Hlavní navigace

To BLOB or not to BLOB

30. 3. 2007 1:22 (aktualizováno) suchy

Ukládat BLOB do databáze nebo do filesystému? Tuhle otázku si asi položil každý kdo někdy dělal do DB. A každý má na to svůj (jediný správný) názor. Jenže málokdo má svá data podložené testy, protože se do toho nikomu nechce. Zřejmě se každý bojí – a to oprávněně – že ho lidi sepsují kvůli špatné metodice, proč neměl v konfiguraci totok a proč tam měl tamtok, když to tam být nemá…

A data žádná nejsou. Až tento týden jsme objevil zajímavou práci To BLOB or Not To BLOB: Large Object Storage in a Database or a Filesystem? ABS. Samozřejmě i já mám k metodice výhrady (data přístupná přes SMB – pche, MS SQL – pche). Ale převažuje nadšení z pěkné práce o kterou se dá opřít a na které stavět.

Pokud jste líní si to přečíst, tak závěr je takový, že pro malé objekty ( < 256kB) je rozhodně lepší ukládat do DB. Pro velké objekty ( > 1MB) je rozhodně lepší ukládat do FS. Mezi tím je mlhavá hranice a silně záleží na druhu aplikace. Pokud se data často přepisují, tak je lepší spíše FS (lépe se vyrovnává s fragmentací). Pokud se data nepřepisují, tak je lepší DB (větší propustnost malých objektů).

Sdílet