Hlavní navigace

Názor ke článku Projekt ST - kapitola 3. - Rozchodíme to? od František Ryšánek - Já popravdě posledních pár let cpu kamkoli do...

  • 24. 9. 2020 8:14

    František Ryšánek

    Já popravdě posledních pár let cpu kamkoli do napájecích větví dost bezmyšlenkovitě přednostně solid polymer. Na značce obecně moc nezáleží, protože jakýkoli polymer natrhne tričko jakémukoli vodnatému elytu. Přesněji řečeno: bezmyšlenkovitě na napětí do 5V, po krátké úvaze většinou i do 12 voltů, pokud není problém s nedostatečnou kapacitou polymerů tak i na vyšší hladiny (24V, vyjíměčně i na 50V). Jinak na hladinách nad 12 Voltů vychází moc hezky Panasonic FR series hliníkové elyty - vodnaté, mají "klasickou" velkou kapacitu, ale co do ESR dýchají na krk polymerům/hybridům.

    Jenom na primární straně okolo 400V polymery prostě nejsou. Tam sáhnu po konkrétních řadách značkových elytů - napadá mě Nichicon CS nebo CY. Pravda je, že pokud je na primární straně značkový kondík, tak dost často vypadá z celého zdroje relativně nejlíp, vydrží nejdéle. Tzn. spekulativně vyměním koďany na sekundáru a na ten primární se třeba dá i vykašlat, pokud je zjevné, že mu není horko a netrpí poddimenzováním.

    Pokud někde potkám ve starším konzumním hardwaru lokální blokovací elyty kolem 2-10 uF na nízké jednotky voltů, a má smysl oprava, často je nahrazuju keramikou.

    S polymery a keramikou jako náhradami ve starších konstrukcích existuje teoretické riziko destabilizace zpětnovazební regulační smyčky. Prakticky si vybavuji z mnoha případů asi jeden (nějaký superlevný 15W zdroječek) který po opravě polymerem začal v určitém rozsahu zátěží slyšitelně pískat a na výstupu se objevilo lehké sínusové zvlnění. = asi bych se toho předem nebál. Ve větších zdrojích, na motherboardech apod. se mi toto nikdy nestalo.

    Distributorem první volby je pro mě TME. Dodací lhůta dva dny mě nezabije a poštovné je "asi stovka" jako u českých e-shopů... Mají vybrané modelové řady elytů Nichicon a Panasonic a polymery značek X-Con/ManYue, Kemet, Elite...