Hlavní navigace

Názor ke článku Projekt ST - kapitola 3. - Rozchodíme to? od František Ryšánek - Ohledně tohoto jsme byli ve_při s jedním kolegou. On...

  • 24. 9. 2020 13:39

    František Ryšánek

    Ohledně tohoto jsme byli ve_při s jedním kolegou.

    On opravoval přesně tak - co nejlevněji. Vyměňoval kondíky, dokud se to nerozběhlo. Na zbytek už nesáhl (pokud nebyly viditelně nafouklé).

    Já vyměňuju elyty šmahem všecky - s výjimkou těch, které vypadají, že slouží v nějakém analogovém časovacím filtru (nejde o ESR a spíš bych něco rozbil) nebo se jedná o poctivou značkovou plechovku na primární straně, kterou opravdu nepodezírám ze špatného zdraví. Ale na sekundárech vymetu šmahem všecko. A samozřejmě "47 mikro" = napájení pro PWM. Protože mám zkušenost, že koďany v určitém zařízení mají všechny cca stejně naběháno a je jenom otázkou nepříliš dlouhého času, kdy vyschne další a přístroj zase lehne. A nepotřebuju si pacienta "pěstovat".

    Když se rozbije nějaké zařízení z toho důvodu, že v něm odešly elyty, tak zdaleka největší náklady jsou: řešit ten průser = výjezd, stáhnout rozbité zařízení z provozu a něčím ho provizorně nahradit, doručit do opravy, skladová manipulace, rozebrat a složit, poslat zpátky a vrátit do provozu (potenciálně s dalším výjezdem). A ty nervy s tím, a papírování... Tzn. pokud už něco dostanu na stůl, tak se maximálně snažím, abych ten box už NIKDY neviděl kvůli vyschlým kondíkům! Proto měním všecky elyty šmahem, které jenom trochu můžu. Vyměnit těch pár kondíků navíc je zlomeček celkové práce a opruzu, ze kterých se servisní případ skládá.

    Ono taky když vyměňujete jenom do chvíle, než začne bootovat, tak jste třeba jenom dokázal překročit zpátky přes jakousi neostrou hranici, co ještě křemík snese (vydrží s tím bezchybně běhat) a co už je opravdu za čárou. Neměl byste si namlouvat, že se zbytkem olítaných kondíků "pracuje všechno zase jak zamlada". Nepracuje jak zamlada, jenom to kulhá o něco míň.

    Za starých časů v levných switchích a APčkách, když křemík ještě topil až pod ním žloutl plošák, vylepšoval jsem i chlazení takto postiženým švábům = přidat malý chladič a vyvrtat pár děr do deklu. Někdy to zabralo, někdy ne... člověk si aspoň hezky pohraje s vrtačkou.