Hlavní navigace

Názor ke článku Válka o kopírovací monopol od Pavel Císař - [20] Pirátským stranám nejde o to mít díla...

  • 14. 2. 2012 17:30

    Pavel Císař (neregistrovaný)

    [20] Pirátským stranám nejde o to mít díla zadarmo pro všechny, to je všeobecně zažitý omyl popularizovaný hlavně Pirátskou opozicí. Pirátům jde o napravení vztahu autor/společnost který byl za posledních 70 let naprosto pokřiven ve prospěch "prostředníků". Srovnejte si co je na toto téma ve volebním programu Pirátů a např. ODS. U ODS se dočtete, že "intelektuální vlastnictví je nutno více chránit, protože je to dobré pro byznis". U Pirátů se zase dočtete, že stavět stále větší umělé překážky šíření děl od autorů k lidem škodí oběma skupinám, a prospěch mají jen oni prostředníci, a že je nutné najít nové způsoby zajištění finanční "motivace" pro další tvorbu, která bude lépe odpovídat realitě doby.

    Názor který přístup je dlouhodobě vhodnější a obecně prospěšnější nechť si každý udělá sám.

    Pokud jde o "nárok" měnící etické normy, pak to opravdu není tak děsivé jak to možná může znít. Změnilo se prostě prostředí ve kterém žijeme. Nemůžete přece čekat, že lidé budou svítit jen svíčkami s etických ohledů na svíčkaře, když se všude zavádí elektrická síť. Já jsem hluboce přesvědčen, že nikdo nechce upřít autorům jejich spravedlivou odměnu. Jen se po svém způsobu bouří proti systému, který se nestačil přizpůsobit globálním změnám ve světě. Bohužel, žijeme v době kdy se změny dějí tak rychle (v průběhu dekády místo generací), že systém prostě skřípe čím dál tím víc. Piráti tvrdí (a já souhlasím), že je to signál k systémové změně která splní žádaný účel a vydrží dalších pár desítek let, nikoliv k utahování šroubů a látání rozpadajících se spojů kolabujícího systému.

    Navíc řešení by měli hledat především autoři spolu s lidmi, za podpory ekonomických subjektů a vlád. A nikoliv jen mediální oligopoly a vlády - bez široké účasti autorů a veřejnosti, jako se to dělo např. s ACTA.