Hlavní navigace

Názor ke článku Budujeme funkční infrastrukturu pro firmu od Jindřich Šaršon - Ahoj Luboši, koukáš se na to moc z pohledu...

  • 22. 11. 2010 0:14

    Jindřich Šaršon (neregistrovaný)

    Ahoj Luboši,

    koukáš se na to moc z pohledu velké firmy :-). Malá firma nemá běžně v kaceláři dostatečně výkonný internet pro provozování serveru (něco jako + 100 Mbit in i out) a v suterénu klimatizovanou serverovnu pro jeho umístění. Takže pak je nutné server umístit do hostingového centra a zde ceny začínají na 1000 Kč / měsíc jen za to umístění serveru. Krom toho zahraniční virtuální hostingy umožňují jednoduše navyšovat kapacitu serverů, umísťovat je různě geograficky atd.

    A služby virtuálních hostingů mají jednu příjemnou vlastnost a to že neustále klesají, resp. za stejnou cenu dostane člověk automaticky zrhuba 2x do roka upgrade a to jak paměti tak disku. Kdežto server, který jednou koupím se mi postupem času určitě nevylepší, naopak ho budu moc po třech 3-4 letech odepsat.

    Jak jsem psal, pro interní věci (fileserver, printserver, svn atd.) máme to malé Synology, které je i dostupné z internetu. Je připojené přes běžné ADSL a mapované pomocí DDNS (o DDNS jsem se taky zapomněl zmínit, napravím to někdy příště).