Hlavní navigace

Instalace CentOS5.2 na IBM T42

27. 6. 2008 16:16 (aktualizováno) David Michal

Tak jak jsem předeslal v předchozím příspěvku, chystám se nainstalovat CentOS jako primární a jediný OS na laptopu IBM T42. Laptop bude používán jako vývojářský stroj a samozřejmě také jako klasický desktop.

Instalační médium

Zazálohoval jsem Documents and Settings na externí HDD, vložil do mechaniky z práce donesené DVD s CentOS, abych po restartu zjistil, že jsem si donesl OpenSuSe. Asi bych si měl média začít popisovat. Vypadá to, že zvolený systém identifikace obsahu podle barvy a pozice média v šuplíku začíná selhávat. Takže zpátky do Windows a na stránky centos.org. Stahovat DVD nemá smysl, jelikož můj laptop nemá DVD-RW mechaniku. CD iso images je tam ke stažení 6 a já nevím jestli mi pro instalaci základu stačí stáhnout pouze první a všech 6 by se stahovalo až do rána. Nehledě na fakt, že prostě nechci mít 6 CDček s jednou distribucí. Ale CentOS nabízí ještě netinstall iso, které má cca 8MB. Až mi bylo líto to pálit na CD. Ale nechtělo se mi řešit jak to dostat na USB flash. Instalační, bootovací CD je připraveno během pár minut. Dávám plus body za existenci netinstall iso.

Instalace

Po restartu mě uvítala známá obrazovka Odmačkávám enter a zjišťuji, že pro instalaci ze sítě mohu použít pouze eth0. Což v praxi znamená odpojit laptop a místo v křesle v mém pokoji sedět na dřevěné židli v kuchyni. Za tohle dávám výrazný mínus. Přeci jen už máme rok 2008 a WiFi je poměrně běžná věc. Utěšit se mohu alespoň tím, že to po mně nechce floppy aby to vidělo disk. Věděli jste, že i instalace serveru Win2008 stále vyžaduje floppy pro natažení ovladačů před instalací?

Instalace obdržela IP adresu od DSL routeru a nyní se mě ptá na web site name a CentOS directory. Sakra to to tam nemůže být předvyplněný, hořekuji a restartuji zpátky do Windows abych zjistil co tam mám vyplnit. Takže:

Web site name: mirror.centos.org CentOS directory: /centos/5.2/os/i386

Mačkám tlačítko ok a dostávám hlášku:

Retrieving images/stage2.img.

Super pomyslím si,instalace se rozjela. Koukám na hlášku asi 2 minuty, začíná mě to nudit a tak prolezám dostupné konzole. Na alt-F3 objevuji něco textu popisujícího průběh instalace, na alt-F4 je pravděpodobně přesměrován sdterr, jelikož mi tam vyskakuje chyba USB device not accepting address x error –71. Tohle mi dělá BlueTooth. Vypínám BT a chyba už se neopakuje. Vracím se na alt-F1, instalace stále stahuje stage2.img. Vadí mi, že tam nejsou procenta, ani celková velikost, prostě nic podle čeho by se dalo odhadnout jak dlouho tam ta nudná hláška ještě bude.

Z nudy mne vysvobozuje až spolubydlící, který si tam přišel osmažit vajíčka. Ah is that your laptop, zahajuje Jim dialog. Oh yes, quite an old one, but still working, přijímám s povděkem nabídku dialogu a zatímco instalace si stahuje svůj stage2.img, klábosíme s Jimem.

Jim má hotová vajíčka a instalace konečně pokračuje a spouští grafický instalátor Anakonda. Nekompromisně volím aby smazal celý disk. Odstraňuji defaultní použití LVM a nastavuji si ručně partice /boot a /  s ext3. Zmenšuji swap na 512MB, při dostupné RAM 1.5GB to musí stačit. Odznačkovávám úplně všechny balíčky. Mým cílem je zkrátit dobu instalace na minimum, jelikož zdroj je uvězněný pod stolem a jsem líný ho vyplétat ze svazku kabelů, takže na to mám asi tak hodinu. To je doba po kterou zhruba vydrží má již dost nemocná baterka. Pouštím instalaci a odcházím si do večerky pro láhev bílého.

WiFi, zatracené WiFi

Instalace proběhla v pořádku. A po restartu už na mne přátelsky kouká login prompt. Poučen předchozím studiem instaluji yum-priorities, přidávám DAG  a Fedora repositáře pomocí:

yum install yum-priorities rpm -Uvh http://download.fedora.redhat.com/pub/epel/5/i386/epel-release-5-2.noarch.rpm rpm -Uvh http://dag.wieers.com/rpm/packages/rpmforge-release/rpmforge-release-0.3.6-1.el5.rf.i386.rpm

Nyní mi čistě teoreticky zbývá nainstalovat driver pro moji WiFi kartu Atheros AR5112, což zajistí:

yum install madwifi

AP je nakonfigurován na WEP, takže WPA nepotřebuji.

Ještě do /boot/grub/grub.conf přidávám parametr vga=798 a restartuji.
Vidím že wifi driver se nainstaloval úspěšně, otevírám víno a přenáším sebe a laptop do mého pokoje, konečně zpátky v křesílku.

Proboho koho napadlo aby počítač udělal šíleně hlasité BEEP ze speekeru při používání backspace a tabelátoru? Teď musím zprovoznit WiFi, ale tohle pípání bude hned další věc co musím vyřešit.

iwconfig mi ukazuje přítomnost adaptéru ath0. Nahazuji jej tedy: ifup ath0. A koukám jaké AP karta vidí:

iwlist ath0 ap

Vidím ve výpisu můj AP s essid DDHome a začínám se těšit jak to vše pěkně funguje.
Takže:

iwconfig ath0 essid DDHome iwconfig ath0 key s:muj_klic iwconfig ath0

Ve výpisu vidím MAC adresu AP. Zkusíme pokročit dál:

dhclient ath0

ooops, nedostal jsem IP adresu.

Nebudu dál popisovat mé další laborování, ale WiFi jsem ten den už nepřipojil. A zkoušel jsem vážně všechno možné.

Je čas jít spát, ráno moudřejší večera. Celá slibně vypadající instalace se zasekla na připojení WiFi. Ulehám do postele a nostalgicky vzpomínám na Windows, tam mi na připojení WiFi stačily dva kliky a napsání wep klíče. Ale Windows už nejsou, myslím že začínám chápat pocity námořníka při první slabší bouři, těsně po tom co opustil klidné, znamé vody mateřského přístavu. Ne nebudu přechazeče z Win na Lin nazývat přímo argonauty, ale možná tam nějaká spojitost existuje.

Pevně doufám, že v příštím příspěvku budu moci popsat jak jsem vyřešil problém s WiFi a s pípáním, také už doufám dojde na instalaci X a XFCE.

Sdílet