Hlavní navigace

Přes příkazy ovládané RGB svítící logo - díl I.

8. 5. 2023 10:52 (aktualizováno) robezonetv

Dokáži se učit novým věcem pokud je mohu ihned zkoušet. Proto jsem si stanovil tento případ:

„Svíticí logo, které se dá ovládat přes příkazy v chatu při online streamování na platformě twitch.tv.“

Narazil jsem na streamera pod přezdívkou Apendyks, kterému jsem nabídl, že mu zcela zdarma (zaplatil si pouze poštovné ;) vytvořím logo, které budou moci jeho fanoušci ovládat přes chat pomocí příkazů.

Souhlasil a tady je sepsáno, jak jsem se s tím popral… Rozdělil jsem to na 3 jednotlivé části, protože jsem netušil, že to bude vcelku obsáhlé…

Osnova

  1. Výroba fyzického loga (díl I.)
  2. Výroba a programování zařízení pro převod WiFi na infračervený signál (IR) (díl II.)
  3. Programování C# aplikace pro ovládání WiFi2IR (díl III.)

Výroba fyzického loga

Rozměry loga:

  • Šířka: 38 cm
  • Výška: 43 cm
  • Hloubka ~ 2,7 cm

Použité materiály:

  • sololit
  • extrudovaný polystyren růžový
  • RGB LED IR pásek na 12V
  • 30% mléčné plexisklo
  • černá a bílá barva na kov
  • černá duct tape
  • lepidlo v tubě
  • tavná pistole
  • izolepa

Z digitálu do reálu přes papír

Měl jsem k dispozici šablonu v nízké kvalitě, ale i přesto se dala použít. Zjistil jsem, že Windows malování (nikdy bych to neřekl) má skvělou funkci, která vám dokáže obrázek zmenšit / zvětšit na určitý počet listů papírů. První pokus byl obrovský, a ještě k tomu jsem bezmyšlenkovitě tiskl barevně (facepalm). Každopádně papíry na sebe sedí na milimetr a člověk se nemusí rozčilovat, s konfigurací a řezáním obrázku. Existuje-li něco podobného v Linuxu, budu rád za doplnění.

Příprava (ne)povedené papírové šablony

Vytisknuté logo bylo potřeba vystříhnout. Tam kde se logo překrývalo jsem si ponechal přebytečný papír, aby se jednotlivé díly daly lépe slepit pomocí čiré izolepy.

Příprava boků z polystyrénu

Pro boky jsem si vybral růžový polystyren. Hlavně z důvodu jednoduchého opracování v paneláku a neznalosti jak postupovat. Dnes bych nechal boky vyříznout laserem ze sololitu. Jednotlivé vrstvy bych slepil dohromady, dokud bych nedostal dostatečnou tloušťku (cca 1 cm) pro nalepení LED pásku. Růžový polystyren má jednu nevýhodu – je velmi hořlavý. Ve výsledném logu ho není velké množství, ale i přesto je potřeba dbát na bezpečnost a tedy takto vyrobené logo nesmí zůstat zapnuté bez dozoru.

Přišpendlení šablony k polystyrénu

Šablonu jsem umístil na polystyrén. Pomocí špendlíků jsem ji zafixoval na jednom místě. Pro případ chyby jsem šablonu ještě obtáhl fixou. Výsouvacím nožem šlo polystyrén krásně řezat podél šablony. Velmi mne překvapila práce s tímto typem polystyrénu.

Vyříznuté bočnice

Zádní část loga a lepení LED pásku

Postup jsem měl netradiční, protože jsem nejprve koupil polystyrén a domníval se, že ve sklepě ještě nějaký sololit mít budu. No, neměl jsem. :)

Bočnice jsem umístil na sololit a pomocí tafixu zafixoval. Následně lihovým fixem obkreslil, co musí ze sololitu pryč. Doporučuji 2× měřit, než zbytečně 50× vrtat. V panelákových podmínkách to úplně nešlo řezat ruční bruskou, musel jsem tedy přistoupit k vrtání. Nakonec jsem zjistil, že sololit se umí rovně odštěpovat s pomocí skřípaček. Pak byla práce hned hotová.

Příprava na vyřezávání sololitu

Chybička se vloudila

Po úspěšném vyříznutí sololitu, jsem božnice přilepil pomocí tafixu. Tekutý tafix se nadherně pojí se sololitem a polystyrénem. Žádných dalších podpůrných části nebylo potřeba. Polystyrén pevně držel a neprojevoval se prakticky žádný pohyb.

Následně jsem se věnoval již lepení RGB pásku na vnitřní boky loga. Vyhnul jsem se děsivému přerušení pásku, a podařilo se mi ho natáhnout po celém vnitřku. Ještě jsem ho na místě zafixoval pomocí tafixu. Mimojiné tafix pomohl rozptylu světla pod plexisklem.

RGB LED pásek na jeden tah
(na fotce není natřené pozadí)

Vnitřní sololit jsem nabarvil lesklou bílou barvou na kov. Barva se výborně vstřebávala do sololitu. Důvodem bylo získat co největší odraz světla od LED pásku do plexiskla.

Plexisklo a finalizace loga

Plexisklo jsem nejprve opracovával stejně jako sololit vrtáním, ale to se neukázalo jako dobrý nápad. Po hodinách studia a několika metrů zničeného plexi, jsem přišel na to, že ho stačí pořádně naříznout a přes ostrou hranu stolu plexisklo zlomit. Hrubým lámáním jsem se dostal k zakladnímu obrysu. Zbytek už pomohla flexa se šmirglovým kotoučkem.

Vyříznutí a dohlazení hran plexiskla

Dále už stačilo plexisklo přilepit na horní stranu polystyrénu. Dokreslit tučnou linku po stranách plexiskla a schování růžové a dřevěné konstrukce pod černou duct tape pásku.

Svítící logo v testování

Již nyní se dá logo plně používat. V balení s RGB páskem je standardně IR ovladač, kterým je možné logo ovládat dle nastavených barev a programů.

Finální podoba loga

Co jsem se v této fázi naučil?

  • sololit se dá štípat
  • plexisklo se dá lámat dle řezu
  • příště lépe a detailněji dělat fotodokumentaci
  • přístě sehnat někoho s laserovou řezačkou od sololitu po plexisklo :)

Co bude přístě?

Příště se podíváme na vyrobení krabičky pro ESP8266 a jeho naprogramování, včetně zapojení. Od vlastního webového serveru, přes vlastní konfiguraci WiFi sítě, až po ovládání IR diody, která doplní výše zmíněný dálkový ovladač.

Sdílet