Hlavní navigace

khtml + webkit = unity? Spíše ne!

22. 5. 2007 9:47 (aktualizováno) suchy

Dneska jsem si udělal čas a pročetl jsem si nepřečtené maily v kfm-devel mailing listu (vývoj renderovacího jádra KHTML) a narazil jsem tam na zajímavý thread.

Jeden z příležitostných vývojářů se ptal, zda má dále přispívat do KHTML nebo zda se má zaměřit spíše na Unity.

A bylo mu odpovězeno, že ačkoliv sloučení KHTML a WebKitu znělo rozumně, tak to ve výsledku vůbec nefunguje. Údajně je na vině Apple, z něhož jde pocit, že „Apple considers KDE to be marginalized or insignificant“.

Sdílet

  • 13. 4. 2007 0:32

    Martin Hassman (neregistrovaný)

    Neznas k tomu Mirku sirsi pozadi?

    Jako certvy jablickar jsem zkoumal http://webkit.org/ a prekvapilo jake jsem nasel zazemi, komunitu lidi hlasicich bugy, fungujicih na irc.

    Nestala se z webkitovske komunity nakonec vetsi komunita nez u puvodniho khtml, ktere se (mozna) v celem KDE trochu ztraci? To by urcite nemazalo jisty moralni dluh Apple vuci KDE, ale mozna vysvetlovalo, na ktere strane by se cekalo vetsi prizpusobeni.

    To je muj povrchni dojem, rad bych slysel vic od nekoho, kdo to sleduje detailneji?

  • 13. 4. 2007 7:20

    Miroslav Suchy (neregistrovaný)

    [1] Ano developerska základna kolem webkitu je větší než kolem KHTML. Proto se také počítá s tím, že se věci z KHTML budou připojovat do webkitu a ne naopak. A že se nakonec (eventualně) bude používat webkit.

    Ale nelze se podřizovat úplně 100%. Už třeba proto, že KHTML nemůže mít nikdy stejný vývojový model jako webkit. A prostě se také může stát, že to přizpůsobování vývojáře unaví a na celou věc se vybodnou.

  • 13. 4. 2007 11:35

    Martin Hassman (neregistrovaný)

    Nevim, kde presne vec vazne, ale asi bych v takovemhle pripade premyslel o jakemsi outsourcovani vyvoje pod kridly Applu a prebirani vysledku do KDE (nevim jak moc se nuzky mezi kody rozevrely a zda to je snadno realizovatelne, jen premyslim, zda by na tom KDE ve vysledku nevydelalo).

    Vim, ze rada lidi ma proti Applu sve vyhrady. Ale obecne mam pocit, ze tenhle model funguje. FF s Geckem je taky dnes vyvijen pod kridly komercni spolecnosti a na jeho takto vyvijenem kodu se stavi dalsi prohlizece (vcetne Seamonkey). A nasli bychom dalsi pripady, u Red Hatu s tim urcite take mate sve zkusenosti, ze?

  • 13. 4. 2007 18:32

    zen (neregistrovaný)

    Problem je, ze Apple sa vobec nesnazi robit WebKit platformovo nezavisly a mysliet si, ze bude brat ohlat na nejake KDE je uplne sci-fi. Napr. verzia pre S60 (Nokia) je uplne ina vetva v subversion - co je mozno pochopitelne. V skutocnosti vsak WebKit vobec nie je komunitny projekt - len sa tak tvari. Apple je zvyknuta od open-source projektov hlavne brat; ak nieco dava spat, tak len pre naplnenie podmienok prislusnej licencie. Ak sa niekto domnieva ze Apple je open-source friendly tak je uplne mimo.

  • 13. 4. 2007 20:15

    Miroslav Suchy (neregistrovaný)

    [3] Právěže s tím v RH nemáme moc zkušenosti. To, co se udělá v RH, je cílem protlačit i do upstreamu (který většinou nespadá pod RH). Pokud se to tam nedostane, tak se to zahodí! Teda pokud na tom zrovna netrvá nějaký velký zakazník.