Hlavní navigace

Windows kolem nás

21. 6. 2012 2:02 zboj

V tomto týdnu Microsoft konečně alespoň částečně odhalil, co v příštích měsících chystá. V pondělí představil vlastí tablet Surface a včera popsal nadcházející WP8. Co nás tedy na podzim čeká (z pohledu vývojáře)?

Windows 8 bude mít tři edice. Vlastní Windows 8 pro desktopy s Intelem, Windows RT pro tablety s ARM a WP8 pro telefony. Aplikace pro první dva jmenované  budou sdílet „velkou část kódu“ s aplikacemi pro WP8 (v MS si dávají velký pozor, aby neřekli, že kód bude plně přenositelný). Nativní kód bude samozřejmě nutné přeložit zvlášť pro každou platformu, aplikace čistě v .NET nebo pro Chakru pojedou všude bez překladu (MSIL i Javascript jsou univerzální).

Kromě nového jádra je sjednocujícím prvkem všech tří edicí grafické rozhraní (tolik kritizované Metro). U většiny aplikací lze předpokládat, že vývojář napíše různé XAML soubory pro všechny platformy a kód zůstane víceméně stejný (podobně jako dnes pro iPhone a iPad). Pro hry je všude k dispozici DirectX.

Vývoj Windows 8 byl impulsem k výraznému vylepšení Visual Studia a používaných jazyků. Největších změn doznalo C++ (jednak novým standardem C++11, jednak rozšířením o PPL apod.), nicméně .NET také nezůstává pozadu (viz např. async/await). Na Javascriptu v rámci prohlížeče (Chakra) MS také dost zapracoval a můžeme se těšit na širokou podporu HTML5 (kterážto je ve WP7 dost tristní). Poměrně důležitá je u větších projektů přímočará možnost míchání různého kódu (C++ s C#, JS apod.), zde zatím vedl Apple se svým ObjC++.

Nyní už nezbývá než čekat, jak se jednotlivé novinky ujmou.

Sdílet