Hlavní navigace

WPA na CentOS5.2 a vypnutí speakru.

29. 6. 2008 14:35 (aktualizováno) David Michal

předchozím příspěvku jsem popsal průběh instalace CentOS pomocí netinstall iso. Skončil jsem na nemožnosti připojit laptop k WiFi routeru.
Dnes popíšu jak jsem vyřešil problém s WiFi a jak jsem odstranil ono otravné pípání speakeru.

Připojení AT5212 k WiFi routeru

Řádně poučen googlováním jsem spustil příkazy:

# wlanconfig ath0 list caps ath0=6782e00f<WEP,TKIP,AES,AES_CCM,TXPMGT,SHSLOT,SHPREAMBLE,TKIPMIC,WPA1,WPA2,BURST,WME> # wlanconfig ath0 list keys [list_keys not implemented (yet). Spawning iwlist...] ath0 3 key sizes : 40, 104, 128bits 4 keys available : [1]: 691C-9E3A-CC6C-8707-D4E7-B314-EAC4-2937 (128 bits) [2]: C777-E5F1-8F2F-1EFE-D143-46E8-6D23-EDAB (128 bits) [3]: off [4]: off Current Transmit Key: [1] Security mode:restricted Authentication capabilities : WPA WPA2 CIPHER TKIP CIPHER CCMP Current key_mgmt:0x3 Current cipher_pairwise:0x10 Current cipher_group:0x4

Takže zde byl zakopaný pes. Madwifi má z nějakého důvodu problém s WEP authentikací. To ovšem znamená, že opět, už podruhé, musím odpojit laptop a přenést ho do kuchyně abych ho mohl připojit k DSL routeru pomocí ethernetu. A navíc musím nejdříve nainstalovat X11, protože links neumí JavaScript a jako na potvoru web management mého DSL routeru JavaScript vyžaduje. Takže abych mohl router překonfigurovat na použití WPA musím nejdříve nainstalovat Firefox.
Hlavní problém byl v tom, že instalace X11 je časově náročnější. Musel jsem tedy přeci jen vymotat napájecí zdroj ze změti kabelů pod stolem. A navíc jsem to musel odsedět na tvrdé, dřevěné židli. Přemýšlel jsem, že bych se optal spolubydlícího, zda bych konfiguraci nemohl provést z jeho stroje s Win Vista, ale stud mi to nedovolil. Řekl jsem si, že linux je hardcore systém a tvrdá židle tedy k linuxu patří a pustil se do práce.

Po instalaci Firefoxu a překonfigurování routeru, jsem zahalekal směrem do chodby: „I did some changes on the router, your internet will not work probably.“ A počal jsem konfigurovat WPA na mém laptopu.

yum -y install wpa_supplicant

Pak upravit soubor /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant ctrl_interface_group=wheel network={ ssid="DDHome" key_mgmt=WPA-PSK psk="muj_klic" }

Někde v tomto místě přišel do kuchyně smutný Jim s notebookem v náruči, že prý mu nejde internet. Chápavě jsem pokýval hlavou a jeho Visty mu během 15s překonfiguroval. Samozřejmě jsem při tom na sobě nedal cokoliv znát. Takže roztrpčení nad faktem, že to samé tu se svým počítačem provádím už asi 2h na mně doufám nikdo nezpozoroval.

Jim v mnohem lepší náladě odráčel do světa youtube videí a my si můžeme vyzkoušet WPA pomocí příkazů:

wpa_supplicant -d -c /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf -iath0 -Dmadwifi iwconfig ath0 dhclient ath0

Pokud nám vše funguje tak si zajstíme aby se nám supplicant spustil i po dalším restartu.

chkconfig wpa_supplicant on

A ještě si musíme posychrovat přidělení IP adresy. Do /etc/rc.local přidáme na konec:

/bin/sleep 1 /sbin/dhclient ath0

Po restartu by měl být stroj připojen k WiFi.

Vypnutí speakru

Určitě nejsem sám komu vadilo ono defaultní pípání speakru při backspace, či při používání tabelátoru pro doplňování příkazů v konsoli. Na googlu jsem našel 3 metody jak speaker vypnout:

  1. vložit direktivu set bell-style none do /etc/inputrc
  2. vyhodit ovladač rmmod pcspkr a už ho nikdy nazavádět echo „alias pcspkr off“ >> /etc/modprobe.conf
  3. nastavit direktivu setterm -blength 0 do /etc/profile, nebo lépe do $HOME/.bash_profile

Pro sebe jsem si vybral metodu číslo 3, přišlo mi to jako nejčistší řešení.

V dalším příspěvku popíšu instalaci XFCE4 a přiložím i instalační skript.

Sdílet