Hlavní navigace

Názor ke článku map1.eu od pklinger - RE Marek Prokop: Dekuji za konstruktivni kritiku. Pokusim...

  • 15. 2. 2013 11:32

    pklinger (neregistrovaný)

    RE Marek Prokop: Dekuji za konstruktivni kritiku. Pokusim se odpovedet.

    1) http://hiking.waymarkedtrails.org renderuje pouze overlay nad standardnim mapnik stylem, ze vsemi jeho neduhy a je zamerena na turistiku, cyklo turistiku a tak pudobne. Ja mam trosku jiny cil. Vykresluju kompletne novy mapovy styl a chci aby to byla obecna mapa vhodna pro vsechno mozne a to na vsech meritkach. Na tech vetsich prirozene pro turistiku na mensich jako autotatlas, ci zemepisna pomucka. Aby sla dobre tisknout (kdo nekdy zkousel tisknout mapu z openstreetmap.org tak mi da za pravdu ze tato pro tisk vhodna neni), aby sla dobre zobrazovat na displaich s vysokym rozlisenim. A predevsim, aby byla dobre dostupna na jednoduche adrese a lidi si ji naucili pouzivat treba misto google maps.

    2) Na tuto jednoduchou otazku je prirozene mnohem slozitejsi odpovedet. Zacnu od konce (Zcela nepedagogicky od toho nejmene duleziteho).

    2.a) Aktualita dat - Celý projekt se sna6im d2lat tak aby fungoval automatizovaně. Většina volatilních dat pochází z OSM, a jsou aktualizována automaticky. Péče o tyto aktualizace je samozřejmě třeba, ale neni tolik náročná.

    2.b) Rychlost/vyon - Vse delam tak, aby mapa potrebovala jenom nginx a staticke podavani stranek. Je li nyni pomala mapa, je to tim ze platim jen velmi malo za VPS (par set korun mesicne), je-li pomala navigace (zduraznuji ze zatim neni cilem meho snazeni), tak ta je poskytovana treti stranou. Narocne je samozrejme vykreslovani, cela Evropa v soucasne dobe trva neco pres mesic, Coz je jeden z duvodu proc neni poskytnuta cela.

    2.c) Financovani - Uvedomuju si ze toto je velmi pravdepodony showstoper tohoto projektu. Nicmene mam nekolik scenaru jak projket financovat. A rozhodne v tom bude hrat velmi zasadni roli navstevnost/po­pularita celeho projektu. Coz samozrejme take zalezi na Vas ctenarich tohoto blogu (Cimz vas nenapadne prosim o to aby, pokud se vam libi, jste o map1.eu davali vedet svemu okoli). Presto je velmi pravdepodobne ze samotna mapa se neuzivi. Proto mam pripravenych nekolik navazujich sluzeb, ktere by s tim mohli pomoci.

    2.B)