Hlavní navigace

Přechod z i386 na AMD64

30. 3. 2007 1:22 (aktualizováno) suchy

Už několik měsíců vlastním stroj s CPU AMD Athlon 64 X2. A už několik měsíců mi na tom běžela i386 architektura. Sice jsem se za to vnitřně styděl, jenže nikde ani špetka informací jak si hladce převést i386 na AMD64 architekturu. A času nazbyt k rozdrbání počítače nebylo. Až doteď. Takže stručný popis jak na upgrade:

Na počátku mám Debian s architekturou i386. Cílem bylo převést ho na AMD64.
Prvním krokem bylo zazálohovat si seznam nainstalovaných balíků:

    dpkg --get-selections > selections

a taky odpovědi na konfiguraci:

    debconf-get-selections >conf

Nejdříve jsem si vypálil instalační CD pro instalaci ze sítě (net-inst) pro platformu AMD64 a spustil instalaci z CD. Chvílí jsem zvažoval vytvoření zálohy, ale na co? Jdu házet machry bez zálohy. Nový instalátor má i grafické GUI – nutno vyzkoušet: píšu installgui. Nastavuji mapování disků na správné mountpointy a instaluji přes stávající data. Jenže to se instalátoru znelíbí a křikne na mě nepěknou hlášku a že detaily mám ve /var/log/cosi. Nyní zjišťuji, že pokud instaluji z grafiky, tak nemám k dispozici další konzole a jaksi nemám šanci se podívat do /var/log/. Jelikož se mi nechce znovu nastavovat přípojné body a vracet se do textového módu, tak se rozhodnu zformátovat kořenový svazek. Konec konců /home je jinde a v usr a var nic není. Instalace už proběhla v pořádku a hned měním sources.list aby ukazoval na unstable. V tento okamžik si uvědomuji, že zmizel kompletně můj vypiplaný /etc. Aspoň, že ten seznam balíků jsem si uložil do home. Takže obnovím seznam balíků:

    dpkg --set-selections < selections

a odpovědi na konfiguraci:

    debconf-set-selections < conf

a teď už jen:

    apt-get update; apt-get upgrade

Chcete stáhnout 2,5GB dat? Ano. Za pár hodin hotovo.

Teď už jenom zbývalo přebootovat do nového jádra. Vytvořit si nový balíček s binárními drivery od NVidie (neb zrovna byly polámané závislosti v unstable). Zjistil jsem, že ztrátou /etc jsem zase o tak moc nepřišel. HAL krásně našel všechny drivery. Ale přišel jsem o nastavení Samby a tiskárny. Tak jsem při té přiležitosti přešel na CUPS. Ale nejvíce mě zlobilo, že mi nejede zvukovka. Několik hodin jsem se v tom hrabal a řešení nenacházel. Trousil jsem hlášky jako „blbé 64 bitové ovladače, vyprdnoutsenato“ apod. Dneska ráno jsem navíc zjistil, že mi nejede ani vypalovačka. No to už mi začlo být podezřelé. Zejména když pod rootem jela. *BLIK* Tak jsem se přidal do skupin cdrom,disk a audio. A najednou mi jela nejenom vypalovačka, ale i zvuk!

Trošku jsem měl strach jak bude pod 64 bity chodit Cedega a win hry po ní. Jestli nebudu muset nastavovat chroot s 32 bitovým prostředím. Nemusel. Jela krásně a za celý dvě hodiny ani jednou nespadla (narozdíl od několika vojáků), takže to prohlašuji za stabilní :)

Sdílet