Hlavní navigace

Cinelerra-CV je nyní Lumiera

8. 3. 2008 9:16 (aktualizováno) Vojtěch Kozák

Komunita okolo video editoru Cinelerra již delší dobu pracuje na nové verzi, která by měla přinést nové funkce a lepší stabilitu. Jedná se o kompletně přepsaný program (tedy již ne fork).

Jména okolo Cinelerry mohou být možná trochu zmatená. Oficiální verze se totiž jmenuje Cinelerra a komunitní fork pak Cinelerra-CV. K tomu ještě vývojový název pro novou verzi je zase Cin3. Aby se projekt více odlišil od původní verze, tak bylo rozhodnuto, že se zmení i jméno. Tento požadavek však vzešel přímo od tvůrců originální Cinelerry.

Heroine Virtual Ltd. (vývojáři orig. verze, 25.1.2008):
Mohli byste to pro verzi 3 pojmenovat nějak mimo Cinelerru? Jako vývojáři Cinelerry máme rozdílný plán a rádi bychom se vyhnuli zmatku … verze 3 z webu B, která je vydaná před verzí 2.2 z webu A nebo verze 4 z webu C, která je kompletně odlišná od verze z webu D…

Herman Robak napsal (25.1.2008):
…jsem rád, že jsi se zeptal, Cin3 není ani fork, je to kompletně přepsaný.
Je akorát čas, abysme zvolili nové jméno. Potřebovali jsme trochu postrčit…


Požadavek komunity byl, aby jméno mělo něco společného s původním jménem, aby se dobře vyslovovalo a bylo obecně atraktivní. Nutností však byla i dostupnost domény a unikátnost jmen mezi ostatními open source projekty. Již delší dobu probíhala diskuse o tom, jaké jméno zvolit. Nedávno jsem na blogu psal, že probíhá výběr jmen. Hlavní databáze byla na wiki, kde se nashromáždilo opravdu velké množství zajímavých nápadů.

Dnes bylo oficiálně ukončeno hlasování: nové jméno po hlasování je Lumiera.

Domovem pro tento projekt bude doména lumiera.org

Pořadí prvních pěti jmen bylo následující:

1. Lumiera
2. Lumierra
3. CuttingRoom
4. Verite
5. Cameo

Blahopřání vítězi :-)

Mě osobně se nové jméno líbí, jak se líbí vám?

Sdílet