Hlavní navigace

Názor ke článku Chromebook jako primární (a jediný) laptop? od hch - Ad: "přehrávání z lokálního serveru bez podpory streamování...

  • 20. 10. 2018 13:20

    hch (neregistrovaný)

    Ad: "přehrávání z lokálního serveru bez podpory streamování "

    Na to se nedá obecně odpovědět. Problém je v tom, že běžné Chromebooky mají poměrně pomalé CPU (nepotřebují větrák), ale grafiku mají dostatečně rychlou, aby zvládla přehrávání "vhodného" videa. Třeba YouTube automaticky nastaví rozlišení, aby se video neškubalo. To u videa tahaného z lokálního serveru nejde. Navíc záleží i na tom, na jakém monitoru se to video přehrává. Třeba můj čtyři roky starý Samsung Chromebook 2 bez problému zvládá 1080p video na externí TV (přes HDMI), ale na vestavěném displeji (1366 x 768) se to občas škube (dynamické scény). V tom případě je lepší použít 720p, to se přehrává plynule.

    VNC mnohonásobně více zatěžuje CPU než vestavěný video přehrávač. Na přehrávání 1080p videa se na mém chromebooku nehodí, obraz se škube. Řešit se to dá výkonným chromebookem nebo streamováním. Lidi používající streamování (třeba přes zmíněný Plex server) se zdají být nejspokojenější. Potíž je v tom, že NASy s HW podporou transkódování jsou výrazně dražší než sdílení složky na Win 10.