Hlavní navigace

Názor ke článku Válka o kopírovací monopol od Pavel Císař - [85] Já váš morální problém naprosto chápu, není...

  • 17. 2. 2012 8:36

    Pavel Císař (neregistrovaný)

    [85] Já váš morální problém naprosto chápu, není lehké to vstřebat. Uvědomte si ale z čeho ono "amorální" (ono jde spíš o posun morálního hlediska než jeho negaci) chování lidí pramení:

    a) Digitální kopie jsou velmi křehké (jsou to jen stavy nebo tvary hmoty na úrovni částic) a prchavé, a zároveň je jejich pořizovací cena prakticky nulová. Lidé si stále uvědomují (třeba i značnou) cenu originálu, ale prostě nedokážou vnímat cenu pouhé digitální kopie úplně stejně.

    b) Dovolili jsme takové utahování šroubů kopírovacího monopolu (z původních ~28 let od vydání na +70 po smrti a už se mluví o 90 letech), že došlo k naprostému pokřivení trhu s díly. V podstatě jen minimum děl vzniklých od začátku druhé světové je dnes volně k dispozici, a všude stojí výběrčí s nataženou dlaní. Lidé se cítí natolik v pasti, že se chytají první možnosti jak uniknout. Díky chování mediálních oligopolů se jejich obecný respekt k hodnotě originálu velmi snižuje. Respekt k autorovi ale (zatím) stále zůstává.

    Zkombinujte oba faktory, a máte dnešní stav. S tím prvním důvodem se nic udělat nedá, tak to prostě je - pokrok. S tím druhým ale něco udělat můžeme. Pevně věřím, že korekcí systému, především délky kopírovacího monopolu a slušnějším přístupem oligopolů k lidem lze celou situaci když už ne zcela napravit, tak alespoň značně zlepšit.

    Co se týče vašeho postřehu ohledně úložišť, máte naprostou pravdu. Bez masového stahovačství by jich prosperovalo mnohem méně, většina by nejspíš zanikla. To je ale bohužel tržní ekonomika - kde je poptávka, objeví se i nabídka. Jejich potíráním ale poptávku nezmenšíte, jen bude uspokojována jinak. Je třeba řešit příčiny problému, nikoliv následky nebo potírat symptomy.