Hlavní navigace

Názor ke článku Podporuji monopol Microsoftu! od tisnik - [31] ne, já samozřejmě nevím, kam přesně mé...

  • 8. 10. 2007 23:55

    tisnik (neregistrovaný)

    [31] ne, já samozřejmě nevím, kam přesně mé peníze z daní jdou, ale naopak dost dobře vím, že takovou blbost, jako je napsaná v blogu, bych určitě ze svých daní platit nechtěl. Existují mnohem potřebnější věci mimo IT.

    Ona ta myšlenka je stejně postavená na hlavu. Kdo bude kontrolovat, zda je aplikace opravdu pro dva OS? Nějaký aparát státní správy? (víte, jak v odborných oblastech "efektivně" pracuje státní správa?)

    A co to vlastně znamená, že jeden program pracuje pod dvěma OS? Musí vypadat stejně? Mít naprosto stejné funkce? Dosti omezující, neexistovala by například možnost používat speciální funkce daného operačního systému.

    A musely by se tímto způsobem "zmultiplatformnit" i programy určené například pro PDA či mobily? Nebo i programy pro jednočipy? Zakázkové aplikace? Aplikace licencované z ciziny (cca 99% aplikací)? Zakázat jejich nákup? - vždyť už dnes ČR nemůže sama o sobě určovat cla.

    Co jednoúčelové utility? Taky pro více OS? To abych se bál napsat dvouřádkový shellovský skript, který úředníčkovi s jiným systémem nepojede. Nebo drivery.

    Vidíte - ono říct jednoduché pravidlo (i když dobře myšlené) může vést docela k paradoxům.

    I když docela fandím open source, tak tento zákon by byl proti zdravému rozumu (a benefity by snad byly ještě horší, když vidím okolo všechny ty vyčuránky, co jenom berou ze státního rozpočtu peníze na své projekty určené pro "všeobecné blaho").