na webu už dnes můžete psát dokumenty, tvořit tabulky a prezentace, hrát hrát hry, využívat instant messanging, sledovat filmy, poslouchat rádia, muziku…

Již za chvíli budete moci provádět videohovory, hrát v kvalitní 3D grafice atd. vše v operačním webovém prohlížeči.

Zkrátka. Trend je takový, že zapnete počítač, něco, a je úplně jedno co, nabootuje a … spustí se to nejdůležitější, to o co jde, to o čem má nějvětší smysl flamovat, spustí se vaše všechno a to je … internetový prohlížeč … . Co vám na tomto krásném online světě nedovolí on, to si prostě neuděláte.

To ten prohlížeč je váš operační systém. To, na jakých systémech pak ten prohlížeč běží je už irelevantní. To ať si zařídí výrobce počítače.

To o co jde je ten můj, nejlepší, nejrychlejší, nejbezpečnější, nejrozšiřitelnější, nejintuitivnější, podporující nejvíce technologií, nejstabilnější, nejúspornější, vzhledově nejhezčí, nejpřispůsobitelnější a další desítky vlastností … internetový (ne webový, to zní moc omezeně na to, co vše dělá) klient. To on je ta univerzální vrstva, ve které pak běží aplikace a tím plní onu základní funkci operačního systému.

Taak. A hardware a systém? Pchhh třeba něco na firmwaru, to je jedno.

Web web web web web web web, vyslovováno stejnou intonací a zapálením jako pan Denholm opěvoval team. To je to oč tu běží. A musí to být SUPER Web. Web 2.0, Web 3.0, Web 4.0 už budou brýle a mozkové sondy a žít už budeme jen na internetu – v Matrixu. To jsem přehnal ale zpět k té slabé linii co se snažím následovat.

Nejsem nijak příliš stár, ale pamatuji, jak se objevovaly různé počítačové technologie a jak to každého zajímalo. Jásali nad prvním grafickým operačním systémem. Sledovali vývoj desktopu a jeho aplikací… Tak tohle už dneska, pánové, nikoho nezajímá.

Vyšla nová verze Office, nový toolkit, nové distro? Koho to proboha zajímá!

HTML 5 nějaké řeči – Wuaaa, revoluce, tý bláho, čumím. Teď budu moci na webu trávit mnohem více času, budu mít tag video – mohu hned smazat desktopový video přehrávač, grafika se bude vykreslovat rovnou v prohlížeči – hele, doom! To je ta budoucnost! To je to světlo.

Do Linuxu byli zařazany patche zlepšující přerozdělování procesů a celkové zvedající výkon jádra. Pch. Provnával někdo výkon Linuxu a Windows? Jo, nějakej zapšklík, nee, to je nuda.

Nový Firefox má nejrychlejší JavaScript! Ježiš to je bomba! Hned si musím udělat taky benchmark! Ne, to mu nedaruju, svn verze webkitu a … ahaaaa! já mám nejrychlejší JavaScript!

Co jsem tímhle blokem škváru chtěl naznačit? Že dnes není tak důležité, jaký je výkon operačního systému, jako spíš, který prohlížeč má rychlejší Javascript. To se benchmarkuje furt dokola, o tom se mluví. Bezpečnost operačních systémů? Ale kdeže. Ale bezpečnost, množství nalezených chyb, jejich opravda u webových prohlížečů, to je hlavní téma.

Proto ta věta nahoře, o tom, že jste li výborný programátor a umíte optimalizovat a bla bla, jste k ničemu. Můžete vymyslet sebelepší věc a studovat sebevíce a mít sebevětší znalosti a nijak vám to k penězům a slávě nepomůže. Ale udějte webovou aplikaci, která bude kchůl a jste milionář. Hned.

Nemá smysl se učit GTK, Qt, Céčko … Chcete-li si programováním dobře vydělat, tak PHP, Javascript, Flash, Canvas, to je vaše cesta.

Že ne všechny věci jdou pomocí tohoto udělat? To jsem si myslel taky.. dokud jsem neobjevil svůj ksicht snímaný webkamerou v okénku prohlížeče a neuviděl křivku svého hlasu, sejmutý přes mikrofon tamtéž. K doražení mě pak stačili předváděčky canvasu a oznámení hry Quake jako plugin do webového prohlížeče.

Ještě jsem se sbíral, když přišlo hrome, tedy chrome. Ten mojí vizi o operačních systémech budoucnosti dodělal tím, že už sám má správce procesů, ukazatele vytížení paměti apod. Pusťte jej ve fullscreenu a máte OS budoucnosti.

Koukal jsem tedy na hrome a má vize fullwebové budoucnosti se uzavírala.

Tak tedy zopakuji. Jestli jste se zatím nic nenaučili a chtěli byste se počítači a tvoření trochu nebo více živit, zapomeňte na nějaké 3D modelování, na nějakou Javu, C, Qt. S tím se nikde neuplatníte.

Naučte se dělat interaktivní web. Místo multiplatformních aplikací dělejte multiprohlížečové (to je jediné, na čem opravdu záleží) aplikace. Naučte se pořádně CSS, to se hodí více než nějaký POV-Ray. Naučte se pořádně PHP, Python (a jeho webové frameworky), Ruby a nebo .net ( a asp.net).

Tak tedy, neztrácejte čas čtením hloupých knih. Sledujte blogy a články o Webu 2.0, HTML 5 a o tom, který prohlížeč je o chloupek rychlejší v tom a tom (a hned na něj přejděte! musíte jít s dobou) začněte tvořit první flashové hello world.

Klíčový business s vaším CMS čeká.

Ano v těch ostatních jazycích byste mohli napsat dobrou databázi, desktopové aplikace.. jenže tam vás už někdo dávno předběhl. A svým zákazníkům musíte svůj software nainstalovat (což oni nezvládnou, takže potřebujte smlouvu s výrobcem počítačů). Navíc na něm ani nevyděláte. Ale udělejte to webově, dejte tomu propagaci, vložte tam reklamy a už se penízky sypou.

Mimochodem. Hádejte v čem jsem napsal tento zápisek a hádejte, v čem jej vy čtete? Ano, odpověděli jste si správně. Ne v Linuxu, ale ve Firefoxu.

A jestli vám jednou vypadne Internet, uhryžete se nudou.

PS.: Ono to má své výhody že? Na filmy budete koukat rovnou online. Kvalitní aplikace budou pouze webové a jejich používání si budete muset předplatit = více peněž do pěněženky výrobce a vymizející warez. Muziku budete kupovat online a online budete mít taky svoji sbírku = opět více pěněz a žádné nelegálky. To vše budete moci obsluhovat odkudkoli, včetně mobilu a PDA…

Bude existovat skupinka lidí, která svá data budou před vševidoucím GOOGLE okem chránit. Ti budou mít počítač jistě plný dětského porna a jiných vyvrheldata. Na ty bude potřeba dát si pozor.

Jsem paranoidní? Já doufám že ano, ale bojím se, že ne.

Sdílet