Hlavní navigace

Názor ke článku Válka o kopírovací monopol od Ondřej Melkes - [56] ja si osobne myslim,ze piratstvi samo o sobe...

  • 15. 2. 2012 18:06

    Ondřej Melkes (neregistrovaný)

    [56]
    ja si osobne myslim,ze piratstvi samo o sobe muze za soucasnou situaci. Proto se manageri ted snazi branit prasarnami jako ACTA a SOPA.

    --
    Za současný stav nemůže piráství, ale distributoři a vlády. Myslím že se shodneme na tom, že "piráství" (tedy nelegální distribuce hudby, filmu,.. ) je černý trh. A platí tu to samé, jako u jiných typů černého trhu. Pokdu vzníká monopol, nebo je zboží zakázáno, tak do hry vstupuje černý trh a vytváří alternativu k danému produktu. Distrubutoři a vlády vytvořili velmi regulovaný trh s hudbou, filmy, knihami, že i přes vysoké tresty se vyplatí "pirátům" riskovat a zaplavit lidi levnými kopiemi.

    Problém vzniká v nepřizpusobení se situaci, a zákonům, které nerespektují realitu. Podobně jako prohihibice, kdy zákony nerespektovaly touhu lidí pít (kdo si nikdy nedal ani skleničku hoď po mě kamenem), tak současné zákony(nebo přísnější návrhy) nerespektují touhu lidí po levné a dostupné zábavě. Ta zábava může být placená, ale musí splňovat několik podmínek. Za prvé rozumnou cenu, viz appstore, itunes, megaupload a další připady. Za druhé, placená zábava nesmí obtěžovat: reklama, ukázky, nutnost mít CD v mechanice, atd. Za třetí musí být přistupná a odpovídající době(tedy chci, stáhnu a dívam se), nebo naopak velice kvalitní(tedy třeba vinylové desky).
    Klesajícím objemem prodaných CD, DVD se nedá moc argumentovat, je to pouze přenosné medium, navíc, v tomto připadě, ne zrovna kvalitní.
    Jestliže současní distributoři filmu nejsou schopni přistoupit na současné možnosti distribuce, tak proč bych jako zákazník neměl jít jinam?

    Navíc v současnosti jsou tak levné distribuční mechanismy, že piřát profituje i v případě stahování zdarma. Je tedy jasné, že stavájící systém je pro vydavatelství neudržitelný, i kdyby se jako distribuční medium podařilo zrušit internet(zákazy šifrování, přisná kontrola), tak se velice těžko podaří zrušit distribuci z ruky do ruky, pomocí USB, DVD, .. tak jako tomu bylo před deseti lety.