Hlavní navigace

Budujeme funkční infrastrukturu pro firmu

19. 11. 2010 10:43 (aktualizováno) Jindřich Šaršon

Jak jsem napsal v úvodním příspěvku, rozjíždíme firmu na výrobu mobilních aplikací. Dnes bych se rád podělil s technologiemi, které používáme k tomu, aby naše firma mohla fungovat nezávisle na konkrétní kanceláři – přeci jen ne každému se chce hned stěhovat do Prahy.

Předem je třeba říct, že za poslední roky nastal doslova boom internetových služeb, pomocí kterých můžete za rozumný poplatek řešit v podstatě cokoliv. Služby jsou nastaveny tak, že platíte přiměřeně tomu, jak vaše firma roste (resp. jak moc využíváte danou službu), což je pro startup ideální. Potřebujete CRM, systém na řízení projektů, úložiště, SVN? Vše je k dispozici za pár dolarů měsíčně s dostatečnou možností výběru. Já ale paradoxně začnu s nehostovanou službou. U každé kapitoly shrnu jednorázové a měsíční náklady.

Datové úložiště Synology

Takzvaných NAS (network attached storage) je dnes na trhu spousta, většina z nich je poháněna Linuxem, což nám naprosto vyhovuje. Pro ty co netuší, co je NAS – je to malá krabička s jedním či několika disky, s úsporným procesorem, trochou paměti a připojením k síti. Neslouží ale pouze jako fileserver, jde k němu připojit tiskárna (čímž je z ní rázem síťová), může na něm běžet SVN a v podstatě vše, co rozjedete na běžném serverovém Linuxu.

K čemu to využíváme?

  • fileserver
  • tiskový server
  • centrální SVN
  • zálohy

Asi by většinu těchto věcí bylo možné hostovat, nicméně už jen kvůli tomu tiskovému serveru se vyplatilo podobnou krabičku koupit. Samozřejmě, že zálohování (zejména SVN) řešíme na externí hostované úložiště – Amazon S3. O tom někdy příště.

Jednorázová investice cca 6000 Kč (vč. 2× 1 TB disk), Zálohování na Amazon S3 – 0 Kč první rok, pak cca 50 Kč měsíčně)

DropBox

Asi většina z vás zná vynikající službu DropBox. Funguje na velmi jednoduchém principu – soubory a složky v určitě složce (typicky DropBox) automaticky nahrává na internetové úložiště. Vtip je v tom, že některé složky lze sdílet s ostatními uživateli a tak pokud vy nebo oni něco upraví či nahrají do sdílené složky, automaticky se nejnovější kopie nahraje na počítač všem, se kterými je složka sdílená. Je třeba říct, že to není klasická sdílená složka – každý pracuje na svém lokálním systému s lokálními soubory. DropBox pouze změny odesílá do svého úložiště a aktualizuje soubory ostatním.

Na co to využíváme? Samozřejmě, na zdrojové texty máme SVN. Nicméně pro sdílení grafických návrhů, firemních dokumentů a veškerých dalších materiálů je to neocenitelný pomocník. Ve srovnání s dřívějším způsobem z doby kamenné pomocí emailů a Skype je to opravdu velké zlepšení.

Měsíční náklady: 0 Kč (zatím se vejdeme do 2 GB limitu)

Hostovaný virtuální server

Jen blázen by si dnes pořídil vlastní server. Samozřejmě jsou případy, kdy vlastní server využijete (např. pokud k němu chcete mít připojený nějaký speciální hardware), ale pro všechny ostatní tu jsou hostované služby. Teď nemyslím klasické webhostingy, ale virtuální servery nebo cloud služby.

O Amazon Web Services napíši některý z dalších příspěvků (po pravdě řečeno, ještě to studujeme), nicméně není třeba začínat poměrně složitou službou, pro start firmy poslouží docela dobře i něco jednoduššího. My jsme si vybrali linode.com, zejména díky referencím, nicméně výběr je opět neuvěřitelně veliký.

Jak takový moderní virtuální server hosting funguje? Jednoduše si “naklikáte” konfiguraci – kolik potřebujete paměti a disku, vyberete přednastavený image operačního systému (my Ubuntu server edition) a server spustíte. Pak to již je stejné, jako s běžným serverem. Připojení přes SSH, instalace potřebných služeb…

Velká výhoda je v možnosti změny konfigurace serveru. Nedosahuje takových možností, jako u cloud providerů, nicméně pokud o Vás napíší na TechCrunch nebo v podobném médiu (blog na Root na to nestačí :-)), kdy zájem uživatelů může narůst o tisíce procent, není nic jednoduššího než pár kliknutími zvýšit výkon procesoru, přidat operační paměť atd.

Měsíční náklady od 400 Kč (my si navíc platíme ještě automatické backupy).

S Amazon Web Services jdou samozřejmě dělat větší kouzla, na to se podíváme někdy příště. Pro ty, které AWS odradilo tím, že nejde vyzkoušet zdarma jedna dobrá zpráva – každý nově zaregistrovaný může mít celkem slušný balíček služeb u AWS na rok zdarma.

Sdílet