Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Jaký jazyk jako první?.

  • 23. 2. 2014 16:12

    Kiwi (neregistrovaný)

    Ono dost záleží, kam se má dál směrovat specializace dotyčného. OOP bude dost k ničemu někomu, kdo chce dělat blízko železa atp. Např. na stavební fakultě ČVUT učili C++ a naprostá většina těch lidí neuvěřitelně trpěla a je mi jasné, že díky tomu se všemu, co zavání programováním, zdaleka vyhnou - možná naštěstí, protože ty výtvory by podle toho taky vypadaly. Taky na co pro ně C++, když se setkají spíše s Visual Basicem nebo LISPem?

    Ovšem mohu z vlastní zkušenosti s výukou potvrdit, že zatím se mi ze všech jazyků pro dosud nevyhraněné začátečníky jako nejvíc průchozí zdá opravdu starý, dobrý Pascal. Ale taky dost záleží na věku. Dětem by asi mnohem víc sedlo Logo nebo Smalltalk, Smalltalk jsem používal taky na kursech OOP na VŠ - je opravdu velice názorný a neznám lepší jazyk na pochopení OOP.
    Z Pascalu se dá dál pokračovat prakticky jakýmkoli směrem a s velmi dobrými návyky, ať už se půjde do OOP nebo spíše do C kvůli low-level vývoji nebo třeba na Fortran na některých technických a matematicko-fyzikálních školách, kdy dobré předchozí návyky jsou opravdu velmi důležité, ale i třeba funkcionálním směrem. Kolem Pascalu existuje taky obrovské množství kvalitní literatury jak v češtině, tak v angličtině, a to jak pokud jde o vlastní jazyk, tak třeba i jiné obory, jako numerika, grafika atp., kde dané algoritmy jsou konkrétně ukázány v Pascalu. Což se bohužel o jiných, "módních" jazycích zdaleka nedá říct, protože kompetentní k psaní se dnes cítí kde kdo a často pak píše neuvěřitelné hlouposti. Takže kvalita literatury je dnes opravdu objektivně nižší než dříve.

    Samozřejmě, že to nikomu nevnucuji a sám třeba Pascal v praxi vůbec nepoužívám, ale neučil jsem kvůli svému potěšení ale aby to studenti pochopili bez zbytečných obtíží a měli i dostatek materiálů k samostudiu, protože každému přeci jen sedne trošku jiný styl výuky.