Hlavní navigace

problemy(Novel + Microsoft) > problemy(SCO)

4. 12. 2006 11:50 (aktualizováno) suchy

Tento článek je reakci na článek Vojtěcha Bednáře, který především partnerství MS a Novellu vyzdvihuje. Pro čtenáře, kteří nesledují Slashdot, neumí anglicky a pak ještě pro Vojtěcha Bednáře uvedu, proč je to problém.

Následující text je volným překladem jiného shrnutí a zmíněné diskuze na Slashdotu. Já zde nic nového neuvedu, takže pokud umíte anglicky, přečtete si raději originály.

Spolupráce na interoperabilite je fajn, ale důležité věci jsou psaný tím malým písmem na koncích smluv. V dohodě se Novell s MS dohodl, že se vzájemné nebudou žalovat za použití patentu druhé strany ve svých dílech.

Distributoři ostastnich verzi Linuxu nemohou zaručit, že MS nebude žalovat jejich zákazníky za porušení patentu. „Jestliže zákazník řekne ‚Podívej máme odpovědnost za použití vašich patentu?‘ Ve zkratce: pokud používáte něco jiného než SUSE, tak odpověď je ano“ řekl Ballmer.

Fajn, to zní dobře. Jenže to je vlastně to samé, jako nabízelo SCO v roce 2003. Akorát za to chtělo peníze. MS si musí myslet že SCO svoji práci posralo a že co si neuděláš sám to nemáš.

MS tímto říká, že má nějaké IP (intelektuální vlastnicvi) v kódu Linuxu. Stejně vágně definované jako to definovalo SCO. Ale to neznamená že tam nejeke skutečně má.

Novell je teď „kontaminován“ touto dohodu. Proč by to Novell podepisoval, kdyby tam neměl ve svém kódu (mj. Mono, Gnome) nějaké patenty MS. Možná Ronovi vyhrožoval, že když nepodepíše, tak po něm hodí židli. Jenom žertuji. Nicméně zarážející je, že dle eWeeku, byla dohoda podepsána pouze minuty před oficiálním prohlášením.

Faktem je, že si Novell teď nemusí tak dávat pozor, co píše do svého kódu. O to větší by si měli dávat pozor ostatní tvůrčí distribuci, kteří přejímají práci, která vznikla v Novellu tj. již zmíněné Mono a Gnome. A pokaždé když Novell řekne že má s MS patentový smír, tak tím implikuje, že ho uživatel Linuxu potřebuje. Novell se tak stává hráčkou MS pro šíření jeho FUD.

A co to má vlastně přinést Novellu? Byl zmiňovaný konvertor mezi DOC a ODF. Hej, počkat. Nepřijal nedávno Novell člověka co takový konvertor napsal, a který funguje velmi dobře? Asi to dopadne jako partnerství MS a SUN ohlášené před pár lety (nějaký výsledek?) nebo partnerství mezi MS a Corel Linux v roce 2000 (slyšeli jste v poslední době o Corel Linux?). Technický pokrok nebude asi žádný, ale právnický strach a obavy zůstanou.

Pokud by se někdo obával, že patentové spory mohou dolehnout až na něj osobně, tak mu doporučují použití RedHatu, který se za vás postaví. Cituji Marka Webbinka:

„Jako záruka odškodnění, jestliže budete (jako nás zákazník) souzen za porušení intelektuálního vlastnictví kvůli nějakému kódu, který jste dostali od nás, tak vám zaručujeme odškodnění. V daný moment se postavíme na vaše místo a přijmeme odpovědnost za právnický útok“ řekl Mark Webbink.

Disclaimer: tento prispevek vznikl na pocitaci bez ceske klavesnice a byl dodatecne ohakovan automatem. Za pripadne chyby v diakritice se omlouvam.

Sdílet