Hlavní navigace

Opět eGW a něco okolo

18. 6. 2010 9:49 antonin bernhardt

Po pauze v psaní zaviněné spíše horečnou prací se vracím k tématu eGroupWare a opět musím konstatovat, že není lepšího :-)

Ubuntu zapracovalo a tuším od verze 9.10 je v repo i eGW 1.6.1, ovšem již v kompletní podobě s PSQL 8.3 a tudíž se to trochu liší od mých předchozích instalací v XAMPP a MySQL. Funkčnost málem 100%, nejede jen odeslání článku z DB Znalostí emailem. A to je možná způsobeno špatným nastavením buď PHP, nebo mým (hláška o language typu z odchozího serveru – tedy odmítnutí zprávy). Neví někdo, co s tím?

Zdá se, že PSQL tomu jen prospěl, jedinou úpravu jsem dělal v indexaci WIKI, kde je velikost indexů omezena na 6kb – vyřazením tabulky indexů lze do wiki vkládat cokoli, tedy velikostně. S wiki všeobecně se pracuje daleko lépe co se týče interních odkazů nežli s editorem DB Znalostí.

Při kopírování nějakých článků do wiki nebo DB Znalostí je dobré ze zdrojáku vyházet DIV kontejnery, případně je upravit, ale editor s nimi nepracuje a samozřejmě je odmítne uložit. Jinak bere všechno, je to ostatně HTML na pozadí :-) Pokud tedy chceme i DIV, použijeme WEB aplikaci a pohoda.

Práce s relacemi je asi tím největším kladem eGW a je možno odkazovat cokoli na cokoli, co je vedeno jako nějaký konkrétní záznam. Obyčejně je to velmi praktické u uživatelů nebo Adresáře, ale vhodné i u Zdrojů. Zdroj může být cokoli, co se zrovna člověku jako zdroj může jevit, v mém případě třeba zpravodajské servery :-) Pokud tedy člověk hledá souvislosti, má mnoho možností, jak něco pomocí kategorií a odkazů najít. A o to přeci právě jde. Konec chaosu, konec marného hledání souborů, konečně klid a žádné ztráty. Externí soubory jako přílohy nebo ve Správci souborů. K tomu douška – nezapomenout v php.config nastavit dostatečnou velikost pro upload – v mém případě tedy 16MB – po instalaci bývá tuším nastaveno jen na 2MB, což je u některých PDF málo…

No a jedna trochu novinka – kvůli zálohování to jede celé ve virtuálu, tedy zálohuji celý disk s virtuálem na externí rychlý USB disk, 10GB zhruba šest minut :-) Jednak šetřím disky, druhak to mohu spustit kdekoli, kde je WM nebo VBox. A když se něco pokazí, nic se neděje – natáhnu zálohu a jedu dál močálem černým kol bílých skal… Zrovinka se to šiklo, když se nezdařil upg systému na 10.04 :-)

Dnes se rozhodujeme, zda opustíme náš eGW na našem serveru na veřejné IP a nasadíme všechny aplikace, co normálně používáme, na nějakém virtuálu na Velké síti – tedy hlavně kvůli účetnictví. Otázkou jest, zda nějakých 600.- měsíčně bude odpovídat tomu, co dnes děláme – WinStrom, eGW, dvě domény s Drupalem a do toho eshop – ale kvůli rychlosti připojení a jednoduché správě serveru do toho asi půjdeme. A co vy – jaké máte zkušenosti nebo možná řešení?

Přeji všem hezký den a bezproblémový chod vašich GNU systémů.

Sdílet