Hlavní navigace

Ubuntu - xorg.conf.failsafe

18. 2. 2008 14:53 (aktualizováno) Vojtěch Kozák

Nedávno mě kamarád poprosil o pomoc s instalací Ubuntu 7.10. Předpokládal jsem, že to bude otázka chvilky, ale naneštěstí nebyla – Jednalo se o notebook HP Compaq Presario V6000.

Při nebootování live distribuce systém nerozpoznal grafickou kartu, bylo potřeba spustit systém pomocí volby pro bezpečnou grafiku.

Po dokončení instalace mi systém nabídnul doinstalaci ovladačů pro grafickou a wireless kartu. Pomocí nástroje „Restricted Driver Manager“ jsem se pokusil o inslataci obou ovladačů. A výsledek? Ani jedno nefungovalo.

Instalace bezdrátové karty pomocí „Restricted Driver Manager“ sice nefungovala, nicméně kartu bylo možné nainstalovat pomocí ndiswrapperu a karta pak funguje naprosto bez problémů. Návodů na internetu jsou mraky, stačilo v rychlosti zagooglit.

Ovladač grafické karty pořád nedokázal rozpoznat kartu (Nvidia GeForce Go 6150) a maximální rozlišení zůstalo na 800×600 a samozdřejmě bez akcelerace. Zkoušel jsem různé ovladače – ovladače přímo z nvidia.com, ovladače z Ubuntích balíčků new-nvidia-glx a nvidia-glx. Nic z toho nepomohlo.

Nakonec se mi podařilo nastavit xorg.conf tak, že grafika začala fungovat normálně.. Chtěl jsem přidat ještě xorg.conf, ale nemám už k notebooku přístup. Pokud by ho někdo potřeboval, tak ho můžu přidat dodatečně.

Ale ouha, provedl jsem ještě poslední změnu a udělal nějakou chybu. Jsem zvyklý, že pokud špatně nastavím xorg.conf, tak se X nespustí a napíšou mi, co jsem udělal špatně. X se však spustili v tzv. nízkém grafickém módu. To jsem viděl poprvé. Doufal jsem, že chybu v xorg.conf jednoduše opravím a vše už bude fungovat tak, jak má. Chybu jsem našel, opravil, restartoval X a nic… Pořád stejný výsledek.

Po prohlédnutí Xorg.0.log jsem našel následující zprávu:

  (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Feb 02 19:15:36 2008 (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf.failsafe"

Ubuntu si vytovřilo xorg.conf.failsafe a xorg.conf to teď ignoruje.

Předpokládám, že vývoj Ubuntu směřuje čím dál víc k používání čistě grafických aplikací. V ideálním případě se při problému s xorg.conf vytvoří xorg.conf.failsafe (o tom uživatel ani neví) a vše si pak opravíte pokud otevřete Screens & Graphics. Tedy alespoň teoreticky… Screens & Graphics totálně rozházel nastavení xorg.conf a dokonce úplně ignoroval nvidii a hlásil, že nemůže najít žádný grafický ovladač. Na mém notebooku (Asus A6Tc) to funguje o něco líp, ale při nastavení s projektorem to funguje dost divně.

A co dál, pokud Ubuntu vytovří xorg.conf.failsafe?

Já jsem xorg.conf.failsafe jednoduše smazal a X pak automaticky našlo xorg.conf.

Závěrem

Instalace se nakonec protáhla. Vše funguje tak, jak má, ale musím uznat, že nvidia mi dala trochu zabrat. Poučení pro příště je asi to, že je dobré číst logy hned jak něco nefunguje a podívat se v čem je problém. Doufám, že moje zkušenost bude pro někoho užitečná.

Sdílet