Hlavní navigace

Názor ke článku Budujeme funkční infrastrukturu pro firmu od Jindřich Šaršon - Co se týče běžných služeb jako je mail...

  • 19. 11. 2010 17:08

    Jindřich Šaršon (neregistrovaný)

    Co se týče běžných služeb jako je mail atd., tak samozřejmě to na svém serveru nemáme. Hostujeme na Google Apps, po pravdě řečeno používám to už roky pro různé domény a považuji to za natolik běžnou věc, že jsem o tom úplně zapomněl napsat. Přitom to je fakt super služba, nepoužíváme jen email, ale i Google Docs včetně formulářů. Co se týče updatů, tak na to jsem v Ubuntu docela zvyklý a update mi dělá poměrně jedoduše balíčkovací systém. Kdysi jsem používal hostingy v ČR a byla to dost hrůza. Člověk se taky nemůže spolehnout, že admini udělají update, nebo zda update nerozbije mou aplikaci (což se u PHP dříve docela stávalo). Věřím, že je to teď lepší, nicméně flexibilita virtuálního serveru je pro nás výhodnější.

    Co se týče Synology - mají několik řad produktů. My máme tu z "low" řady - tj. ARM procesor, jen 128 MB RAM. Vyšší modely mají PPC procesor a až 1 GB paměti. Zdá se to málo, ale zatím nás to nijak nezdržuje. Až nás bude 30, tak asi pořídíme něco silnějšího, nicméně pro současný stav to plně dostačuje. Obrovská výhoda Synology je v komunitě - existuje oficiální Wiki (http://forum.synology.com/wiki/) a fórum. Jsou tam i performance testy. Nicméně jelikož teď máme starý 100 MBps router, tak zdržuje síť a ne Synology.

    Tiskárna - ano, ta funguje přes CUPS. Jedná se o levný laserový multifukční Brother. Na Synology jde nainstalovat Sane a k tomu se pak síťově připojit přes twain driver, takže teoreticky by mělo být možné scanování přes to, ale drivery se musí specialně připravit a tak jsme zatím síťovy scanner oželeli. Když je potřeba, připojí se tiskárna přímo k počítači. Zase - až budeme potřebovat scanovat každý den, bude se to řešit. Většinou to spíš využíváme na kopírování, kdete jde i bez počítače.