Hlavní navigace

Video z fotografií

27. 2. 2008 9:41 (aktualizováno) Vojtěch Kozák

22. února vyšel na linux.com článek o tom, jak vytvořit video složené z fotografií. Někdo se v diskusi nedávno ptal, jak takové video vytvořit. Protože se v tomto článku jedná o velice zajímavý a rychlý způsob, tak nabízím volný a zkrácený překlad. Do původního článku jsem ještě vepsal několik vlastních odstavců. Volný překlad je napsaný kurzívou, ostatní text pak normálně.

(pokud překlad na blogu není legální nebo košér, tak dejte prosím vědět, v takovém případě příspěvek smažu, díky. Psal jsem i do redakce linux.com, ale neobdržel jsem žádnou odpověď.)

Originální článek napsal Chad Files

Během několika posledních let jsem experimetnoval s tím, jak vytvořit video z fotografií. Jednoduchá metoda, jak takové video vytvořit, je použití programu dvd-slideshow, nástroje pro vytváření video-slideswhow z digitálních fotek.

Začněte tak, že zkopírujete fotky do jedné složky ve vašem počítači, potom použijte utilitu dir2slideshow, abyste vytvořili soubor, který potřebuje dvd-slideshow. Přepínač -n nám určuje jméno pro náš slideshow.

           dir2slideshow -n "Time Lapse Video" /path/to/photos

Když dir2slideshow dokončí svoji prácí, tak vytvoří textový soubor v aktuální složce s podobným jménem, které jste nastavili – ve jménu nahradí mezery a speciální znaky. Pokud editujete soubor, tak uvidíte několik řádek na začátku – jméno a nějaké fade efekty pro video, když se bude renderovat. Doporučuji tyto řádky odstranit. Vždycky se můžete vrátit zpátky a přidat názvy. Rovněž zkontrolujte několik posledních řádků a rozhodněte se jestli chcete odstranit přídavné příkazy pro efekty. Pokud skončíte, každý řádek by měl vypadat přibližně takto:

           ./IMG_***.JPG:5

Tyto řádky říkají, kde má dvd-slideshow vzít obrázky a jak dlouho je zobrazit ve vteřinách. V závislosti na cílové velikosti vašeho videa můžete změnit dobu zobrazení pro každou fotku.

Dobu zobrazení jedné fotky můžete změnit použitím parametru -c. Nastavení je v sekundách a výchozí nastavení je 5sec. Rovněž můžete změnit dobu pro fade efekt, tu změníte použítím parametru -t. Jedna vteřina pro fade efekt je vetšinou dobrá. Fade efekt podstatně prodlouží dobu renderovaní, ale zase výsledný efekt je docela pěkný (v závislosti na vkusu :-).

Ještě nezapomeňte použít přepínač -p, který nastaví pal místo defaultního ntsc.

Další volby naleznete na wiki stránkách Dir2slideshow.

Konečně jste připraveni vytvořit video pomocí dvd-slideshow. Pokud máte několik stovek fotek, tak to bude trvat delší dobu:

           dvd-slideshow -f New_Time_Lapse_Video.txt

Tento příkaz by měl vytvořit video s názvem Time_Lapse_Video.vob. Tento soubor je video MPEG v DVD kvalitě. Měli byste být schopní přehrát video ve většíně Lunuxových video přehrávačů, jako je Xine, MPlayer a Totem. Většina webových stránek určených ke sdílení videa, jako je YouTube a Google video přijme vob soubor a konvertuje ho do souboru přehratelného na webu automaicky.

Když se naučíte, jak používat dvd-slideshow pro vytvoření videa z fotografií, tak můžete začít dělat další zajímavé věci. S dvd-slideshow můžete přidat audio, titulky a efekty k videu. Toto musíte nastavit v konfiguračním souboru ještě před tím, než spustíte příkaz dvd-slideshow. Více o těchto parametrech se dočtete na webové stránce dvd-slideshow

Pokud potřebujete video dále editovat, tak můžete použít ffmpeg k vytvoření raw digital video (DV) verze videa a program Kino pak k editaci:

           ffmpeg -i Time_Lapse_Video.vob -target pal-dv Time_Lapse_Video.dv

S použitím ffmpeg můžete konvertovat video do všech možných formátů a velikostí. Chtěl bych vás povzbudit, abyste se podívali na ffmpeg documentataci a přečetli si více informací.

Vytváření videa z fotek je v Linuxu nejen možné, ale také to není složité.

Pokud byste potřebovali vytvořit video třeba z několika stovek fotek, tak tento způsob je naprosto geniální. Nemusíte se zabývat žádným GUI, nepadá to, žadný složitý klikání…

Další možností je použití Cinelerry, což se mi ale zdá poněkud komplikovanější zvláště pak v případě většího množství fotek. Kdenlive by byla další možnost, ovšem současná verze mi ještě pořád připadá poněkud nepoužitelná.

Možné problémy:
Nějaké problémy moho nastat s ffmpeg. Pokud se tak stane, tak je pravděpodobně nejlepší zkompilovat si vlastní ffmpeg a přidat podporu pro to, co tomu chybí. U Ubuntího balíčku chybí podpora pro hromadu věcí. Stačí však zagooglovat a najít si, jak si ffmpeg zkompilovat. Pokud zatím nemáte tolik zkušeností a máte s tím problém, tak dejte vědět v diskusy, pokusím se pak napsat, jak na to :-)

Další častý problém je, že program dvd-slideshow končí s hláškou:

    error during ffmpeg execution

V tomto případě máte dvě možnosti:

1) editujte dvd-slidshow

    vim /usr/bin/dvd-slideshow

a na řádce 561 změňte ac3=1 za ac3=0 (sám jsem to ale nezkoušel)

2) Stáhněte si nejnovější svn verzi dvd-slideshow, kde je tento problém opravený

    svn co https://dvd-slideshow.svn.sourceforge.net/svnroot/dvd-slideshow dvd-slideshow
    cd dvd-slideshow
    sudo ./install.sh

Závěr
Pokud pravidelně vytváříte video z fotek, tak si myslím, že použití programu dvd-slideshow je ideální volba. Nenechte se odradit tím, že to nemá GUI, v tomto případě se totiž jedná o velkou výhodu.

Sdílet