Hlavní navigace

Microsoft a ti ostatní

11. 4. 2008 17:45 (aktualizováno) erg

K napsání tohoto zamyšlení (a založení tohoto blogu) mě přimělo posledních několik diskusí, které se většinou dají shrnout do nesmiřitelného flame na téma Microsoft versus ti ostatní, s užitečností podobnou debatě o Spartě s Slávistou. Asi tím vyvolám reakce v podobném konstruktivním duchu, ale to je asi v důsledku jedno.

Kazdopádně, proč je to skoro vždy Microsoft versus Ostatní? Neobhajuji tuto firmu (MS), rozhodně netvrdím, že se vždy chovala korektně, to rozhodně ne. A ani nepatřím mezi její příznivce, popravdě se jejich produktům vyhýbám asi jako čert kříži, zvlášť pokud jde o operační systémy. Ale proč? Protože jsem si prostě zvykl. Zvykl jsem si na Linux, zvykl jsem si na jiné UN*Xy a ty mi vyhovují. Pro práci mám Linux, kvůli účetnictví mám nainstalované Windows 98 v VMWare (úžasný operační systém). A když mám jednou za uherský rok čas, tak vypnu Linux, nabootuji Windows Vista a použiji je jako boot loader té či oné hry.

Ale pořád je nepoužívám pouze z toho důvodu, že jsem si zvykl na něco jiného a že mi to vyhovuje víc. Ne proto, že by se dalo objektivně říct, že je to špatný OS (jak by se to dalo vůbec říct o skoro jakémkoliv OS?). To stejné samozřejmě platí i obráceně a obecně. Někdo radši jezdí v Škodovce, někdo v Lexusu, jiný nedá dopustit na Toyotu. Můžeme se bavit vždy o tom, co má ten či onen OS, auto, domácí mixér atd. navíc oproti tomu druhému, co umí líp,… Ale v důsledku se to stejně vrací k osobním preferencím a k ničemu jinému. A ty jsou velmi subjektivní, jak všichni dobře víme. Nejde zde nalézt univerzální pravdu (a díky bohu za to).

K tomu se váže i druhý bod mého malého zamyšlení. Hysterie kolem MS, jistě v některých ohledech kontroverzní firmě. Na druhou stranu, občas není trochu na škodu se podívat trochu více do hloubky a zamyslet se nad tím. MS má dominantní postavení na trhu s desktopovými OS (resp. tam je nejmarkantnější). Je to důvod k tomu odsuzovat MS jako celek? V důsledku je to jen a jen pouze komerční firma, jejíž cílem není nic jiného než generovat zisk (jako u každé firmy). Jak už to tak býva, dominantního postavení firmy (a nejen ony) rádi zneužívají. Od dohledu na tyto praktiky tu ovšem máme spoustu kontrolních orgánů.

MS nedávno zveřejnil specifikaci OOXML, otevřeného (nyní už) standardu použitého (v své starší verzi) v jeho kancelářském balíku. Sklidil za to ohromné množství kritiky a hysterie. Důvody jsou jasné, nedokonalá specifikace, zatíženost patenty, nepoužití existujících standardů, ignorování existujících standardů (resp. jednoho – ODF). Všechno pravda, pravda a ještě jednou pravda.

A práve poslední bod je zajímavý. Nepoužití ODF. Autorem ODF formátu je konsorcium OASIS, v kterém mají majoritní podíl firmy IBM a Sun Microsystems. V současné době je ODF standardizováno organizací ISO. A jaký standard byl přijat? Nedokonalý, obsahující chyby a nedodělky (na jejichž odstranění se pracuje v nové verzi – příkladem za všechno jsou např. funkce v OOo Calc), podporující ukládání binárních dat do dokumentu atd.

Tudíž co zde v důsledku máme? Dva nedokonalé formáty, oba zatížené patenty (jejichž vymahatelnost je pouze krytá licenčními ujednáními – ať už se zde jedná o MS, Sun či IBM – všechny tyto firmy nežalovatelnost třetích stran vyřešily velmi podobně). Oba jsou otevřené (alespoň podle definice otevřených standardů v EU – nevím jak je to v jiné legislativě).

A kým jsou jednotlivé standardy spravované? U ODF je to konzorcium OASIS.U OOXML je to … komité SC34. Nikoliv Microsoft jako takový, pokud by tomu tak bylo, tak by se OOXML nemohl stát otevřeným standardem (kterým je). V důsledku lze zjistit, že co se týka licenční politiky a otevřenosti, jsou si oba standardy v mnoha věcech velmi podobné.

V čem je tedy ten hrozný problem? V technických nedostatcích? ODF jich mělo a má celou řadu, kdyby s ODF přišel MS, sklidil by za něj tu samou kritiku. V tom že budou dvá používané otevřené formáty? K čemu to vadí? Navíc Microsoft Office a je úplně jiný druh produktu než OOo, je pochopitelné, že formát mu bylo nutno udělat na míru, jinak by uživatelé přišli o celou řadu funkcí a hlavně ztratili možnost pořádné konverze mezi OOXML a starými binárními formáty (což je velmi důležitá věc). Stejně tak se to děje i u ODF, které se vylepšuje (nebo doplňuje mimo standard) podle potřeb OOo…

Takže chová se MS skutečně tak zle a zaslouží odsouzení? Ono je prostě v módě na tuto firmu nadávat, částečně si za to může sama, ale to není omluva pro takové chování. Jistě, všichni si rádi občas jen tak zbůhdarma nad nečím postěžujeme, zanadáváme, abysme si ulehčili. Je to normální a je to především – lidské.

Ale občas je dobře uvědomovat rozdíl mezi objektivním pohledem (nebo aspoň pohledem se o to snažícím) a právě takovýmto plácáním a nadáváním. Jinak skončíme jako fanatici a pokrytci. Kritizovat fanaticky jednu stranu a druhé to stejné tolerovat, to je pokrytectví.

A je takové pokrytectví špatné? To je otázka, společnost je plná pokrytectví, lží a polopravd, je to její normální součástí, zvlášt pokud se budeme bavit byznysu (a zvlášť tom velkém). Bez těchto prostředku se, marná sláva, nedá spousta věcí dělat, ať jsou naše cíle sebelepší.

Ale pokud už jsme pokrytci, tak je na místě si to umět přiznat. Jinak se člověk stane fanatikem. Ono je to v podstatě normální a lidské, máme tendenci se vymezovat vůči jiným skupinám lidí. Je to vidět v celé společnosti. Nicméně až si přístě půjdete zaflamovat, tak pamatujte, že takovéto agresivní vymezování je nejtypičtějším pro adolescenty :))

Sdílet