Hlavní navigace

Live CD versus Live USB

2. 2. 2008 1:11 (aktualizováno) square

Po třičtvrtě roce se opět vracím na root a doufám, že moje příspěvky už budou častější :) Tentokrát bych se chtěl z vašich komentářů dozvědět, jestli máte raději Live CD nebo Live USB a jaké máte zkušenosti s jejich používáním.

Já jsem zatím používal jen Live CD, ať už linuxová nebo nějaké speciální záchranné systémy. Jednu dobu jsem se pokoušel nainstalovat spustitelný Linux na USB disk, ale výsledky byly slabé. Na svém postarším domovském PC jsem ani nenabootoval, i když BIOS nějaké možnosti nabízel. Buď jsem to měl nějak nestandardně naformátované nebo nainstalované anebo to byl jen nekompatibilní USB disk – nevím. Na novějším PC jsem nabootoval do GRUBu, ale to bylo všechno :) Tehdy šlo o GParted a postupoval jsem podle návodu, myslím že jsem to instaloval na FAT32. To však neznamená, že jsem to s bootováním z USB vzdal, ještě se budu snažit to zprovoznit, až si najdu nějaký pěkný systém, co za to stojí. Nakonec tu máme Live DVD, tento způsob moc nepoužívám. Je sice pravda, že v současné době už každý počítač DVD přečte, ale přesto je tu ještě dost těch starších, které umí jen CD. Doma mám stále CD-RW mechaniku, DVD mi zatím nechybí, takže nemám moc důvodů vytvářet si přímo Live DVD. Ani tolik místa pro samotný systém nepotřebuji :) Důležitá data mám jako většina ostatních na USB disku.

Nakonec tu máme problém s nastavením bootování, z CD to celkem často jde, ale pro USB boot jsem musel zatím vždy nastavovat v BIOSu. To může být samozřejmě problém na některých počítačích, kde je BIOS zaheslovaný.

Jaký způsob používání live systémů je podle vás nejlepší?

Sdílet