Hlavní navigace

A můj Lin příběh...

2. 12. 2008 14:30 (aktualizováno) antonin bernhardt

Když jsem si přečetl články k tomuto tématu, dospěl jsem k závěru, že zkušenosti máme všichni vesměs stejné. Prachobyčejný uživatel nezatížený na nějaké extra aplikace si s Linuxem užije stejně jako s widlemi – surfuje, stahuje, prohlíží, přehrává, poštuje a kecálkuje, občas sesmolí nějaký hezký dopis nebo tabulku a tam jeho rozhledy i potřeby skončí. Viz moje družka, co chce mít všechno legální a nechce dávat peníze na SW. Většina mých kamarádů používá nějaký Linux – dělají stránky případně něco programují. Ale o těch to není. Co jsem instaloval obyčejným lidem (kteří mimochodem neumí ani instalovat aplikace ve widlích a vždycky jim to někdo stáhne a instaluje :-) , tak to byl vesměs dualboot, aby měli kam se vrátit, kdyby jim to s Linuxem nešlo. Nepamatuju se, že bych to někde musel mazat.

Největší problémy myslím tito lidé mají s některými rozdílnými názvy aplikací, které znají z dřívějška, ale to je otázka týdne používání a pak už jsou doma. Samozřejmě jim tam obyčejně natáhnu kodeky a nějaké ty pluginy, aby jim jim od začátku běhalo všechno, ale pak už se o ně moc nestarám. Jsou spokojený uživatelé a je jim docela šumafuk, na čom jim to běhá.

Dnes je běžné, že v domácnosti je více PC – muži mají svá XP na mastlení her a ženy pak kupodivu (v rámci šetření za licence) i svůj Linux. Obyčejně je to nějaká starší mašina, ale v pohodě slouží všem – podle mých zkušeností jsou největší nářky nad přihlašováním :-)

Já spíše problémy spatřuji v nekompatabilitě Office – a hustím do všech, že nemají používat různé fičury, které se pak jinde zobrazují jinak. S tímhle zápasí jak školáci, tak i lidi, posílající dokumenty na úřady a zpracovávají různé formuláře z úřadů. Postiženost je značná a bohužel to nutí lidi utrácet peníze za kompatabilní SW :-( Snad to od jara s novou SP pro MSO pomine.

Mno, rád bych udělal nějaké to wow nad osvětou Linuxu, ale je fakt, že většina lidí z widlí má z Linuxu hrůzu a i já si po osmi letech používání někdy nepřipadám moc pevný v kramflekách. Je hodně dister a každé se nastavuje jinak a má jiné konfiguráky. Chybí spousta překladů (třeba u balíčků) a s mojí chatrnou anglinou s tím dost zápasím, natož někdo, kdo umí anglicky jen „no“. Dost tu schází veselej web pro laiky, z těch odbornejch webů si toho moc neodnesou – krom toho jsou z widlí zvyklí spíše nečíst nic. Ono to bude nějak fungovat :-)

Nakonec popis poslední instalace na PC domů jedné kolegyni  z práce: PC Celeron 350MHz, 256 RAM, 6,5 GB HD, AGP 32MB, zvukovka, DVD… Instalováno UBUNTU 8.04, naprostá pohoda. Připojení LAN přes HUB do router-modemu. Použití: pošta, internet, nějaké tabulky a dokumenty. Žádnej rychlík, ale funguje to. Konečně se dostane ke své běžné činnosti na PC, nemusí se handrkovat s hráči o rychlý počítač. A mimochodem: na poštu to používá celá její rodina – konec spamu, virů a jinejch blbostí. Když jim to vydrží a zjistí, že to je použitelné, je rozhodnut dualboot někde s widlema na rychlém stroji… :-)

Sdílet