Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Rubinius 1.0 již klepe na dveře.

  • 27. 12. 2007 18:23

    David Majda (neregistrovaný)

    [9] "Jazyky, které nezachovávají body a) a b) (Python, Perl, Ruby, ...) se nepoužívají pro vážnější a dlouhodobější projekty"

    Myslím, že až příliš zobecňujete. Pokud bych já vybíral platformu pro implementaci nějakého "vážného projektu", v první řadě bych se pokusil odhadnout, kolik mi použití (třeba) Ruby místo Javy ušetří práce a kolik mi ji naopak kvůli nekompatibilitám při upgradech na nové verze a jiným neduhům přidělá.

    Pokud by mi vyšlo, že výsledný systém bude mít v Ruby poloviční velikost, a tedy náklady na něj budou méně než 50 % původních nákladů (náklady s velikostí projektu nerostou lineárně), přičemž náklady na upgrade budou něco jako "spustit unit testy a fixnout všechny bugy, na které se při tom narazí" - což i u velkého projektu není příliš práce - projekt bych šel dělat v Ruby, ať už je "vážný" nebo "nevážný". Naopak, pokud by byly úspory na velikosti zanedbatelné a upgrade problematický (nebudou unit testy, systém je mission-critical,...), volil bych stabilitu.

    Myslím, že podobné pragmatické, ekonomicky orientované uvažování je lepší než jakékoliv vzletné obhajování jednoho nebo druhého přístupu.

    (Samozřejmě jsem si vědom, že odhad velikosti projektu a nákladů na upgrade je jen odhad, dělá se těžko, vyžaduje znalosti srovnávaných jazyků/platforem, apod. - čili že v praxi to vůbec není tak jednoduché, jak tady teď maluju. Ale jde mi o princip.)