Hlavní navigace

1. Koukám na knihu Java 5 : Ivor Horton

9. 9. 2008 21:42 (aktualizováno) xhulesj

Vzhledem k zaměření celého serveru a nedávnému článku o příspěvku 250 Kč pro blogery sem se rozhodl napsat další článek.

Jedná se naprosto amatérské čtení Javy, a proto článek silně nedoporučuji odborníkům. Snad bude vhodný alespoň jako náhled, kde jsou úskalí a třeba eventuelně někomu poslouží jako příručka. Mě to zase pomůže se naučit alepoň základy a vydělat v práci o pár desítek tisíc víc :-)).

Programování v Javě je široká a rychle se rozvíjející oblast, která fenomenálně narostla. Platforma Java 2 představuje významné dozrání úrovně podpory pro vývoj aplikací. Tento jazyk volí mnoho programátorů pro vývoj zásadních aplikací z důvodu jednoduchosti vývoje a údržby oproti jiným jazykům. Tedy poslední šance se naučuit něco naprogramovat… Kniha je strukturována tak, aby byla použitelná jak pro odborníky, tak i pro nás večné začátečníky.

Mám si tu knihu koupit?

– základní rysy jazyka Java, datové typy, řídící struktury pro manipulaci s daty, hlavní rysy OOP, zpracování chyb, vlákna.
-uvedení do klíčových balíků knihovy tříd Java – např. io, nio, util, awt.event, applet.javax.string a java.xml.
-reálné podmínky jsou simulovány na aplikaci Náčrtník (to bude těžké), ve které uplatníte schopnosti jazyka Java a knihovny tříd v reálných pomínkách.
-kniha popisuje nástroje v JDK 1.3 a 1.4

Autor slibuje rychlé učení témat a doporučuje se později ke všemu vracet a oprašovat. Příklady je vhodné zkoušet a nelitovat času opisovat. Měly by být zde. Ke knize tedy potřebujete Java SDK 1.4 nebo novější.  Osobně mám nainstalované JDK 1.6.0_04. Dále nějaký textový editor, například notepad nebo ed a okno s command linou (např. bash). Chválit autora a chodit na fórum nakladetelství Wrox je také možné.

Poznámka pro lidi, co pracují na znakovém terminálu neb na víc nemají:

Zdrojový kód .java přeložíme pomocí nástroje java compiler.

javac -source  1.4 -classpath MujProgram.java

Za -classpath je tečka, která znamená aktuální adresář. Kompiler prohledává vaše soubory v aktuálním adresáři.

Výsledný produkt lze po důkladných testech a po poradě s právním zástupcem spustit:

java -enableassertions -classpath . MujProgram

Bajtový kód je v souboru MujProgram.class (tedy zadávat třídu bez přípony).

Java interpret analyzuje a potom provede bajtový kód příkazů. Virtuální stroj je identický ve všech prostředích, která Javu podporují a program bude zcela přenositelný. Tedy z Windows Vista 32 bit přenesete na Windows XP a možná i na nějaké ty další OS, co prý někdo používá.

Milí posluchači. V příští lekci jazyka Java se podíváme na to, co je to objekt a také si koupíme kobouk od firmy Stetson (reklama). Připravte si proto vhodné počítače, IDE a zakupte Compuware DevPartner Java Edition.

Sdílet