Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Rubinius 1.0 již klepe na dveře.

  • 28. 12. 2007 21:29

    Rejpal (neregistrovaný)

    [21]: "Mimochodem, třeba LISP je plně multiplatformní a plně standardizován se zárukou seriózní neměnnosti kódu a to už po hezkou řádku desítek let!!! LISP jde dokonce přímo zkompilovat do strojáku, pokud ho nechcete honit na virtuální mašině!!!"

    Pokud vím, jediná existující implementace, která nekompiluje do strojového kódu, je CLISP, a i ta je o něco rychlejší než třeba Python - autor je Cčkovský mág (o tom, jestli to je dobře, nebo špatně, radši nediskutovat - já ten kód moc nepřečtu, bohužel) a vymyslel velmi kompaktní bytekód, co moc nezacpává I-cache. (Celý Common Lisp plus pár extenzí se v něm vejde do image o velikosi ~2MB).

    [22]: "LISP se IMHO nikdo moc neprosadil kvuli te svoji podivne zavorkovaci synaxi (ktera je desna) plus mozna dalsi veci, ktere tu ted nechci rozebirat."

    Tak tak, radši to nerozebírej, Lisp syntaxi nemá, přestože ji umožňuje napsat. :-) (I takové pokusy tu byly...)

    "Takze dynamicke jazyky se v minulosti ani nemohly prosadit - vedle nedostatecne vykonneho hardwaru i proto, ze proste nebyly dost dobre (pro prumerneho programatora)"

    Spíš myslím, že průměrný programátor není dost dobrý pro pokročilé programovací jazyky. ;-)

    "nevim, jak Perl zasira Ruby. Jestli mate na mysli ty globalni dolarove promenne, tak ty se moc nepouzivaji"

    Spíš je škoda, že nemají sémantiku speciálních promenných v Lispu. Sice se to dá asi (zčásti!) dopsat uzávěrem, ale z hlavy si nevybavím, jestli Ruby má něco jako unwind-protect (tu bude ten háček...).