Hlavní navigace

Bumblebee aneb nVidia Optimus v Linuxu

2. 10. 2011 9:31 Michal Smrž

Po šesti letech služby mě opustil jednojádrový notebook a bylo třeba se ohlédnout po náhradě. Po dlouhém výběru jsem nakonec sáhl po klasice intel+nvidia a to konkrétně v podobě Lenovo z370. Až poté teprve začal zjišťovat co to vlastně ten Optimus je.

Ani nevím kde, ale nabyl jsem přesvědčení, že Optimus v Linuxu není podporován (což je pravda) a že jediné co funguje je přepnutí s restartem X. To už pravda ale není. Poté co jsem do toho začal rýt prakticky se ukázalo, že dedikovaná grafika není napojena na výstupy a kreslí vždy skrz integrovanou.

To nebylo nejpříjemnější zjištění, protože jediná implementace Optimus je skrz komunitní projekt a ještě k tomu pojmenovaný po … no však víte.

Takže proč tento blog? Protože se chci pochlubit že i přes skepsi jsem příjemně překvapen. Bumblebee funguje a všiml jsem si, že se o tom nikde (česky) moc nepíše.

Po chvilce laborování s AUR se sestavil optirun a test s openarenou dopadl na výbornou.

$ openarena +exec anholt 2>&1 | egrep -e '[0-9]+ frames' 840 frames 25.6 seconds 32.8 fps 15.0/30.5/72.0/6.2 ms $ optirun openarena +exec anholt 2>&1 | egrep -e '[0-9]+ frames' 840 frames 13.6 seconds 61.6 fps 13.0/16.2/43.0/1.8 ms

Aby nebylo vše dokonalé, tak mi nefunguje vypínání a zapínání dedikované grafiky pro úsporu energie.
Respektive, dle wiki vědí jak ji vypnout a ne jak ji zapnout.
Ovšem mě nefunguje ani to vypnutí. Odebíraný proud (1,5A) neklesne a optirun vesele funguje dál.

Ale věřím že to časem vyřeším a ještě jednou skládám poklonu tvůrcům Bumblebee.

Sdílet