Hlavní navigace

Je Linux ready pre bežných ľudí?

10. 7. 2008 19:20 Stanislav Hoferek

Áno… nie… áno… nie… možno, pravdepodobne, ťažko, bez problémov, s problémami… neviem neviem…

Taký ten Linux je totiž príliž divný… tak schválne, spýtal som sa známeho, čo ide robiť s toľkými vírusmi. Problém jednoduchý – lamer user. Absolútna neznalosť Windows a bezpečnostných nástrojov pre tento operačný systém. Nainštaluje všetko, všetko potvrdí, anglicky vie len OK a next. Nikdy v živote ho nenapadlo, že „crack je zlý“…

Riešenie jednoduché – legálny Windows. Sformátovala sa pocrackovaná čierna kópia, nainštalovala sa legálne zakúpená – rovnaký výsledok. Prečo? Aktualizácie vypnuté aj tam aj tam (tak si to prial konečný používateľ), antivírusový systém jeden z najlepších – z konca 90. rokov. Ak to malo priamu podporu aspoň Windows 2000, tak ja som… hmmm… plnený baklažán… vírusy boli, a dokonca ich bolo viac. Asi zas nejaký „hekeri“, u nás, lepšie informovaných, „krekeri“, vymysleli nové škodlivé kódy a zas sa to šíri… teda asi je toho práve ešte viacej…

Posledný klinec do truhly… prišiel cez e-mail nejaký súbor s práponou EEE. Pán šikovný to spustiť chcel, no nešlo to. A tak zmenil príponu na EXE a spustil. Pekný antivírus, úplne splývajúci s Windows Vista. Na Windows XP… rogue antispyware ako vyšitý… som rád, že ma zavolal. Horšie by to bolo, keby sa rozhodol „zakúpiť si plnú verziu“.

A Linux? S tým nevie robiť… síce nevidel, ale asi na nejakom Warez fóre čítal, že tam nejdú hry. Tie síce nehráva ale s Windows je spokojný… prečo?

Tu som sa začal zamýšľať ja. Tak schválne, porovnám to s niečim… s autami… V roku 1995 si bežná rodinka kúpi auto. Malá Škoda Felícia, taká tá zo stredu 90. rokov. Nič zvláštne, auto fungovalo a ešte ako tak funguje. Potreba výmeny je však čoraz väčšia. Zrazu príde do rodinky starý známy.Povie, že pracuje pre firmu Opel, a táto značka má teraz veľmi dobrý model za dobrú cenu. Tak čo, rodinka zoberie úspory a autíčko, ktoré bolo dobre predstavené a ukázané, si kúpi. Prečo sa však rovnako nepostupuje pri Linuxe?

Linux je textový a mimoriadne zložitý a nikto s tým nevie robiť. Lebo… lebo medveď. Ak sa spýtate prečo, bežne vám ľudia nevedia moc odpovedať. Sú zvyknutí na produkt spoločnosti Microsoft, ktorí každý ovláda na určitej úrovni. Ostatné nie je potrebné a nemajú na to školy, diplomy atď… som však zvedavý, na ktorej škole sa preberá Windows. Ako nainštalovať grafickú kartu, kde sa nastavuje IP adresa a ako je možné, aby súbor .mp3 neprehrával prehliadač A, ale prehliadač B. Nič… pre Linux sú na internete návody, no kto by to čítal? Okrem toho je veľmi veľa vecí na rovnakých miestach tak vo Windows, ako v Linuxe…

Ďalšia vec… je mi to jedno, nechcem to! Keď už niekto má jeden systém, načo sa vlastne učiť niečo „úplne iné“ od začiatku? Však ak Windows funguje, na ploche je Firefox alebo IE a kdesi je aj Word, tak kde je problém? A že niekto robí vírusy? Raz za rok príde ten a ten ujo a všetko opraví a zase to ide. No niekedy príde ujo a povie, že ku svojim dokumentom sa nedá dostať. Také niečo, že sa nedá nič zachrániť, celý disk C sa musí formátovať a disk D vôbec nie je… no aj tak je Windows lepší…

Nakoniec som prišiel ku niečomu, čo nie je vôbec zaujímavé ani nové…

Linux nemá toľko peňazí v marketingu ako konkurencia, má veľa blbostí z pohľadu Windows používateľov (napríklad Root účet), nemá hneď tie potrebné veci ktoré má Windows vždy predinštalovaný – Word, Winamp… nepovedali by ste, koľko ľudí je prekvapených, keď vidí čerstvo nainštalovaný Windows – bez ovládačov, prídavných programov na ktoré sú ľudia zvyknutý… stavím sa, že tí, ktorý dlho používali Windows XP (bez preinštalovania) a nejakým zázrakom si nainštalovali Vistu, hneď považovali Vistu za blbosť. Však to nejde na plnom rozlíšení a dokonca sekajú filmy (ako keby nebola nainštalovaná grafika a kodeky…)

Zato Linux má hneď množstvo programov na rôzne činnosti, miestami kopec kodekov, hneď a zaraz nainštalované všetké ovládače, zvuk ide, grafika ide (alebo sa veľmi jednoduchým spôsobom doinštaluje), hneď je Firefox a kancelársky balík…

Takže… Linux je ready a zároveň nie je… nemá na to, aby ho používala väčšina – pretože je miestami takjednoduchý, až je zložitý…

Tak či tak, stále veľa ľudí vôbec netuší čo to je… ale ako to zistia? Reklama v TV je drahá, letáky nie sú tak celkom ono… a dať ku každému novému PC nejaké to LiveCD… komu by sa to chcelo? A kto to zaplatí?

Sdílet

  • 10. 7. 2008 20:45

    Ján Nosko (neregistrovaný)

    Stano, super článok.
    Problém propagácie Linuxu je asi ten, že sa nepropaguje. Dôvod, prečo veľa ľudí nechce skúsiť Linux je preto, že ho nepoznajú. Najviac vedia to, že je zadarmo a preto asi bude iba taká napodobenina Windows. (aj keď skôr by sa dalo uvažovať naopak, teda Windows je iba akási napodobenina Linuxu :-D, najmä z hľadiska bezpečnosti.. Windows XP - po nainštalovaní všetky účty s admin právami, pre BFU fakt potrebné na zavírovanie tak rýchlo ako to len ide, toto od MS nedokážem pochopiť).
    Keď rozprávame niekomu o Linuxe a jeho kvalitách asi by sme radšej mali začať s faktom, že 90% serverov sveta (len môj subjektívny odhad) beží na GNU/Linuxe. Tiež faktom, že NASA používa Linux ako aj iné vedecké a edukačné inštitúty.
    Možno aj Bill Gates, len to stále nepriznal :-D
    Som rád, že tu Linux je a patrím k tým štastlivcom, ktorí ho spoznali :-D

  • 10. 7. 2008 20:53

    Ján Nosko (neregistrovaný)

    ". a dať ku každému novému PC nejaké to LiveCD... komu by sa to chcelo? A kto to zaplatí?"

    Veľmi zaujímavý nápad, myslím, že niektorí predajcovia ho už aj propagujú, avšak radia sa iba k tým menším. Myslím však, že ponúknuť Linux namiesto Windows BFU, kt. nikdy predtým nevidel PC, je veľmi dobrý ťah. Pretože u tohto užívateľa nebudú problémy s návykmi z Windows, proste buď sa zoznámi s Linuxom, alebo mu tam predajca za poplatok dá platený Windows, kt. si samozrejme užívateľ zaplatí.

    Takýmto spôsobom by sa mohol Linux viac rozšíriť najmä medzi BFU a začínajúci usermi PC. Len nech tam predajcovia nepchajú FreeDos, Linpus alebo niečo čo nabieha iba v konzole. Potom si užívateľ automaticky spojí Linux so slovami príkazový riadok a strašne komplikovaný systém. Radšej by tam mohli hodiť Greenie, Ubuntu, Mandrivu, OpenSuSE alebo Fedoru.

  • 10. 7. 2008 20:56

    mirdakas (neregistrovaný)

    K té vybavenosti Windows: Už se mi taky párkrát stalo, že se mě kamarádi ptali, kde je Word, jestli si ho nesmazali nebo proč tam není to Nero :)

    Ján Nosko:
    To číslo je o něco nižší, tuším se pohybuje kolem 70%, možná méně (nebo více). A co se Billa týče, tak u něj s Linuxem nevím, ale kdysi jsem někde četl, že M$ má na některých svých serverech Linux :)

  • 10. 7. 2008 20:59

    jenda (neregistrovaný)

    Já to vyřešil tak, že klient-BFU vznesl požadavek, že by chtěl počítač, aby na tom mohl psát maily, browsit po webu a vytvářet dokumenty. Já říkám dobře, koupil jsem nejlevnější nový počítač, dal jsem na to Ubuntu a "tady máš". Protože to byl úplný BFU, Windows téměř nezkažený, základy jsem mu vysvětlil asi za hodinu (!). Na to, že je mu asi 40 to chápal překvapivě dobře. http://jenda.blog.root.cz/2008/07/03/o-tupem-ufonu-dalsim-bfu-s-ubuntu-a-tak-vubec/

  • 10. 7. 2008 21:00

    Elven (neregistrovaný)

    ad serveri: Linux nie je vsade... vsak na server nie je zly ani BSD :)

    3: greenie na kazdy novy pc... uz teraz nemam sancu odpovedat na vsetky maily :D ty ma chces znicit... vedel som to :D

    4: zle si cital - domena search.microsof­t.com fungovala na netbsd... teda ak si to nepletiem pre zmenu ja :D

  • 11. 7. 2008 7:41

    enki (neregistrovaný)

    To je demagogie jako vyšitá. Navíc poukazuje na základní problém propagace linuxu: amatérismus a negativní vymezení. Podívejte se na Apple, pokud se srovnává s windows, tak si z nich dělá legraci. Neříká: to je shit, okamžitě se vám zaviruje, má špatnej kernel a další kecy který nikoho normálního nezajímaj. Říká: tyhle vlastnosti my máme dávno a ve windows budou až teď. Jsme víc sexy. Jsme produktivnější.
    Uživatel si koupí apple a fakticky je na tom stejně jako s linuxem...žádnej program kterej zná z windows tam neni, musí si zvykat na jiný ovládání etc. Ale už je chycenej ;-)

  • 11. 7. 2008 7:46

    Lovap (neregistrovaný)

    No, ono by mohol byť ľuďom zrozumiteľnejší keby používal nejaké normálne pomenovania pre tie základné priečinky, alebo čo to je - namiesto všelijakých usr, var, sbin, mnt, dev a podobne by mohol pekne zrozumiteľne Program Files, System a tak. Človeku by sa ľahšie hľadalo kde čo je. No a potom už len viac podpory od výrobcov hardware.

  • 11. 7. 2008 7:52

    Peterson (neregistrovaný)

    Dle vlastnich zkusensoti vim, ze Linux je vice nez vhodny pro bezne lidi... (ovsem jak specifikovat bezneho cloveka a jak nazvat ty "nebezne"...:-) ?).
    Vice z prikladu:
    Svoji mamce, do te doby pocitacem nedotcene, jsem venoval jednu takovou masinku k vanocum... No nebyl bych to ja, kdybych tam nehodil Gentoo, pekne nenastavil, neodzkousel a mamku do toho nezasvetil... No, jak zkusenosti pravi, dualboot s W2k neni obvykle pro takoveto lidi na skodu...
    PC jsem za velikeho nadseni a radosti slavnostne predal a vice nechal rozhodnuti o vychozi polozce v Grubu na mamce... Po dlouhe dobe (nebydlime spolu) jsem se mamky ptal jakemu OS dava prednost a jeji slova byla prekvapujici: "Ja mam rada tucnaka, je to tam takove hezke a jednoduche a libi se mi, kdyz zavru okno a ono mi shori"... Na moji otazku cim by kontrovala oproti Windows bylo odpovezeno jednoduse timto: "Ja se v tom Windows nevyznam, nema to prazdne obrazovky (mysleno virtualni plochy) a porad to na mne krici (dialogova okna typu: "Opravdu chcete", "Jste si jisti, ze" atd...)"...
    Pokud si clovek nehraje na admina a necha si Linux nainstalovat a nastavit opravnenou osobou, ktera vi co je treba, neni nasledne zadny duvod resit problemy spojene s pouzivanim Linuxu jako primarniho OS i "beznymi lidmi"
    Jako druhy priklad bych uvedl pripad meho bosse v praci:
    Jemu jsem nic nenutil, ale k memu udivu mi jednoho krasneho dne dal na stul svuj notysek a abych mu pry nainstaloval nejaky Linux na zkousku... Inu prani sveho chlebodarce jsem promenil ve skutecnost a notysek s nastavenym Gentoo predal k prvotnimu pouziti Linuxovemu BFU... Po chvilce zodpovidani vsetecnych dotazu co, jak a s cim najednou boss nadsenim vykrikl: "Tyy vole, pojd se podivat... Dam tisk a ono to tiskne, koukam na sit a ono to o nicem nepremysli, otevru adresar a ono se mi to bez cekani vypise"... No od te doby pouziva vyhradne Linux@KDE, Kontact, OOo a do Win se bootuje jen kvuli prevodu souboru z Corelu do SVG (Corel pod Wine mi nepodarilo bezproblemove rozchodit)...
    V siti pouzivame takrka vyhradne Gentoo, pricemz moje stanice slouzi zaroven jako build-server pro portage balicky (no, kompilace jede nasledne pres distcc s ostatnimi stroji) a tedy moje jedina starost s bossovym notyskem je obcasne odbouchnuti `emerge -DuvaNk world`...

    Takze osobni zkusenosti se zkusenostmi "beznych lidi" pri pouzivani Linuxu hodnotim veskrze pozitivne...

  • 11. 7. 2008 7:52

    mm (neregistrovaný)

    jenda:

    >>Na to, že je mu asi 40 to chápal překvapivě dobře.

    Tak to jsem se fakt zasmal. chapavost uzivatelu posuzujeme podle toho, kolik jim je let :-)))
    Myslim, ze ti, kterym je kolem 40 toho mnohdy o pocitacich vedi daleko vic nez vy deti. Rada z nich zacinala jeste na 8bitech, Amigach, Atari ST - to jim dalo znalosti a zkusenosti, ktere spouste z vas chybi.

    Prestante uz s tim stereotypem, ze dnesni "mladi" rozumeji pocitacum. Prd rozumeji. Drtiva vetsina z nich umi na PC par mechanickych cinnosti - 20 lety BFU je uplne stejna cvicena opice jako 40 lety BFU.

  • 11. 7. 2008 8:18

    alik (neregistrovaný)

    Lovap: namiesto všelijakých usr, var, sbin, mnt, dev a podobne by mohol pekne zrozumiteľne Program Files, System

    Pri predstave ze do konzole zadavam neco jako:
    $ mount /system/opticka\ mechanika /Program\ Files/cokoliv

    se mi teda krouti chlupy i na ... ;)

  • 11. 7. 2008 8:24

    Elven (neregistrovaný)

    11: dnesny mladi rozumeju pocitacom???

    tak na slovensku ani nahodou... si predstav ze bezny mlady clovek nevie, ako si zmenit IP adresu, nainstalovat doplnok do firefoxu (pretoze potom s tym uz nevie robit), najst si cez google TV program (!!!) a ani ich nenapadne, ze ked maju vo firefoxe to take vyhladavacie policko s napisom google, ze ono to asi nie je len tak na ozdobu...

    vrchol je taky, ze ked im niekto nainstaluje windows pred ocami, tak sa cuduju kde su tie ich ikonky...

    dalsia vec na ktoru som narazil - nedokazu si casto otocit fotografiu o 90 stupnov... fakt tazke...

    aj ked existuju ludia, ktori maju 14 rokov a staraju sa o serveri... ale takych je dost malo... zatial :)

  • 11. 7. 2008 9:10

    ultra force 3000 (neregistrovaný)

    "anglicky vie len OK a next" .. heh ;) Moc supr cteni :) Jinak, jak tady nekdo zminil, nektery firmy (uz) nabizeji pocitac s linuxem. Ohledne tech uzivatelu - kdybych chtel hrat nejaky ty nove supr hry, asi bych si linux taky neporizoval.. Vsak jsem i jednu dobu mel win na hry.. Taky bych rekl, ze porad mi pripada ten linux vice spjaty s potrebou znat svuj pocitac a hw a to proste 95% lidi nezajima jak ta zazracna krabicka funguje.. Zaleknou se nad slozitosti a utikaji.. a prikazova radka? to je pro ne doslova nocni mura! Ty nove klikaci linuxy (user-friendly), ty uz muzou byt vychytane celkem, to jo.. Vsak ja znam i jednu holcinu, co se k pocitacum temer nehlasi, ale na linux neda dopustit, ale stejne neni to vono no.. je to jiny, kvalita programu je vseljaka - na windows imho tohle poznat nejde - ten uzivatel je zpravidla akorat smutny, ze mu neco nejde, ale neobvinuje dany program ani windows, imho ho to ani nenapadne. Pozve kamose, ktery tomu rozumi a ten to vyresi, ikdyz vsechno co mu o tom ten kamarad rika, mu jde jednim uchem tam a druhym ven :) Hlavne, ze to bude fungovat. Win je proste vsude, vsude supported, vse se hlavne dela pro win (zabavni prumysl, mainstream etc.).. Jinak jestli mas nejaky pekny napad na propagacni nalepku, klidne muzu udelat nake a zacit to lepit po CR .) nebo ti i par poslu, abys je mohl sirit na SK :) ja bych dal linuxu jeste par let, mozna vice, nez se z tech dnesnich klikacich linuxu stanou super stabilni klikaci vseobecne znamy a podporovany operacni system.. ale jinak nevim no..

  • 11. 7. 2008 9:45

    Tinker (neregistrovaný)

    ,,a dať ku každému novému PC nejaké to LiveCD''
    No, nejlepší by bylo při prodávání PC dát lidem na výběr;) Myslim že až tak daleko M$ nepodplácí, ale jeden nikdy neví:( Ale myslim že by to mohlo fungovat. Nejlepší by bylo po celý (kamenný) prodejně (na e-shopu by to asi nešlo :D ) vyvěsit screeny linux. desktopu :D Přinejměnšim by se lidi zeptali, věřim že třeba ty starší by to mohlo přitáhnout;) Tak ono ušetřit na PC pár stovek, nebo možná i tisíc(jen za licenci + stačí tomu slabší HW) by někomu mohlo přijít jako lákavá nabídka ;) Nebo se při prodeji PC zeptat, co člověk potřebuje na PC dělat a podle toho usoudit, jestli by se hodil Linux a nabídnout ho :) Nejhorší je ale to, že se lidi bojej - myslim že jeden notebook s Linuxem by změnil hodně(mám na mysli s v prodejně na vyzkoušení - když si to člověk nevyzkouší ovládát, bude se bát pořád). Ještě dodám že notebook jen kůli spotřebě, přece to lidi nebudou zkoušet na nadupanym dělu;)

    Mimochodem co se týče propagace, tak letáky by nebyl problém, ne? - stačí sehnat kupu papíru, jehličkovou tiskárnu(já mám třeba starou Epson LQ-1050 - jehličkovou proto, že to skoro nežere - páska tiskla asi ještě po 10 letech a tiskla by dál, kdyby se neroztrhla, hold win ovladače ji nastavily na míň, jak 24 jehel a páska se propichovala jen veprostřed), pásku(do mojí tiskárny stojí cca 100Kč) a pár lidí co by to rozšířili ;) Ale tiskárnu radši lepší - neříkám že by ta moje nestačila, ale ta hlava už má dost za sebou a myslim že dlouho tisknout by nevydržela(po tak 3 papírech je rozžhavená jak pětník a tisknutí se zastaví třeba na minutu, dokaď trochu nevychladne - ale stačí nad hlavu dát větrák z PC a je klid) - a novou už asi neseženu.

    Lidi co by rozvezli letáky (radši asi v noci, aby ne ně někdo nevylít) by se sehnat dali, tiskárna taky, někdo kdo by u tiskárny vydržel(to by byl asi problém, i když nevim jak hlasitá je nová tiskárna), papíry,... Co se týče ceny, tak to by se mohlo několik lidí složit ;)

  • 11. 7. 2008 9:58

    Elven (neregistrovaný)

    18: ty jo ja mam napad... co keby nejaky dell, HP atd ponukal ku svojim PC nejake linuxove livecd?

    microsoft ma 2 moznosti: alebo to necha tak, alebo zaplati tymto firmam, aby liveCD/DVD nedavali :D

  • 11. 7. 2008 10:06

    Elven (neregistrovaný)

    22: tak nech sa paci:

    upravujem iso obrazy, pocuvam hudbu (banshee), pozeram video (vlc), pouzivam internet (firefox, gftp, pidgin, deluge), pisem v OOo, machlim v inkscape a gimpe, hravam win hru cez wine.

    az tak vela toho nie je :)

  • 11. 7. 2008 10:06

    .mx. (neregistrovaný)

    jednotne cislo: ktorý
    mnozne cislo: ktorí
    nehovoriac o preklepoch - aj keby si sa snazil vyjadrit akokolvek kvetnatu myslienku, takouto zlou formou to spolahlivo zabijes (jeden z dvoch dovodov, preco po tvojich clankoch siaham len vynimocne)

  • 11. 7. 2008 10:07

    Elven (neregistrovaný)

    22: asi ta zaujimalo, ci pouzivam nejake funkcie, ktore su pre mna vo windows nedostupne. ano, pouzivam klavesove skratky, ktore vo windows nie su. inak by som mohol bez problemov pouzivat windows, teda ak by sa mi chcelo starat o bezpecnost :)

  • 11. 7. 2008 10:13

    bassaq (neregistrovaný)

    19> mno vida ze si to nekdo i pamatuje :) ...ale pokud me pamet neklame, jsou identicke... kazdopadne dneska uz muze tak akorat ridit krizovatku... :|

  • 11. 7. 2008 10:15

    sepcore (neregistrovaný)

    Riesenie je velmi jednoduche-otvorit si obchod a predavat iba pocitace s Linuxom.
    Ako ked vojdete do bezneho obchodu a vsade svieti Windows, tak by vsade svietil Linux.
    Vo vyklade putace a screenshoty akoby slo o cosi uplne nove-revolucia...
    Uz som nad tym premyslal-momentalne zhromazdujem prachy v UK a po navrate mozno cosi rozbehnem.
    Verim tomu, ze by to malo uspech.

    Linux pouzivam iba asi mesiac, Windows uz nemam nainstalovany a som spokojny-vobec nic mi nechyba.

  • 11. 7. 2008 11:38

    mm (neregistrovaný)

    [15]
    - v ZX Spectru nebyl procesor I8080A
    - nejde napr. o ten assembler(i kdyz i pro Z80 se dnes stale programuje - Zilog ty procesory mimochodem porad vyrabi...), ale treba o to, ze i on nas naucil myslet do hloubky a ne jen klouzat po povrchu. Je zatracene znat kdyz vidite praci po mladem mlamojovi a nebo kdyz vidite neco co delal clovek, ktery je zvykly premyslet a vecem rozumet.
    Neni vsak vse ztraceno. I dnes obcas potkam studenta, ktery ma opravdovy zajem vedet...Jen jich je tak nejak pomerne malo :-(

  • 11. 7. 2008 11:46

    jméno (neregistrovaný)

    Pokud to má člověk na doma a ve škole si taky nabootuje linux, není co řešit. Jenomže ono hodně firem prostě jede na m$ serveru, používá .NET, o sambě správce nikdy neslyšel. Když pak chcete sdílet data s ostatními, je to dost otrava pořád přelézat z woken do tučňáka a naopak. O wordovských dokumentech nemluvě. Ale na druhou stranu jsem mile překvapen rychlým vývojem - před dvěma lety jsem měl problém s instalací Debianu na nové železo, před pár dny jsem koukal, když se Debian nainstaloval, rebootoval a šel. Včetně síťových tiskáren, které si prostě našel. Jenom jsem doteď nerozchodil propojení s PDA přes fuse, protože to prostě nechodí, ačkoliv vývojáři se holedbají, že stačí rozbalit binárku a pojede to.

  • 11. 7. 2008 11:48

    mm (neregistrovaný)

    [28]:
    V zadnem pripade nejsou identicke. Pouze instrukcni soubor 8080 je kompatibilni se Z80. Jinak je Z80 jiny procesor a kod z nej by vam na 8080 obecne nebezel (jedine pokud by to byla jen podmnozina).
    Asi byste se divil, kde vsude dnes Z80 porad jsou :-). Zrovna nedavno jsem objevil procesor v jednom MP3 prehravaci, ktery je s instrukcnim souborem Z80 kompatibilni(pocho­pitelne tam nebyl pro dekodovani).

  • 11. 7. 2008 11:52

    mm (neregistrovaný)

    [27] jenda:

    Takovou zkusenost mam take. Ovsem ti starsi museji byt tak nekde nad 60 - tedy generace, ktera se v mladi s pocitaci nikdy nesetkala - to se samozrejme pak muze projevit. Jenze i mezi touto vekovou kategorii najdete radu lidi daleko chapavejsich nez dnesni prumerny puboš.

  • 11. 7. 2008 11:55

    martinez (neregistrovaný)

    Ach koľko diskusií na tému prečo nie je Linux rozšírený ako Win. Za posledné roky som zistil, že niektorým ľuďom je úplne jedno aký majú OS, ak funguje správne a môžu na ňom efektívne pracovať. Keďže je Win väčšinou dodávaný s novým PC, užívateľ nepotrebuje zhánať alternatívu, pokiaľ mu to stačí a funguje. Reklama a marketing sú silné nástroje, pretože za nimi sú peniaze. A o tom to celé je. Navyše hardvérová podpora vo Win a celkovo multimédiá sú podľa môjho názoru na vysokej úrovni. Ako v Linuxe aj vo Wine sá dajú veci opraviť a ušiť na mieru.
    Používam Linux, pretože sa mi páči jeho flexibilnosť a správa. Keď si ale zoberiem, to množstvo hodín zabitých inštalovaním rôznych distribúcií, čítaním manuálov, experimenty s hdd pri ktorých som niekedy zmazal aj čo som nemal :-), kompilovaním a bohviečím ešte, jednoducho to nie je asi pre každého. Niekto si radšej kúpi PC s nainštalovaným Winom a pôjde na prechádzku do prírody alebo piecť bábovku. Iný si kúpi PC, zmaže všetko čo mu hardvérové a firmy ponúkajú a cez víkend inštaluje Linux a dolaďuje si ho podľa potrieb. A potom sú aj takí šťastlivci, ktorí majú na Mac OS a tým môže byť všetko jedno.
    Ja budem rád, keď sa Linux trocha štandardizuje a nebude ponúkať náhrady ale vlastný softvér. Nech každému jeho OS prináša čo najmenej starostí, zábavu a efektívnu prácu.

  • 11. 7. 2008 12:30

    muflon (neregistrovaný)

    tak ani sem to nedocetl a uz mi tecou nervy z tohodle linux-fanatismu. ja Vam to vysvetlim z pohledu oknare, nejprve ale - ten clovek, ktereho znate je tedy opravdu idi*t a myslim, ze by mu nepomohlo ani textove FreeBSD!

    Kazdopadne s tim, co zde tvrdite: na windows nejsou skoly? sou, ale proc by se "bezny" uzivatel o neco staral, kdyz stahne instalacku / driver, dvakrat na to klikne a voala je hotovo. v linuxu? smula hochu! - hw neni podporovany, nebo je podporovany trosku, a kdyz je nahodou opravdu podporovany, jde to jednou za 2 booty. hezke. ostatne se lisi instalace z distribuce na distribuci a mnohdy i z verze na jinou stejne distribuce. proc se mi ted nedari rozjet tiskarnu, webovou kameru a 5.1 zvuk, kdyz je ten linux tak bajecny, jednoduchy a umi vse? - ve windows jde vse hned (nebo se jednoduse nastavi), v linuxu? - ze jsou fora? "kdo by to cetl?" - ano spravne, kdo by cetl fora, ktera se tykaji jine distribuce (a v te me je neco uplne jineho) nebo nejakeho stareho jadra (ktere neco delalo jinak, nez to me nove), aktualni informace nejsou, na foru jen same "RTFM", urazky do lam a BFU, a podobne. casto se mi stalo i to, ze "reseni neexistuje". BFU jen zakrouti hlavou a sahne po instalaci Windows (popripade MAC OS)...
    a ceho si BFU vsimne hned je graficke prostredi - jak GNOME tak KDE nabizi ruzne veci, nektere sou vychytane, nektere sou proti tem zlym Windows lepsi, ale z meho pohledu tomu stale neco chybi - KDE ma opravdu (v zakladu) ohyzdny vzhled (3.5), verze 4 se snazi o cosi libivejsiho - o to vsak mene funkcniho. GNOME prichazi s relativne cistym vzhledem, ale s naprosty konfiguracnim chaosem.

    takze nechme tehle pindu - ano, linux je dobry pro uzivatele, ktery ma obycejny pocitac a chce surfovat po internetu (Ubuntu), prohlednout si fotky (ale nedejboze pripojit nejaky exoticky fotoaparat), pouzivat e-mail nebo nejaky z tech jednoduchych messengeru, ktere pro linux sou. pouzivani bluetooth take jen za par hodin modlenu a skemrani u kamarada, ktery to umi nastavit - protoze narozdil od windows si to sam uzivatel nenastavi.
    pak je dalsi skupina lidi, kteri nad veskerym komfortem krouti hlavou - proc mit applet v taskbaru pro nastaveni hlasitosti vystupu, kdyz staci otevrit terminal a napsat prikaz? ano - i pro ty je linux dobry - dostanou snusku uzitecnych aplikaci, o kterych se windows ani nesnilo - problem je ale v tom, ze to jsou jiz uzce specializovane aplikace, ktere bezny uzivatel na woknech nevyuzije, nebo ma jednoduseji ovladatelnou alternativu.

    a pokud jde o OSS jako takovy - vsimli jste si, ze ty honosne projekty sou casto portovany i na Windows? OOo, GIMP, Blender, Inkscape, Mozilla -Whatever-, Eclipse, Apache, DosBox, X-Moto ;D, MPlayer, VLC... atd atd atd.

    moc se tesim, az si na svuj pocitac nainstaluji Linux, a bude mi vse fungovat - nebo to alespon nejak relativne jednoduse nastavim, aby to fungovalo. dnes, v polovine roku 2008, je to stale jen utopie.

  • 11. 7. 2008 13:07

    pw (neregistrovaný)

    neviem preco by mal niekto pouzivat polotovar menom Linux kde nefunguje polovica aplikacii ktore clovek potrebuje k praci. To si radsej priplatim a mam plnohodnotny system splnohodnotnou SW vybavou.

  • 11. 7. 2008 13:45

    kayle (neregistrovaný)

    [35] no ono na win funguje VZDY vsetko, ze? Tiez som uz mal par problemov napr s webkamerou. I ked kto by sa cudoval ked si ludia kupia prve co najdu v hypermarkete a vyrobca sice oblepi celu skatulku logami MS Win ale jedina vec na ktoru sa to da ako tak pouzit je dekoracny predmet na stol. (Ja viem ked sa vyrobca neunuva dat dobre ovladace tak nepomoze ani svatena voda) O niektorych ovladacoch k tlaciarnam by sa tiez dalo toho popisat. Preto by bolo lespie nechat system bokom a nadavat takmer vylucne na vyrobcu.

    A na KDE mam aj ja tazke srdce, ako som si nan zvykol vzdy sa na win citim akoby... skratka stale mi cosi chyba (napr take maximalizacie na plnu vysku pri zachovani aktualnej sirky okna) :-)

    [38] Nech si kazdy pouziva co mu vyhovuje, alebo to co musi (ak nie je aplikacia ktoru treba, tak sa neda nic robit). Tu skor ide o to ze niekomu by mozno (zdoraznujem mozno) aj vyhovoval ten linux len netusi ze cosi ine aj existuje.

    [--] A skutocne sa najde dost (hmm... dost, je to dost neurcity pocet) ludi ktorym staci ist na internet, sem tam nieco napisat a tak apod. a pre tych to moze (cize aj nemusi) byt vyhovujuci system. A ak sa im cosi pokazi tak nech tam je akykolvek system, urcite pri opravach narobia viac skody ako osohu.

  • 11. 7. 2008 14:47

    ValMor (neregistrovaný)

    Proste lec jednoduche .... pokud si v linuxu lama co ve Windows zvladne nainstalovat treba World of Wacraft (styl "dalsi" "dalsi" "dalsi" "ano souhlasim" "dalsi"... instalace hotova" to same bez problemu zvladne udelat v linuxu je linux ready pro bezne lidi

  • 11. 7. 2008 15:39

    Gabriel Szász (neregistrovaný)

    [17]
    Xenix toho s GNU/Linuxom veľa spoločného nemá, snáď len to, že je to tiež UNIX-ový operačný systém pôvodne navrhovaný pre mikropočítače.

    Xenix vznikol krátko potom, čo Microsoft získal licenciu na UNIX V7 (Bell Labs, 1979) a s úmyslom predávať UNIX pre mikropočítače uviedol v roku 1980 na trh Xenix. V roku 1987 získala práva na Xenix spoločnosť SCO, ktorá na oplátku poskytla Microsoftu štvrtinu svojich akcii. Ďalej bol Xenix distribuovaný pod menom SCO UNIX.

    Samotný Linux vznikol až v roku 1991 a pôvodne mal byť nekomerčnou náhradou za Tanenbaumov MINIX. Ten pôvodne vznikol v roku 1987 a nikdy nevychádzal z pôvodných kódov Bellových laboratórii. Bol však na úrovní systémových volaní kompatibilný s UNIX V7 a bol určený pre mikropočítače, takže bol priamou konkurenciou pre SCO UNIX (bývalý Xenix).

    Rozdiely medzi Linuxom a MINIX-om sú dnes natoľko veľké, že GNU/Linux môžeme s kľudným svedomím označiť za úplne nezávislú vetvu UNIX-ových systémov.

  • 11. 7. 2008 16:31

    geek (neregistrovaný)

    <b>kterak vnutit BFU linux</b>
    "nechcete na Vas pocitac radeji nainstalovat Linux, ktery je zadarmo, nez utracet 266,- vcetne DPH za Windows?"

    <b>... a pujde mi v tom prehravat hudba?</b>
    ano, ale budou se muset doinstalovat proprietalni kodeky, a nektere formaty Vam nepujdou vubec (WMA) - ale tyto formaty sou okrajove, takze se nemusite bat. slozitost instalace kodeku zavisi na distribuci

    <b>... a videa?</b>
    ano, ale budou se muset doinstalovat proprietalni kodeky, ale nektere formaty si neprehrajete

    <b>a muzu k tomu pripojit svuj digitalni diktafon?</b>
    mozna, bud se to povede napoprve, nebo budete muset precist stovky manualovych stranek nez prijdete na to, jak zarizeni zprovoznit

    <b>... a digitalni fotak
    ano, muzete - ale nekteri vyrobci sou trotlove a mozna to ani nepujde, v takovem pripade si poridte novy fotak

    <b>budu si moct synchronizovat a zalohovat svou Nokii?</b>
    pravdepodobne ne - na linuxu neexistuje zadna aplikace, ktera by nabizela tolik moznosti jako Nokia PC Suite - i kdyz tento program stoji za vyliz nohu.
    ostatne pripojeni pres BlueTooth - budete muset mit stesti na to, jaky HW v pocitaci mate - mozna se Vam nepodari ani detekovat pres BT Vas telefon

    <b>bude mi fungovat ma tiskarna?</b>
    ano bude, ale nebudete mit tolik predvoleb pro nastaveni tisku

    <b>videl jsem takove hezke efekty v novych Windows, a na YouTube jsem videl video z linuxu - pujdou mi tyto efekty na mem pocitaci s kartou nVidia?</b>
    jak kdy - efekty funguji na dobre slovo, obcas Vam spadne cele graficke prostredi, nekdy nepujdou efekty vubec zapnout - a to i kdyz si nainstalujete vsechny ovladace, ktere budou pro Vasi grafickou kartu

    <b>a co moje zvukova karta 7.1 (5.1)?</b>
    pujde - ale pouze na stereo pro 2 reproduktory, ostatni zahodte nebo venujte pratelum

    <b>je v linuxu ten a ten program, ktery je podobny / podobne "slozity" jako ten, ktery pouzivam jiz 10 let ve Windows?</b>
    malokdy, vetsinou maji klony mnohem omezenejsi funkcionalitu. najdete ale par programu, ktere nabizi vice - budete se s nimi ale muset naucit pracovat a zvyknout si na nove veci

    <b>moc se mi libi rychle prepinani uzivatelu na pocitaci s Windows, mohu tohoto take dostahnout</b>
    kdyz si budete nekolik tydnu hrat s nastavenim, tak mozna ano

    <b>kdyz si linux dam na notebook, jak to bude s vydrzi baterky proti notebooku s Windows?</b>
    baterie Vam vydrzi mene. pokud si ale zkompilujete vlastni jadro a vyhazite zbytecnosti, muzete spotrebu vylepsit a dokonce zlepsit nes pri instalovanych Windows. nanestesti pri kazdem vydani noveho jadra budete tuto operaci muset provadet znovu

    <b>jak je to s dokumenty?</b>
    muzete pouzit OpenOffice.org, nanechte se ale zmast tim, co tvrdi zastanci Linuxu - sice Vam otevre dokumenty z Microsoft Office, ale dost casto bude takovy dokument rozpadly, a opacne, kdyz nekomu poslete dokument napsany v OOo a uloziteho jako .doc, druhy uzivatel dostane dokument take rozpadly - v tomto pripade radeji pouzivejte obycejny textovy editor

    <b>pujdou mi v tom linuxu multimedialni tlacitka na me klavesnici?</b>
    nekdy ano, nekdy ne - nekdy ani X.org (linux) nepozna, ze nejake tlacitko mackate; tato tlacitka sou vsak zbytecna - mnohdy staci otevrit konzoli a napsat prislusny prikaz

    <b>jak je to s viry a spyware na linuxu?</b>
    traduje se, ze viry neexistuji - z velke miry za to muze minimalni rozsirenost tohoto OS, zadruhe na to maji vliv bezpecnosti "omezeni" pri praci se systemem - musite vzdy potvrzovat systemove akce zadanim hesla administratora. obcas se najde nejaky tzv. exploit. samozrejme, pokud si linux nebudete umet spravne nastavit, nekdo se Vam na nej stejne pripoji a bude si moct delat co chce

    <b>chtel bych linux do firmy, existuje nejaky financni/faktu­racni... program, ktery by byl aktualni zakonum?</b>
    ne, takovy program (zatim) neexistuje

    <b>mohu spoustet me oblibene programy z Windows?</b>
    ano, ale jen nektere - pro linux existuje projekt Wine, ktery umoznuje chod aplikaci z Windows - ne vsechny ale funguji !!

    <b>existuji pro Linux hry?</b>
    ano existuji - jednak stovky malych a nicotnych her, ale i par peknych strilecek - a jsou zadarmo. vetsinou ale nedosahuji graficke kvality jako komercni pro Windows (ktere stoji nekolik tisic)

    <b>v cem je tedy ten linux tak bajecny?</b>
    mate neomezene moznosti - muzete si nastavit kde co, existuje mnoho UNIXovych aplikaci, ktere muzete rozchodit. je to stabilni system, ktery je zadarmo. nadruhou stranu nedisponuje vzdy tim "nejnovejsim" nebo podporou toho nejnovejsiho - vse tvori komunita. navic mate svuj pocitac pod kontrolou - vzdy si muzete procist zdrojove kody programu, ktere pouzivate - to oceni kazda mama! za nevyhodu by se vsak dalo povazovat to, ze malokdy je distribuce sita na miru konkretnimu cloveku nebo pocitaci - clovek tedy ztravi mnoho hodin, ne-li dnu, nastavovanim systemu tak, aby fungoval jak ma

    <b>co tedy potrebuji k prechodu na Linux?</b>
    nekolik mesicu studovat programovani, architekturu pocitace, architekturu UNIXovych systemu, Linux, precist tisice stranek dokumentace, manualu a diskusi. koupit si novy hardware, o kterem vite, ze je zarucene na 100% kompatibilni - vybrat si vyrobce, kteri poskytuji ovladace pro linux...

    "... tak ja bych si radeji zasel pro ty Windows"

  • 11. 7. 2008 17:59

    jvyb (neregistrovaný)

    [42] Uz dlouho jsem se tak nepobavil... Myslite, ze aspon jedna z tech veci je fakt pravda? Podotykam, ze ja prestal definitivne pouzivat Wokna, kdyz se mi pri startu zacaly automaticky rebootovat - a pak zase a zase a zase - az do nabootovani Linuxu...;-)

  • 11. 7. 2008 18:10

    Kaa (neregistrovaný)

    [43] docela souhlasim .. urcite s fotaky a dslsimi periferiemi nepodporovanymi pro linux ..
    ale v nekterych bodech brutalne prehnane .. odpovidalo by to stavu tak 1-2 roky zpatky ..
    a) windows take neprehraji nektere formaty (problemy s ogg ci mkv)
    b) zvukovky .. no jak kdy .. onboard HDA intel jede vicekanalove (ja vim ze teprve TED, ale uz ano :-), stara Audigy byla perfektni, samozrejme vicekanalove .. dalsimi modely to Creative podelalo ..
    c) BT USB dongly jedou snad vsechny, problem muze byt jen s nekterymi integrovanymi v notebooku - opet vec podpory vyrobce .. Thinkpad T43 mi jede :-)
    d) mobily .. prave bezne nokie neni problem konektit s wammu .. ja teda nikdy zadnou prehnane nadupanou nemel, tak nevim ..
    e) jinak pres BT si bezne prehazuju mensi soubory s PDA a mam to PDA pripojene na inet pres BT stolniho PC (protoze na web to staci a v PDA BT nezere tolik jako WiFi). Troufal bych si tvrdit ze BT je prave velice easy. Snad jen pokud nekdo pouzije obscurni desktop bez gui podpory obex putobject tak to ma slozitejsi .. jinak je to drag&drop then click ..
    f) baterie v notebooku mi vydrzi s linuxem dele .. nikdy to nebylo jinak ..
    g) ono spousty dobrych games jedou dobre i pod wine a stabilneji .. sam jsem takhle jel COD2 ..
    h) z posledniho odstavce je pravda jen ten konec o HW .. pokud to nenecha na nekom zkusenejsim ..
    a jedine co se musi user naucit je to, ze nema filesystem s pismenky disku ..
    zbytek je blabol .. pokud to chce proste jen pouzivat ... vsak o windows vedi taky houbeles a jedine co umi (nekteri) udelat pro vyreseni problemu je preinstalace.

  • 11. 7. 2008 18:26

    Kaa (neregistrovaný)

    Ja osobne delam pro sireni linuxu na desktopu to, ze jsem tem windows-bfu prestal opravovat to ms nestesti. Ostatne uz to 4 roky nepouzivam, tak bych v tom stejne tapal :-) Protoze dokud maji toho blbce co jim to vzdycky ZADARMO spravi (v 90% rozumej preinstaluje), tak u toho zustanou. Ale kdyz jim vsichni blbci zadarmo dojdou a meli by ten support platit, to i zacnou uvazovat o necem, co si za tak kratkou dobu nerozhasi.
    Berte to tak, ze je tu velka skupina lidi (vetsinou (pred)seniori) co na tom provozuji jenom web, email a sem tam nejaka multimedia. Nekteri z nich obcas napisou dopis. Mnozi z nich ani netisknou. A ackoli nechteji svemu OS skodit, presto se jim tak nejak rozsype. Linux je na tohle pouziti odolnejsi. A i kdyz jim to nastavi nekdo zkuseny (ci prave proto) nemusi to zvysovat naklady, protoze zasahy jsou potreba jednou za uherak.
    Jedine dulezite hledisko je vyber HW. To je zaklad celeho dalsiho provozu.

  • 11. 7. 2008 18:44

    Kaa (neregistrovaný)

    [35] muflon: jaky je problem s BT ?? krome pripadu, kdyz chci pres BT pouzit mobil jako modem, tzn. hrabat v textovem conf souboru jako root (mozna na to existuje i klikatko :-) a vytvorit rfcomm device parovane s konkretnim mobilem .. to by mohl byt problem.
    Ale jinak opravdu netusim .. pripojim dongl, a proste pouzivam ..
    Pravda, pro pouzivani pripojeni PDA pres stolni PC na inet bylo preba pridat DUN ci PAN funkcionalitu (DUN pro PDA s WM5/6, PAN s N810). A nejrychlejsi pro me to bylo pres par radku nekde. Coz sice neni tak "easy" jako na widlows, (ActiveSync jsem na nich nechtel pouzivat, dela vic skody nez uzitku), ale staci to nastavit jednou a pak to funguje spolehlive porad.
    Zadna loterie jako u MSW ..

  • 11. 7. 2008 18:49

    Kaa (neregistrovaný)

    Jinak s 'klikatky" je to zacarovany kruh .. nekdo je udela az budou opravdu potreba.
    Pokud reseni existuje, jen neni tak easy klikaci a nebude dostatek tech, co chteji klikatko, tak ho nikdo neudela ..
    A dostatek lidi bude az to bude vsechno klikaci ..
    :-D

  • 11. 7. 2008 18:53

    G. Walker B. (neregistrovaný)

    [43]Sice se dá něco podobného napsat i o Windows, nicméně je to celkem pravdivý pohled, který Linuxáci odmítají vidět ve svém evangelizačním zápalu.
    [49]Nemám rád zloděje a proto jsem se zařekl, že kamarádům na ty jejich rozsypaný kradený okna budu sahat jen za pivka a jointy a co se stalo? No naučili se starat o okna samostatně. A to jsem jim mnohokrát nabízel Linux s tím, že se zbaví starostí s viry, spywarem, crackováním oken....

  • 11. 7. 2008 19:07

    JS (neregistrovaný)

    [43] Vidite, s temi fotaky to zrovna neni pravda. Moje mamka ma Canon Powershot G9, a ve Windows se k tomu dodava jakysi obludny program, ktery poradne nefunguje (obcas odmita prenest fotky napriklad). Bohuzel, ve Windows fotak nelze pripojit jako standardni USB disk.

    Tak jsem to strcil do Linuxu a vida! F-Spot se me zeptal, zda chci pretahnout fotky. Dal jsem ano, vybral si kam, sup sup a bylo. A kdybych nechtel pouzivat F-Spot, videl bych to i jako USB disk.

    Jina takova historka: Mam televizni kartu Winfast 2K, a drivery, co k tomu byly ve Windows, nechodily. Ale ja je ani nejak nehonil, protoze v Linuxu mi funguje k plne spokojenosti.

    Nekupuji si moc hardware, takze z techto zkusenosti soudim, ze je na tom Linux lepe nez Windows pomerne casto.

  • 11. 7. 2008 19:34

    Kaa (neregistrovaný)

    kterak vnutit linuxakovi windows
    "nechcete si dat pocitac radeji windows, jsou preci lepsi?"

    ... a pujdou mi v tom prehravat multimedia?
    ano, ale budou se muset doinstalovat proprietarni kodeky a nektere formaty tam asi nepujdou vubec (.mkv) - ale tyto formaty sou okrajove, takze se nemusite bat. instalace baliku kodeku je jednoducha, jen to obcas rozhodi cele windows a je treba to preinstalovat. Defaultni WMP obcas neco neprehraje, pripadne cernobile. Na prehravani DVD si tam musite dat DVD player (vetsinou komercni)

    a muzu k tomu pripojit svuj digitalni diktafon?
    jiste, fantasticky jednoduche s drivery vyrobce .. kdyz nebudou zrovna zabugovane ..

    ... a digitalni fotak
    ano, pripojit jdou vsechny .. proprietarni s dodanymi drivery .. obcas je treba je odebrat a znova pridat ..

    budu si moct synchronizovat a zalohovat svou Nokii?
    mate zdarma aplikaci Nokia PC Suite - i kdyz tento program stoji za vyliz nohu. pracovat se s tim da.. Synchronizovat se to da pouze s MS Outlook, vsak si na nej zvyknete ..

    pripojeni pres BlueTooth ?
    budete muset mit stesti na to, jaky HW v pocitaci mate - MS BT stack stoji za .. malo ..
    pokud je k nemu BT stack Vidcom/Broadcom, mate k dispozici mnohem vic funkci .. jen to obcas pada ..

    bude mi fungovat ma tiskarna?
    ano bude, vzdycky asi bajecne a s haldou funkci ktere vyuzije 10% uzivatelu.

    videl jsem takove hezke efekty v novych Windows, a na YouTube jsem videl video z linuxu - pujdou mi tyto efekty na mem pocitaci s kartou nVidia?
    protoze nemate dost penez na superPC vhodne pro Aero MSWV, zustanme u MSWXP a na efekty zapomente .. :-D

    a co moje zvukova karta 7.1 (5.1)?
    pujde - vetsinou .. obecne jsou drivery ke zvukarnam dost zabugovane .. obzvlast od Creative

    jak je to s dokumenty?
    muzete pouzit OpenOffice.org, nanechte se ale zmast tim, co tvrdi zastanci Linuxu - sice Vam otevre dokumenty z Microsoft Office, ale dost casto bude takovy dokument rozpadly, a opacne, kdyz nekomu poslete dokument napsany v OOo a uloziteho jako .doc, druhy uzivatel dostane dokument take rozpadly - v tomto pripade radeji pouzivejte obycejny textovy editor
    nebo si KUPTE MS Office

    mohu spoustet me oblibene programy z Linuxu?
    ano, ale jen nektere - ty co byly portovany i pro windows - ne vsechny ale funguji stabilne !!

    i Amarok ?
    kaslete na Aamarok, mate WinAmp ..

    a co dalsi aplikace na ktere jsem zvykly ?
    nekolik stezejnich aplikaci je velice dobre portovanych na windows (Firefox, Thunderbird, OpenOffice) .. dale existuje nepreberne mnozstvi aplikaci pro windows .. ty free jsou vetsinou nanic a zabugovane. Takze bude lepsi si nakoupit komercni aplikace. Tech par desitek tisic nebude jiste problem ..

    existuji nejake sitove nastroje pro windows (potrebuju to pro svou praci)?
    opet je par aplikaci portovanych, dalsi komerni neni problem ZAKOUPIT.

    budu mit na Desktopu mych 6 ploch?
    v zakladu Windows ne, existuji ale reseni tretich stran, vetsinou ale trpi stabilita OS ..

    muzu si zmenit vzhled ci chovani desktopu?
    proc ? mate predpripravene krasne 3 vzhledy a chovani ovladani je nejlepsi na svete ..
    v nejhorsim si muzete koupit komercni prekopavky desktopu .. opet vetsinou se snizenim stability ..

    muzu si vsechno pekne nastavit a tak to zustane nekolik roku?
    ne, windows samy vedi co je pro vas lepsi a meni nastaveni a chovani dynamicky.

    v cem jsou tedy ty windows tak bajecne?
    mate neomezene moznosti - teda to je slogan MS. Vlastne nicim.
    krome lepsi podpory nektereho HW (tiskarny, zvukarny, wifi) od vyrobcu kteri na linux kaslou (a je jich cim dal mene) a krome nekolika bajecnych komercnich aplikaci (vetsinou v cene mnoha desitek tisic) pro 10% uzivatelu, ktere nejsou ani portovany ani nefunguji pod Wine .. krome toho asi nic ..
    Maji mensi instalacku protoze na ni skoro nic neni. Vetsina aplikaci se doinstaluje pozdeji kazda odjinud (hledej smudlo). Coz trva nejmin dalsi pulden (klik-klik-klik,klik-klik-klik,klik-klik-klik,klik-klik-klik,..).

    co tedy potrebuji k prechodu na Windows?
    cca 2500Kc za OEM verzi vazanou na MB. tzn ze za 3-4 roky si pripravte penize na dalsi OEM licenci. instalacni CD s klicem po ruce. hlavne trpelivost (nektere restarty jsou dlouhe) a psychickou odolnost, protoze nikdy se nedozvite proc .. vzdy bude rychlejsi to preinstalovat (i kdyz to s instalaci vsech apikaci trva cely den) .. udelejte si image disku .. smysl pro loterii (viz dynamicke chovani) ..

    "... tak ja bych si radeji nechal ten Linux .. "

    PS: takovy rychly prekrut z druhe strany, taky mirne brutalni :-)

  • 11. 7. 2008 19:42

    Kaa (neregistrovaný)

    [54] hehe .. joooo televizni karty .. oblibena sarada ..
    zkuste si nekdo pod windows postupne vymenit 3-4 TV karty kazdou od jineho vyrobce ,... reinstalace NUTNA ...
    v linuxu si muzu menit co chci jak chci, vzdycky to bude zarizeni pod /dev/video0 a na nic nemusim sahat .. vyjimecne jen dat na disk firmware pokud se laduje do karty .. jedine omezeni : karta musi byt podporovana Video4linux , coz jsou snad vsechny co se u nas daji koupit ..
    mam celkem asi 9 DVBT karet, vetsina z nich hybridni i kdyz analog uz nepouzivam .. a 3 karty mam v jednom PC jako nahravaci server .. ukazte mi aplikacku od karty zadarmo co si poradi se 3 kartami .. tak leda za penizky aplikace tretich stran (napr dvbviewer asi). :-)

  • 11. 7. 2008 19:54

    Kaa (neregistrovaný)

    Mno asi muj posledni prispevek:
    Kdyby windows useri meli mit vsechno legalne koupene, tak by hodne z nich na linux preslo.
    Protoze 80% lidi v domacnostech vsechny ty bajecne aplikace koupene nema. A dost procent ani ty windows (ty jsou na tom lepe, protoze jim je vetsinou vnuti prodejce PC v cene). A vsechny ty bajecne Adobe produkty, Corel, TotalCommander, Nero .. to vsechno ma vetsina kradene. A od linuxu by chteli stejnou kvalitu za stejnou cenu (kdyz ty jejich win aplikace meli zadarmo).
    Kdyby nekdo mavnul proutkem a vsechny nelegalni aplikace by jim zmizely a nesly by tam dat, mluvili by uplne jinak... :-) Ale takhle srovnavaji jablka s hruskama. Teda jablka ne, to je zase jiny produkt .. :-)

  • 11. 7. 2008 20:00

    Kaa (neregistrovaný)

    [56] doplneni: na linuxu ma V4L jednotne API, to znamena za je jedno jakou mam DVB kartu, libovolnou DVB aplikaci si jednou vyberu a pouzivam i kdyz kartu vymenim za uplne jinou ..
    pro mne VYHODA ..

  • 11. 7. 2008 20:22

    wdolek (neregistrovaný)

    [57] ja myslim ze to je jen nejakej mytus - ja mam koupene Windows XP Pro a MS Office 2k7, ESS a zbytek je freeware nebo OSS. pracovat se na tom da dobre / mozna i lepe, nez s temi komercnimi paskvily. tedy: tedy asi 2700 + 1400 + 800 Kc - je to tolik, ze mam do pul dne funkcni system a mohu pracovat se VSIM? a jelikoz nejsem "prase" tak si ty Wokna proste neoddelam co je 5tiletka dlouha :) - driv mi vyhnije nejaky HW nez Windows...
    zato Linux me neskonale trapi - uz to tu padlo vicekrat - hardware. zkratka nekdo si poridil pocitac (bez nejakeho uvazovani co si na nej naklade) a po nejakem case si chce misto Windows zkusit ten bajecny Linux (na dualbootu). a ejhle, ona nejde polovina hardweru - ale porad slysim, jak v Linuxu jde vzdy vse, jak se to da vsechno pekne nastavit, jak muzu tohle a tamto a jak jsou Windows nestabilni (BSOD sem videl po nekolika letech pri spatnem probuzeni z rezimu spanku - ktery sem na dvou pocitacich s Linuxem a nekolika distribuci proste nerozbehl!). uz sem zkusil hodne distribuci - priznavam, vetsinou takove ty BFU - Ubuntu, Fedora, OpenSUSE - na stelovani a hrani si s Gentoo, Slackem nebo Archem zkratka nemam cas - chci system, chci mit funkcni pocitac *hned* a ne po tydnu-mesici hledani informaci, jak to ci ono sprovoznit. jaktoze s temi blbymi Windows takove problemy nemam - a to i presto, ze sou tak nestabilni a musi se porad preinstalovavat, a vetsina programu je zabugovana? tohle tema zacina byt ponekud flejmoidni - mozna kdyby ten prizpevek v blogu nebyl tak ulhane utocny a jednostranny...

    ostatne - je to veci "skillu". kdyz je uzivatel pitomej, dokaze shodit vsecko.

    [48] tak pokud si na notebook nainstalujete Arch a porovnavate to s OEM Windows, v kterych je kdejaka blbost tak se ani nedivim. zkousel sem nekolik "user-friendly" dister na stejnem notebooku - bezna instalace jak Windows tak Linuxu - a vzdy ten skvely Linux vydrzel mene - nejlepe mene jen o pul hodinu, jedno distr snad i o celou hodinu mene... ale chapu - je to vina vyrobce, ktery nepocita s nasazenim Linuxu, ze?

    jeste me tu trosku dozira to "co je free je nejlepsi" a "co stoji penize stoji za ho*"... kdyz jedu tramvaji, je samozrejmosti, ze si zaplatim listek. kdyz du na nakup - je samozrejmosti, ze zaplatim. zkratka kdyz neco chci, musim neco nabidnout. je to hezka myslenka mit vse zadarmo, ale takhle to nefunguje. budete programovat radeji zadarmo, nebo za penize? jaky projekt bude drive hotov? jaky projekt bude lepe otestovan?

  • 11. 7. 2008 21:03

    Kaa (neregistrovaný)

    {59] :-D
    a) to jaky je stav legalnich programu v domacnostech mytus neni .. vetsina konci max u tech windows .. jsem optimista ale nejsem naivni .. z me zkusenosti maji legalne 60-70% WXP a 30% aplikaci ..
    b) ano, souhlas, pristup "napred HW potom linux" neni idealni .. pokud clovek chce v pohode pouzivat linux, musi koupi HW tomu podridit. Ja se tim ridim uz mnoho let.. ostatne vzdy jsem se snazil mit solidni komponenty na kterem bezelo "vsechno" (vcetne Solaris for intel). Ma to priznivy dopad na stabilitu.
    c) souhlas ze jsou oblasti kde linux obecne pokulhava (treba uspavani). A Notebooky jsou slabsi. To ale odvisi od supportu vyrobce.
    d) vyrostavsi kdysi na RH, posledni 4 roky pouzivam Fedoru (neni to ideal pro BFU) .. napred na Dell Latitude C800 nasledne Thinkpad T43P .. Della si nepamatuju, ale na TP43P pod XP vydrzi baterky neco pres 3 hodiny, pod tucnakem s KDE jsem vetsinou bez problemu na 4 hodinach. XP jsou zakladni instalace a par veci nenarocnych, zadne softy 3 stran na powermanagement. Pravda IBM cosik na vylepseni s tim dodalo, ale mam to nastavene na bezne pouzivani. Je to stejne jako by to tam nebylo .. V tucnakovi jsem na nic nesahal .. Uzivane aplikace se tykaji LAN/WAN a IP provozu .. takze vetsinou 2x eth a neco se chyta a filtruje .. dualoboot win jsou tam kvuli licencovanemu softu co umi chytat synchronne s 2. masinou jinde .. 1) se musi dostat na jimi dodanou pcmcia kartu 2) je to singleCPU, proto ne virtualne.
    e) souhlas, taky se mi nelibi nazor ze to musi byt zadarmo, to je nesmysl.. na druhou stranu se mi nelibi ceny komercnich aplikaci pro nekomercni pouziti .. chybi zlaty stred .. a nelibi se mi cena za OS po dobu zivota MainBoardu. za tu cenu bych ocekaval non-oem .. dobra at mam support po omezenou dobu .. ale potom at si s tim muzu delat co chci, koupil jsem si to .. jako s knihou ..
    proto jsem uskutecnil VOLBU .. nepristoupil jsem na podminky MS a nekoupil a NEPOUZIL jejich OS .. kazdy ma pravo volby .. detem jsem to koupil .. pry potrebuji cosik jako hry ..
    takze windows mam jen v praci jako dual na notebooku a pak virtualni ve vmware jako podklad pro jednu aplikaci, ktera opravdu ale opravdu pod tucnakem nejede dobre (nezkousel jsem CrossOver, ale proc kupovat neco dalsiho, kdyz windows mame v multilicenci a VMWare player je zadarmo). Ostatne je poustim 1-2x tydne kdyz potrebuju tu aplikaci. libilo by se mi to jako na Macu s VMWare Fusion, kde vidim jen aplikaci na mem desktopu a zbytecny win desktop je skryt.
    i pro linux existuji komercni aplikace ... ale o tech se moc nevi, daji se hure ukrast .. :-)
    Vubec netvrdim, ze ma byt vse zadarmo .. ale naopak spousta windows uzivatelu to tak praktikuje i tam kde to zadarmo neni ..
    Ano, muzu prispivat na vyvoj linuxu, ale to je takove nijake. Libilo by se mi prispivat treba rocni prispevek par stovek ale mit za to jistotu, ze repos s updaty pojedou a ze distro nechcipne. Tedy oboustrannou dohodu. Defakto to je jiz nekterych dister formou placeneho supportu. Ale nejsem ten pravy user, to jsou stabilni usazene veci a novinky se tam dostavaji pomalu.

  • 11. 7. 2008 21:09

    Kaa (neregistrovaný)

    [59} doplneni: samozrejme ze na tucnakovi nepouzivam 3D desktop blbinky .. s nimi je pak treba porovnavat s Aero Vist a ne XP .. na tom notasu se spotrebou.
    Syn 3D blbinky pouziva .. na stolnim kompu s iCPU a NV8600.. bez problemu ..
    Mne to neoslovilo .. 6 desktopu ve 2D je pro me vetsi ergonomicky prinos ..

  • 11. 7. 2008 21:28

    Kaa (neregistrovaný)

    mno jeste jsem se zamyslel nad timto:

    - jaky projekt bude drive hotov?
    nevim jestli existuje umera s casem a penezi ... zname murphyho zakony .. hehe
    opensource projekty vetsinou tezi z otevrenosti a velkeho mnozstvi prispevatelu kodu. cim mene mate v uzavrenem projektu developeru, tim dele to bude trvat.
    pravda, dobre placeni busici kodu muzou napsat vic nez 200 nahipovanych nadsencu co pisou ve volnem case. ale vic hlav vic vi.
    myslim ze se neda rici ze placeny projekt bude drive. Jedine tak VELICE DOBRE PLACENY :-)

    - jaky projekt bude lepe otestovan?
    opet si nejsem jist jestli se da vyhodnotit tento vyrok.
    opensource projekty maji propracovanejsi zpetnou vazbu (~bugzilla) ale efektivita je zavisla na poctu uzivatelu celkove, protoze jen par procent zpetnou vazbu poskytne. Uzavrene projekty si vetsinou testuji samy pred vypustenim projektu a to je financne hodne narocne.
    A priznejme si, chybovost produktu je casto stejna jako u free projektu ktery se predhazuje k otestovani userum :-(

    Myslim ze jediny rozdil mezi komercni a free produkci je ten, ze komercni muze vyvijet aplikaci pro potreby mensiny, pokud ji ta mensina opravdu potrebuje a je ochotna za ni zaplatit. free komunita produkuje aplikace o ktere ma zajem vetsina ... kdyz uz neco delaji zadarmo, tak at je to k uzitku vsem. proto jsou tragedii aplikace pro 10% useru nebo drivery pro mensinovy HW (napr multifunkcni tiskarny) ..
    nehodlam ted do toho michat zbyle 2 kombinace ("free closed source" a "nonfree open source") :-D

  • 11. 7. 2008 21:43

    Kaa (neregistrovaný)

    [59] ted mi cvaklo .. aby bylo jasno ..
    urcite existuji i windows useri co si programy kupuji a kdyz jim to vyhovuje, neni duvod neco menit .. par jich bude a ja se k nim taky rad pripojuji (na jinych platformach) kdyz tu aplikaci potrebuju .. kdyz ji nepotrebuju tak ji nema smysl davat na komp ..

    mel jsem na mysli ty usery, kteri si opravdu ale opravdu neholdaji nic koupit ...
    a kdyz je to zadarmo, tak samozrejme nutne potrebuji PhotoShop zejo .. sta'l je stejne jako Malovani.. (to je taky takovy mytus, ze linux je nanic, protoze vsichni nutne potrebuji Photoshop, 90% beznych useru ho nepotrebuje ale vsichni ho pouziji jako priklad, ktera aplikace pod linuxem chybi :-) )

    Tak TIHLE useri kdyby si uz nemohli nic ukrast .. tak by asi jinou volbu nemeli ..
    jo jeste by mohli koukat na cernou obrazovku freedosu :-)

    Mluvim stale o beznych userech z beznych domacnosti. Neresim firmy a podnikatele s jejich kompy na opravdovou praci.

  • 11. 7. 2008 21:56

    wdolek (neregistrovaný)

    Kaa: s tou cenou woken - ono je to asi jak kde, podivejme na ceny v Cine. zajimalo by me ale, v jakem je to pomeru k realne mzde. a co se Supportu u MS tyce, to je jeden velky vysmech :D volal sem tam 3x - poprve sem mluvil s (po hlasu) sympatickou moravackou, ktera byla mila, ale informacni hodnota zadan. druhy hovor sem mluvil s rychlomluvkou ceskou - take sem se nic nedozvedel, a posledne, kdyz sem aktivoval Windows XP downgrade, mluvil sem s nejakou ukrajinkou (?) a ta me pak prepla na nejakej hlasovej automat, kterej na me strilel cisla ze sem je nestihl zapisovat :D + maji sicaci u supportu neco v tom smyslu ze je muzu kontaktovat snad jen 3x... ale... to je vec MS

    jinak s nVidii - mam grafarnu, nejakou od Asusu s nVidia 6600 cipem; priklanim se k tomu, ze desktop efekty sou zverstvo - ja je take nepouzivam, ale kdyz uz tu mam pred sebou ten novej linux, rad bych se na to podival. ale nepodivam, at delam co delam, proste to nejde... a karta je pry podporovana - stejne jako tiskarna (v ktere ted ale nemam barvu :D) a webcam (kterou sem vzivote nepouzil - ale kdyz uz ji tu mam, chci ji mit nainstalovanou)...
    bluetooth - mam MSI BT Dongle, ktery proste odmita pracovat, mozna funguje, mozna ne - tezko rict, hezky to tu na me blika a v oznamovaci oblasti je logo BT. telefon sem s tim nikdy nepripojil, GNokii mlci... a nejen tento program.

    a co se vyvoje tyce - me obcas prijde, ze OSS se vyda zbrkle aby se neco vydalo (samozrejme to je ale i u uzavreneho sw jako nam nedavno predvedla Opera). co si vzpominam, tak ve predchozi fedore byl pomerne "major" bug, kdy ve spravci balicku neslo pouzit mezernik pro oznaceni balicku - aplikace spadla. nevim nevim, ale na tohle by mel kazdy tester prijit! - u komercni aplikace bych si dovolil tvrdit, ze tyto bugy uzivatelskeho prostredi by byly z velke miry opraveny. nedavno sem mel tu cest s OOo buildem, kterej uplne ignoroval nastaveni barev - zkousel sem to na Win i Linuxu a neslo to nikde - nechapu co se stalo - zas nekdo udelal narychlo build a ani to neotestoval. toto se v komercni sfere nestava az zas tak casto - i kdyz uznavam, ze prehmat vyvojaru MS v Office a ciselnem rozsahu, ti museli mit dost, kdyz neprisli na takovejhle bug.

    a k tomu HW - to je v podstate to same jako poridit si novy Windows Wow Vista - ten take stezi rozbehnete na starem zeleze... ale kolik lidi ma na to jen tak zahodit ten "stary" pocitac a poridit si novy? nebo - kolik lidi si poridilo HW, ktery je shodou okolnosti 100% GNU/Linux kompatibilni? - ja nepatrim ani do jedne skupiny - na 3ech kompech mohu* pouzivat jen Wdile, i kdybych se preskocil...

    (* mohu za predpokladu, ze chci vyuzit veskery HW, samozejme mi nic nebrani v tom, pouzivat GNU/Linux na pocitaci a nemit k dispozici sitovou nebo zvukovou kartu nebo horsi podporu grafiky :D)

  • 11. 7. 2008 22:54

    JardaP (neregistrovaný)

    Otazka je, jestli jsou Windows pro bezne lidi. Mam tu v baraku jeden pocitac, kde ta Windows jsou tak dokopana instalaci kdejake hovadiny, ze se jen plazi a i nebyt toho, spousta veci tam nejde a musi se hledat obezlicky. Dnes jsem byl opet pozadan, jestli bych to trochy neoprasil, coz vyzadovalo update, ktery nikdo neudelal jiz pekne dlouho, preregistrovani Avastu, ktery byl jiz aspon mesic po vyprseni registrace a nikomu to nevadilo... A nejvic me rozstiplo, ze v IE i Firefoxu byla narvana naprosto smrtelne otravna toolbar Dealio a to dokonce i na mem uctu, ke kteremu nemaji heslo. Tady uz snad ani reinstalace nepomuze, jedine napred ponorit disk do dezinfekce.

  • 11. 7. 2008 23:11

    JardaP (neregistrovaný)

    13. To s tim otacenim fotek mi pripomnelo jednu historku. Strcil jsem kdysi kolegovi do autoexecu program, ktery otacel obraz na VGA kartach v textovem rezimu vzhuru nohama. Jako na potvoru se zrovna dostavil sef s podsefem, ze si vypali EPROM, protoze to byl jediny pocitac s vypalovackou. Ja pak prisel do kanclu a co nevidim: U pocitace samotne velke sefstvo, na pocitaci monitor kopytama hore... :-)

  • 12. 7. 2008 1:43

    pw (neregistrovaný)

    No ja neviem co vsetci mate proti windows:) To ze je to uzatvoreny software s blbym kernelom ktoreho casti su udajne vykradnute z BSD a nejakych UNIXovych systemov je beznemu BFU jedno.
    BFU potrebuje "plug&play" system ktorym Linux doteraz bohuzial stale nieje. Pre mna zatial plati ze na desktope mozem urobit to iste s windowsom ako s linuxom, ale nie naopak.
    Skusal som pred mesiacom mojej priatelke nahodit Ubuntu, ale po tom co jej po kazdom druhom spusteni PC nefungovala USB klavesnica ktora s windowsom fungovala vzdy; po tom co nefungoval jej mp3 prehravac, fotak a stary SCSI scanner sme sa rozhodli ze da rollback na windows. Pritom prave ona je ten typicky BFU co len browsuje, obcas nieco napise, nascanuje nejake stare fotky a nove nahra zo svojho digitalu. Bohuzial/chvalabohu sme za licenciu neusetrili a boli sme nuteni kupit do jej noveho PC novy windows. Samozrejme OEM pretoze za 4 roky ked zas bude menit pocitac uz bude vonku nova generacia OS a tych par korun na 4 nove operacne systemy raz za 4 roky nas predsa nezruinuje.
    Co su zaujmy beznej "BFU rodiny" ktora dostala na vianoce "pod stromcek" novy pocitac? Otec si asi pozrie maily a precita noviny. Ked si bude chciet vecer v tajnosti pozriet nejake platene pornostranky tak smola - .wmv videa si na linuxe tak lahko neprehra:P. Mama dostane od sefa z prace nejaky komplikovany .ppt na reviziu a prepracovanie... OOo? Po mojich skusenostiach s poslednou verziou asi tazko. Dcera co chodi na gymnazium si mozno bude chciet otvorit nejaky zlozitejsi .xls subor s macrami, co jej pravdepodobne pri OOo nebude fungovat na 100% a maly Michal si bude asi chciet zahrat nejaku tu nahypovanu 3d hru o ktorej sa hovori u nich v skole. Zatial co na windowsoch zasunie do mechaniky DVD->next->next->seriove cislo->next->koniec, na linuxe bude musiet laborovat s Wine aby nakoniec zistil ze mu ta jeho posledna novinka za ktoru dal 1500 korun zo svojho vreckoveho nebude fungovat. To este nehovorim o problemoch v pripade, ze si nekupili 100% "linux compatible" masinu.
    Na windowse im toto vsetko vacsinu casu bude fungovat a ked sa nieco pokasle tak co? Niekto pride, "splachne" to a do hodiny maju novy system nahodeny. Ze treba doinstalovat office, winamp a nero? No a co! Mlady Michal to ma lavou zadnou a mozno sa popri tom aj nieco priuci.

  • 12. 7. 2008 1:48

    Ereque (neregistrovaný)

    35 muflon> Souhlas, probirali jsme to se znamym a dosli jsme k jednohlasne shode. Za ten cas a srani s GNU to nestoji. Musel by se stat nejaky zazrak aby to lidi pouzivali ve vetsi mire.

    Jo a portable VLC jsem si ve win pridal do kontextoveho menu a dobre :), trvalo to cele asi 10 minut vcetne vyhledani customizacniho softu pro kontextove menu, instalace a nastaveni :D na linuxu by to trvalo nejmin cely den vsechno pozjistovat a pak si s tim tyden hrat nez by to nejak fungovalo. A o tom to je.

    PS: Jeste jsem nepotkal linuxaka co by na linuxu strihal video nebo skladal muziku.

    PPS: Linux je v mnoha ohledech prospesna vec, nic proti nemu ale uz jej nejak nemusim stejne jako kazdy den nezeru projimadlo. ;)

  • 12. 7. 2008 2:32

    Ereque (neregistrovaný)

    63 Kaa> "Tak TIHLE useri kdyby si uz nemohli nic ukrast .. tak by asi jinou volbu nemeli ..
    jo jeste by mohli koukat na cernou obrazovku freedosu "

    Ani si nepamatuju kdy jsem na widlich neco naposled ocrackoval. Kvalitniho Freeware/OSS jsou dnes na co si zamanu pro windows tri prdele...

    A ze si nejaky uhrovaty soc pubos bez penez nainstali uwarezenej fotokram...koho to zajima ?

    Popravde linux nema zadny, opravdu zajimavy tahak. Kdyby se to dalo pouzit alespon na zbudovani nejake render stanice ktera by dala vic vykonu na stejnem HW nez widle, nebo tak neco.
    Nebo kdyby to melo jiny pristup k budovani nastrojove programove sady, nejaky jiny koncept nez aplikace-pevnedanyukol/ly.
    Linux a jeho soft je jako auto delane na kolene zatimco po silnici uz jezdi mercedesy a oktavky. Koho zajima nejaky ubastleny velorex ? Kdyby to byl modularni robot schopny prekracovat hory, by snad vice zaujal. Ano, system je do jiste miry modularni ale aplikace ne a hlavne to vsechno mema jednoutnou a smysluplnou koncepci aby slo veci volne kombinovat. To jenom ze se s oblibou tvrdi jak je linux flexibilni. Prd !

  • 12. 7. 2008 16:58

    Kaa (neregistrovaný)

    [68]Ereque: mno, uz si nepamatuju jak se to jmenovalo, ale opravdovi profici krome Mac SW pouzivaji i Linux SW na praci s muzikou .. podle nich tak dobry Windows neexistuje .. to same s profi nastroji na video .. akorat to je za tezke penize .. a neda se to tak jednoduse ukrast .. na rozdil od napr. Adobe Suite se strihovymi SW .. i ty stoji nekolik desitek tisic Kc .. ale lidi to znaji, protoze neni problem to "sehnat", a mozna 10% z nich si to pak i koupi .. kdyz se tim zivi ..
    nevim jestli mi to stoji za tu namahu shanet nazvy tech komercnich aplikaci na music/video .. jsou dost drahe ale podle profiku jsou dobre a hlavne spolehlive .. (nic nenastve vic nez kdyz aplikace/os zatuhne uprostred prace)
    PS: nez zacnou obhajci stability MSW, sezente si pres googla informace kolem zprovoznovani PhotoShopu pod tux/wine ktere si vyzadalo nekolik grafickych studii pracujicich pro film .. nestabilita pod windows je uz DOST votravovala. takze nakonec opravdu existovala verze Photoshopu bezici pod wine a plna spokojenost na strane grafiku, kteri se konecne mohli venovat jen svoji praci a nemuseli resit "co noveho nam dnes windows vymyslely" :-D

  • 12. 7. 2008 17:00

    Kaa (neregistrovaný)

    [69] mnohe lepsi OSS aplikace jsou portovany prave z linuxu/unixu (napr. Mozilla, OO)
    Mohl byste napsat par opravdu dobrych free/oss aplikaci ktere nemaji na linuxu ekvivalent ????
    By mne zajimalo jake mnozstvi je "tri prdele" :-D

  • 12. 7. 2008 17:04

    Kaa (neregistrovaný)

    [68] nejak netusim pod linuxem co jineho se ma s VLC delat nez zaskrtnout instalaci v repos ?? klik-klik .. hotovo ..
    Portable veci nepouzivam .. a mam pocit ze ani 99% domacich uzivatelu take ne ..
    PS: Stale to beru tak ze tu neresime firemni kompy, tam to vetsinou neni o volbe usera..

  • 12. 7. 2008 17:20

    Kaa (neregistrovaný)

    [69] ano prirovnani k autum uz mozna je zajimave ..
    jen si myslim, ze linux je dnes uz Felicie ..
    rozdil je ten, ze u Feldy clovek resi stale jeste klasicke veci, palubni komp je omezen na rizeni vstriku a tim to hasne.. nenastavaji divne zavady napr. ze nemuzu odjet ani o metr protoze mi odeslo cidlo brzdoveho pedalu .. (kdyz brzdim, nepridava se plyn - kolegova Fabie hehe ) .. s temi lepsimi vozy musi clovek s kazdym prdem do autorizovanmeho servisu kde vas zdimaji a zdimaji a zdimaji .. no .. kdyz vam to vyhovuje, je to vase volba .. ja i v realu zustal u te Felicie .. taky mi vsechno odveze a naklady na provoz jsou vyrazne mensi ..
    BTW si nemyslim, ze linux by mel byt uplne neco jineho .. ja jsem rad ze mam ALTERNATIVU k jedinemu desktop OS .. jsem puvodne odchovanec MSW a proto pouzivam KDE ktere se da nastavit defakto stejne .. ergonomicnost GUI byla u MS vzdy vyborna .. i kdyz sem tam neco nekde ukradli .. (a naopak) ..
    ale vadi mi na nich to dynamicke chovani (treba: dnes nejsou videt USB ) .. a nidky se neda zjistit PROC .. bud pomuze par restartu, nebo odebrani a znovupridani driveru nebo reinstalace .. u tucnaka kdyz na nic JA nesaham (a nezmrsi neco update, coz se parkrat povedlo i MS) tak to funguje porad STEJNE .. zadna loterie .. a kdyz je neco v loji, vzdycky muzu zjistit CO je v loji a PROC .. a brzy je bud oprava nebo workaround do doby opravy ..
    PS:
    MAC j v evrope tak malo, ze ho zatim nepocitam .. i kdyz .. mam pocit ze tu zacinaji mit odbyt mac notebooky .. tam clovek neresi dlouhodobe uziti takze proste ma tam "nejaky" os po dobu zivota NB .. a MacOSX se lidem libi .. kdyz prekousnou par veci ktere jsou JINAK nez jsou zvykli z MSW.

  • 12. 7. 2008 18:28

    Ereque (neregistrovaný)

    Chápu Váš postoj, nicméně je do značné míry obhajován demagogicky. Příklady táhnou a já opravdu neznám nikoho kdo na linuxu valí kreativně multimedia, jmenovitě video a hudbu. Ruku na srdce, koho zajímá nějaký holywoodský soft za miliony ? Můžu na linuxu používat k plné spokojenosti alespoň něco za zva litry jako je pinacle studio? (toto používá několik lidí co o nich vím že něco s videem dělají, mají to buď koupené nebo jako bundl k HW), něco co má alespoň stejné možnosti (nění to žádný hi-end SW) ? Já vím, přez emulátor pinacle studio a čekat kde narazím :o) Jenomže to už je lepší zůstat u windows, nikdo rozumný si nebude přidělávat starosti a firma co se něčím takovým živí už vůbec ne. Naddto takové firmy už mají studia dávno vybavené daleko vychytanějším (čteme dražším) SW a všechno na windows. Opravdu netuším co by mohlo přesvědčit takovou firmu pro přechod na linux.

    "[68] nejak netusim pod linuxem co jineho se ma s VLC delat nez zaskrtnout instalaci v repos ?? klik-klik .. hotovo ."

    No ono nešlo ani tak o VLC jako o to kontextové menu, tímpádem mám hned několik možností co se souborem udělat neustále rovnou pod myší - HexEd, analyzer, texťák, VLC, winamp atd. ono se mi to docela totiž hodí, je to lepší než vybírat program v dalším windowsím menu nebo ikonu někam tahat, jdou zadat implicitní parametry atd. Moc pěkná věc.

    PS: "tři prdele" je "naprosto dostatečné množství" ;) matematicky tak min. 300% vůči potřebě :D

  • 13. 7. 2008 9:48

    Zd.Valek (neregistrovaný)

    [9], [12], [14]:
    Ta adresářová struktura má mnohé nevýhody. Pro uživatele typu BFU je to úplně jedno díky balíčkovacímu systému (a předpokladu, že se mu o to někdo stará). Problém nastane, když si (pokročilejší) uživatel potřebuje něco najít, přidat, případně změnit, případně je to (začínající) programátor. Pak je ta struktura velice chaotická. Některé soubory můžou být v různých složkách a hledat ve které skutečně jsou je otrava, i když člověk ví, co kde má být. Ze všeho nejhorší ale je chaos v ~/ Jsou tam desítky složek a souborů s konfigurací. Vždy, když chci něco v té složce otevřít, musím ne nejdřív posunout hodně dolů :(. Vytvořil jsem si proto složku ~/Home, kde mám svoje věci, je to IMHO lepší, než mít nějaké soubory neviditelné. Mít v názvech mezery je samozřejmě nepřípustné, tedy žádne Program\ files, ale Prog nebo Programs. GoboLinux je v tomto ohledu super, ale debian má výhod více :)

  • 13. 7. 2008 22:29

    Atrament (neregistrovaný)

    Používám Linux velmi rád a jsem jeho velký fanda, ale celá ta snaha o jeho jakoby evangelizační šíření - "Poslyšte dobrou zprávu je tady Linux, je zadarmo a je super" mi přijde k smíchu a zbytečná. Kdo chce si ho najde a kdo nechce ať zůstane u win.

    Naprosto drtivá většina uživatelů o kterých celá tato diskuse má být (BFU) potřebuje svůj domácí počítač především jako stroj kterým může brouzdat po internetu, stahovat filmy a hudbu a vypalovat si je na dvd, a z foťáku strkat fotky do počítače popřípadě si je taktéž vypalovat na dvd. Jednou za čas si od kolegy z práce donese dvd s nějakými filmy, které v tom případě potřebuje přenést do počítače. Jo možná sem tam někdy by se hodilo něco si napsat a vytisknout. Nainstalovat na počítač Linux s potřebnými aplikacemi pro tyto činnosti a udělat takovému uživateli účet tak aby mu to všechno fungovalo a přitom nemohl nijak svoji činností rozhodit systém je otázka několika málo hodin. V této oblasti je Linux opravdu více než připravený. Ovšem toto zvládá bezproblémově i Windows (samozřejmě až na tu část o nemožnosti rozhození si systému běžnou činností:).

    Chtěl jsem tím říct, že se dá Linux bez problémů nainstalit a nastavit tak aby ho mohl používat běžný uživatel, ale opravdu není třeba běhat po světě a každého se snažit přesvědčit ať si ten Linux nainstaluje, případně pak na webu brečet že ho nikdo nechce (ten Linux myslím). Je to každého výběr...

  • 14. 7. 2008 7:56

    Kaa (neregistrovaný)

    [78] souhlas .. tak nejak to citim i ja ..
    Jen obcas reaguji na lzive tvrzeni, ze linux beznemu uzivateli windows nahradit nemuze.
    Ale nikomu ho necpu. Semtam ho zminim pred lidmi, ktei si stezuji bud na shitovost windows nebo ze je nemaji licencovane a nechteji si je koupit a u kterych zaroven vim, ze by jim opravdu bohate stacil ..

  • 14. 7. 2008 8:22

    Kaa (neregistrovaný)

    [76] aha ..
    a) nejak mne nenapadlo ze pod pojmem sw pro strih videa spada i Pinnacle :-) Pocital jsem minimalne s Adobe Premiere .. bohuzel netusim kolik toho Pinnacle umi .. jestli nahodou nektery z tech video softu pro tucnaka by nezmaknul to same .. (Kino, Cinelerra, MainActor.. http://linuxappfinder.com/multimedia/videoeditors ) Zadny z nich nema na A-Premiere, ale nemuzeme srovnavat BMW za pul melounu s Velorexem zadarmo zejo ..
    Na adresu Pinnacle slychavam casto jen nadavky .. jaky je to nestabilni moloch a podobne.
    Ostatne 90% tech lidicek si chce jen sestrihnout video z dovolene na to jim staci cokoliv mensiho. Jiste v AP se to dela lepe, ale tihle si ji stejne nekoupi.
    To same je s fotkami .. Hodne z nich si ukradne PhotoShop, protoze v nem muzou udlat vsechno .. maji dobry pocit .. pritom na ty cervene oci, par oriznuti, srovnani barev jim staci napr Zoner"cosi" nebo na tucnaku Corel Photo* nebo GIMP.
    Mimochodem, sam mam na tucnaku nahravaci servrik s 3 DVBT kartami a nahravky pak prevadim v Avidemuxu, se kterym jsem spokojenejsi nez s jakymkoli softem pro widlows. Jasne neni to nelinearni strizna, jenom oriznu konce a pripadne vyjmu uvnitr reklamy .. a to vlastne delam uz v MythTV, je to easy. A na tu jednoduchost, ze kdyz chci neco nahrat, pripojim se browserem (odkudkoliv), vyberu z EPG, kliknu NAHRAJ a je hotovo .. na tu bych si uz neodvyknul .. hehe
    b) opravdu zde nehodlam resit firemni soft .. tam se vse podrizuje vykonu a prachy na to jsou ..
    c) stale jsem od vas nevidel ten seznam haldy dobreho FOSS ktery na tucnaku neni :-D

  • 14. 7. 2008 8:52

    Kaa (neregistrovaný)

    [76] hmm .. kontextove menu .. kazdopadne vim ze v KDE je easy pridat ruzne aplikace aby se nabidly v cem soubor daneho typu otevru. Kontextove menu (takove to treba "pridat do archivu" taky nejak jdou zatim mne to nezajimalo, pouzivam spis uzivatelske akce v krusaderu (neco jako TotalCommander) kdyz uz teda nejak pracuji nad soubory ve velkem nebo s nimi delam opakovane akce. Tak nejak kdyz delam se souboru jsem zvykly pouzivat 2okenni filemanager. Proste zvyk jeste z DOSu s Nortonem ci Volkovem:-).
    Na to kontextove menu se zkusim podivat, se mi zobrazuje jako Akce Konqueroru takze asi nejak pres nej. Ono to uz asi bude popsane na wiki. Vy jste si taky musel sehnat nastroj na easy nastaveni pod windows. Tux-user si vetsinou shani popis na netu, casto wiki .. protoze to uz vetsinou uvnitr je, jen je treba si precist co to je a jak se to ovlada..
    Proste jiny pristup. Mne po 4 letech opusteni windows uz taky leze krkem si na kazdou blbost shanet nekde aplikaci, kdyz se z nejakych podivnych duvodu znovu k MSW dostanu.
    A co mne nejvic dozira je zpusob instalaci aplikaci pod MSW. Clovek aby mel vsechno v jednom inst adresari .. a pak to poustt jedno po druhem a klikat a klikat a klikat .. semtam restart .. a kdyz je jich tak 20-30 tak u toho clovek par hodin stravi .. hlavne tim, ze nez zacne a to co ma pripravene je uz trochu starsi (treba od minuleho reinstalu pred rokem), obleze jeste 20-30 webu, jestli od toho neni nova verze .. Fakt user friendly :-P .. Protoze ty aplikace nemaji zadny strojni update.
    Jasne kdysi mi to nevadilo .. protoze jsem nevedel ze to jde jednoduseji .. ale na lepsi si clovek zvyka rychle. Takze ted jen prihodim repos s kodeky a spol (jen proto ze pouzivam distribuci puvodem z US a tam jsou magori na tyhle veci) a pak jen zaskrtam co vsechno chci, chvili to chroustne, pak odsouhlasim a zacne to stahovat a instalovat. A ja muzu jit delat co chci a nemusim u toho sedet jako TROTL a odklikavat.
    Jinak k tomu jinemu pristupu .. cloveku ktery neni zkazen zadnym z tech desktopu je to uplne jedno. Nauci se ten co se mu strci pod nos. Ale predelat nekoho z jednoho desktopu na druhy .. je stejna mordarina jako predelavat levaka na pravaka (ci naopak) ..
    K tomu prechodu by mel vzdy kazdy dospet sam a mel by pro nej mit poradny duvod .. ktery ho prenese pres pocatecni nervy drasajici odlisnosti.
    Tam nahore jsem poukazoval na to, ze je mezi nami jista (docela pocetna) skupina lidi, ktere by tucnak bohate stacil a nemuseli by pouzivat nelegalni sw, ktery si stejne nikdy nehodlaji koupit ..

  • 14. 7. 2008 13:29

    Kaa (neregistrovaný)

    [64] zajimave .. asi mam vetsi stesti.
    Jedu vpodstate na Fedore (ktera ale podle mne neni vhodna pro BFU).
    Kompu mam doma asi 6-7 (pocitaje kompy deti s dualboot a komp/TV v obyvaku). CPU pocinaje starymi P4/C4 a konce Core2Duo s chipsety i815, i845, i945, i965, iG33, iP35 (ci tak nejak) .. Grafarny Nvidia 5200, 5600, 2x7600(AGP+PCIE), 8600 a 8800 .. krome prvni shitovky bezi 3D desktop na vsech. jo a krome serveru bez graficke nadstavby s onboard vga :-)
    MSI BT USB Dongle mam asi 4-5 kusu .. jsou uvnitr 3 ruzne typy HW (dokonce 2 ruzne hw jsou v obchodne stejnem typu BToes2.0 a stejnem deklu). Vsechny bezi (nic divokeho jsem pro to nemusel udelat, snad jen zaskrtnout v yumexu ze chci ty veci k bluetooth :-) ) a muzu je i prohazovat (jen mi vznikne jiny BT device ke kteremu se paruje, takze musim znova sparovat periferie). Dokonce mam k serveru pripojene dongly 2 a kazdy na usb prodluzovaku vyhozeny do jine mistnosti, pripojuji pres ne PDA na inet. Pod Windows ma kazdy dongle jinou instalacku a kdyz je prohodim, napise mi to ze to neni hw ke kteremu bylo dodano a zacne funkce a rychlost limitovat. To jsem zjistil az kdyz jsem omylem zamenil zvenku stejne dongle. LOL .. zlatej tucnak tam takove hovadiny nejsou :-) To same u ruznych DVBT karet, pod windows tragedie, pod tucnakem nic neresim ..
    Uznavam ze BT se dost zmenil za posledni rok, takze pokud je ta zkusenost starsi, mohl byt pravdiva ..
    Drivery od vyrobcu:
    Obecne vzato, kdyz bude dostatek lidi, kteri si budou porizovat periferie ktere maji ovladac i pod jine systemy nez jen pro widlows, zacnou i vyrobci HW byt privetivejsi.
    Skener? Koupil jsem Canon Lide 25. Je levny, nepotrebuje napajeni, sviti si ledkami misto trubice, staci pro bezneho smudlu a chodi proste jen tak ze se pripoji ..
    Tiskarna? mno potreboval jsem inkoustovku, ani mi neslo o barvy, spis o moznost doplnovani zasobnicku. coz je problem. Takze jsem sahnul po Canon IP4200 a koupil si drivery TurboPrint. Ty dialogy sice nejsou tak krasne jako pod windows, ale nastavovat se tam toho da opravdu dost.
    Webcam? jo i ja mam jednu v supliku .. zrovna takovou, pro kterou podpora teprve vznika .. :-)
    to ze vznikaji drivery bez podpory vyrobce je spis zazrak .. kdyby ti pitomci vyrobci zkompilovali binarni modul a dali popis API aby to slo pak zaclenit jako kernel modul (jako to treba dela nvidia) tak je spokojenost na vsech stranach ..

  • 14. 7. 2008 16:18

    Ereque (neregistrovaný)

    [81]Kaa, kéž by to tak krásně fungovalo vždy. Vyhledávat něco v rapositáři byl docela opruz, počítač neustále "přemýšlel" pak se přidalo několik dalších věcí.. Dá se to, jenomže pak jsem dal aktualizovat systém a po aktualizaci jsem zůstal u černé obrazovky. Paráda, to se mi s windows opravdu nikdy nepovedlo :D

    "Tam nahore jsem poukazoval na to, ze je mezi nami jista (docela pocetna) skupina lidi, ktere by tucnak bohate stacil a nemuseli by pouzivat nelegalni sw, ktery si stejne nikdy nehodlaji koupit .."
    No oni nemusejí ani na windows. Když už se smířím s tím že budu video editovat v nějakém shitku tak je jistě něco i free. U mě na win počítači je například free prakticky všecek soft, nero stálo stovku... :D

    konqueror je hnus fialovej ;)

    Tím chci říct že cena za windows je zanedbatelná v porovnání s pohodlím, použitelností pro BFU, rozšiřitelností systému a programů a velikostí komunity. Většinu proto ani nenapadne hledat něco jiného, jiný systém.

    PS:Ocrackovanej pinacle možná padá či co, nevím...

    PPS:"cloveku ktery neni zkazen zadnym z tech desktopu je to uplne jedno. Nauci se ten co se mu strci pod nos" Jistě, jako se člověk po úrazu naučí psát nohama - když mu nic jiného nezbývá. Ale není to o pohodlí ergonomii ani ničem podobném.

  • 14. 7. 2008 20:08

    Kaa (neregistrovaný)

    [83] jo, repos s nekolika tisici balicky .. to byl u mne duvod k pridani pameti, obzvlast yumex 1.x byl porod .. zbytek bezel svizne...
    -vyhledavani nebyl opruz, stacilo tam nahore napsat klicove slovo, treba "bluetooth" a hned se vypsaly balicky, ktere to maji napsano kdekoliv v nazvu ci popisu..
    -"Proste aktualizovat system" se nekdy vymsti .. alespon kernel s nvidia driverem delam vzdy extra ..
    -konqueror taky nemusim.. ale je to takovej explorer jak ten u ms .. taky je to zasity do kde az nechutne hehe
    -padal pinacle bundl s kartou.. a kolega s retail koupenou verzi taky nadaval ..
    -no z hlediska ergonomie mam radsi dobre nastavene KDE nez ten jediny desktop MS-WXP :-D
    Ostatne manzelce jsem KDE nastavil tak, aby se co nejvic podobaly tomu na co byla zvykla v XP (mj. odebrat plochy pouze na jednu) a je velice spokojena. Zmenit/vylepsit podle sebe si to uz muze sama.
    Muj desktop v KDE funguje defakto stejne jako XP, plus neco navic. Naopak, kdyz musim sednout k XP tak trpim neergonomii. Co obzvlast nemuzu nikdy prekousnout je jen jedna plocha. Jak si toho clovek rozjede vic, ruzne cinnosti tak to je hromada hnoje a ne desktop.
    Uz jsem si uz zvyknul, ze na jednom desktopu mam evolution(Outlook), na druhem IM-jabber/icq vcetne chatroom, na dalsim aplikace na zpracovani videa (nahravky z dvbt), na dalsim browser, na dalsich 2 ty cinnosti co tak nejak zrovna musim vykonavat .. a proste se mezi nimi da preskakovat a vsechno je pekne rozpolozene jak jsem to nechal a nemotaji se mi ty ruzne cinnosti do sebe .. aniz bych musel furt nekde neco minimalizovat a lezly mi okna pres sebe. Tomu ja rikam ergonomie .. a ne ztracet cas lovenim spravneho okna ze 20-30 soucasne otevrenych .. kdo nepoznal nepochopi :-D
    Coz nemeni nic na tom, ze souhlasim s vyrokem, ze KDE po instalaci vypadaji VELICE NECHUTNE.
    Ne. vazne si nemyslim ze linux desktop je jako psat nohama (oproti WinXP). a na tom trvam.
    Nikomu ho necpu .. slo o polemiku VHODNOSTI .. ale proste nemam rad kdyz nekdo tucnaka ocernuje a skousi to lzi ..
    Je spousta jinych chyb a veci co tucnak opravdu neumi.. a nehodlam si vymyslet na jeho obranu. Nejsem fanatik. Vsak ani nehlasam za MSW.. jsou na H. Jsou .. nekomu vyhovujici ..
    ja to nejsem. Proto jsem i zminil co mi na nich vadi. Ze i MSW maji svoje zapory. At je to poctive. Proc by mela byt ocernovana jen jedna strana. Muzu i sam ocernovat linux. Ale na to se jiste najde dost jinych co to stihnou velice rychle. Tak proc bych opakoval co uz napsali. Muzu to jen korigovat z meho subjektivniho pohledu. Ten jejich subjektivni.
    Ono jsou to vetsinou stejne jen takove vykriky do tmy. Kazdy z nas udelal nejakou hodne spatnou zkusenost s necim. A je i dilem nahody kdo s cim. Ja mel spatne zkusenosti s obema OS, ale v linuxu se da problem (ne absence neceho) doresit. Proto jsem se k nemu priklonil.

    MacOS je pro ty, co nechteji vedet jak to funguje.
    Linux je pro ty, co chteji vedet jak to funguje.
    Windows jsou pro ty, co jim nevadi, ze se nedozvi, proc neco nefunguje.

    Z pohledu udrzby .. bych shrnul asi takhle ..
    Linux je pro desktop zraly pro 2 skupiny lidi:
    1) ti jsou v obraze a vi co delaji (nejhorsi nepritel OS je admin)
    2) ti co nejsou v obraze a o OS se jim stara nekdo jiny (ti pak maji spolehlivy desktop ktery se jim sam nerozbije)
    Uznavam, ze MS updaty jsou vice otestovane .. zkonili to jen parkrat za poslednich 10-15 roku :-)

  • 6. 7. 2009 18:26

    BORIS (neregistrovaný)

    Linux je dobrý pro ty co si chtějí hrát na internetu,stahovat filmy,hudbu,nebo něco dělat s fotkama v gimpu- takové mladistvé bláznění-ale třeba lidi co se žví ůčetnictvím nebo lidi co dělají plány které musí odpovídat normám vlastně jsou změny v paragrafech nebo profi animátoři reklam-o to se zajímám taky-tak v linuxu není podpora ani odpovídající programy s podporou i když programy na tvorbu mnohých věcí by´t profi tam také jsou-mám linux v jednom počítači ale Žel bohu je to opravdu jen na vyžití-je zdarma.Kde se třeba hrabe kdejaká střižna v linuxu na Adobe after efect a prolínání profi programů pokročilých animací do dv filmu-Mám toto všechno vyzkoušené a linux jsem nezavrhl,to ne, ale co s ním chcete nebo jak s ním pracovat na profi úrovni-to mi nešlo-Třeba práce s 3d formou filmu jako Imax-nebo obyčejný anaglyf film je zhola nemožná-Já si myslím že brzy přijdou jiné programy a Linux nebo xpéčka budou tabu-Z lidí-mladých co se zde zabývají linuxem mi nikdo neukázal nějaký výtvor třeba jednoduchých pohyblivých 3d anaglyfových titulků natož v imaxu nebo pentaglyfu-to je pohyplivá fotka bez brýlí s vrstvou čoček na povrchu-a to je jen malá část něčeho s čím se člověk jako výtvorem může ukázat a né říct---Dnes jsem hrál v Linuxu hru od rána do večera jako crazy hńup-Mohl bych o tom napsat knihu.Čau

  • 16. 11. 2009 23:59

    Kaacz (neregistrovaný)

    [83] zajimave doplneni ... defakto pred rokem . par mesicu po puvodni debate .. jsem presel z Fedory na openSuSE 11.0 ... mile prekvapeni .. novy engine repozitaru .. vse funguje svizne, pripadna reakce nastane okamzite po kazdem zaskrtnuti jednotliveho balicku ... easy navrhnute reseni .. novellem kocirovane repozitare, kde neni bordel .. :-D proste tohhle windows nikdy nedozenou :-D