Hlavní navigace

Vlákno názorů ke článku Projekt ST - kapitola 1. - Proč, nač a co s tím? od pavt - Jsem rád, že se mé články líbily, to...

  • 8. 9. 2020 14:01

    pavt

    Jsem rád, že se mé články líbily, to člověka vždy potěší, když dělá něco smysluplného. Upozornil bych stejně jako Andy S na možnost připojení počítače k moderním televizím pomocí redukce z výstupu na monitor - není žádný problém takové kabely sehnat, stojí pár stovek, nebo si je vyrobit. Takový obraz je zcela nesrovnatelný s výstupem na TV, ten se nedá moc použít. K Atari ST, které má 2 vzájemně totálně nekomtatibilní videomódy (no dobře, 3, myslel jsem samozřejmě módy s 50Hz a 72Hz) se dodávají dva takové kabely, takže se musíte rozhodnout, zda chcete ten pro barevné grafické režimy na hraní her, či pro režim 640x400, v kterém se skvěle pracuje, ale na hry to není. Kabely se mechanicky liší propojením dvou pinů v konektoru, viděl jsem i varianty obojetné, kde se toho propojení dosahovalo přepínačem.
    Jinak, nechci si dělat reklamu, ale kdysi dávno mi na onom konkurenčním serveru vycházel seriál Návrat k legendám o různých platformám, co se k nim dá sehnat atd. Leccos už je samozřejmě ne úplně aktuální, ale jakožto "začátečníkovi" bych si dovolil vám to doporučit, protože jsou tam informace myslím dodnes použitelné. Přeji hodně trpělivosti a zdaru s tou opravou, to jste opravdu dobrý, já bych na to neměl.

  • 8. 9. 2020 18:35

    ajne

    Pane Tronnere, jestli mohu říct Vaše jméno, jste dole uveden ve zdrojích. Za Vaše články děkuji, hodně mne inspirovaly a také jsem z nich vycházel.

    Mohu-li se zeptat, když Vás mám takto na drátě, mám totiž problém s disketami. Dle postřehů z článků jsem vytáhl ze svých zásob staré P4 s Windows XP a klasickou disketovkou, abych mohl vytvářet se zmíněným programem (FloImg) diskety s programy pro ST. Diskety vypadají vytvořené správně (a funkční, naformátované přímo v STčku, nicméně jsou to HD s přelepeným identifikačním otvorem, DD diskety se blbě shánějí), nicméně ST většinu nepřečte, nebo po inicializaci to padne na chybu čtení. Originální DD disketu mechanika přečte v pohodě, takže ta nevypadá vadná. Zatím jsem to nechtěl řešit drahým DivIDE či podobným (hlavně proto, že nejsou univerzální pro více počítačů). Nemáte tip, na co se zaměřit?

  • 8. 9. 2020 19:58

    JmJ

    S dovolenim nereknu kde presne je problem s dd vs hd, ale vim, ze nektera st proste hd neprectou a i zkuseni ataristi celkem akcne dd shani. Takze jestli pro vas nebude spis cesta pres hdd nebo emulaci floppy mechaniky nejakym kusem hw s pametovou kartou ci tak neco. Jak se tyhle veci menuji pro st bohuzel z hlavy nevim. Ceskou mailovou atari konferu znate?

  • 8. 9. 2020 20:19

    Fuki

    3.5"DD sa daju zohnat na nemeckom ebay za celkom prijatelne ceny. Pouzita 1-2 eur za kus, alebo cela krabicka nepouzitych za cca 25-30 eur. Ja som tak kupoval asi pred rokom pre Amigu. Alebo sa vykaslat na diskety a pouzit rovno floppy SDcard emulator, nieco ako toto https://amigastore.eu/en/220-sd-floppy-emulator-rev-c.html

  • 9. 9. 2020 5:57

    pavt

    Díky za pochvalu:-) Co se disket týče, tak já osobně tedy HD diskety v klasickém ST nezkoušel, pouze v TT s HD mechanikou (i tam to hapruje, mám jistý počet starých HD disket, které tam prostě nejdou přečíst). Doporučoval bych zkusit sehnat přímo DD diskety, není to problém, dají se buď koupit nové, nebo staré použité ve velkém množství. Moje zkušenost je taková, že ani u těch "nových" nemáte zajištěné, že budou všechny fungovat, takže bych se nerozpakoval využít nějakou nabídku na větší množství použitých disket. Já to beru jako "disketovou archeologii" a baví mne zkoumat, co tam kdysi uživatelé nahráli. Také není na škodu sehnat čistící disketu, ale to je dost náročné, případně nějak zkusit vyčistit hlavu (u 3,5 mechaniky se to dělá hůř, než u 5 1/4). Pokud jste z Brna a okolí, můžeme se domluvit, já vám klidně nějaké dám či půjčím nějakou tu periférii.
    Jinak, pokud si budete chtít s ST fakt pohrát, tak vám stejně nezbyde nic jiného, než si pořídit buď floppy emulátor (a ten má tu výhodu, že je fakt univerzální pro více platforem, můžete jej v budoucnu použít třeba k Amize, ovšem nevýhoda je, že člověk musí stroj rozebrat, případně sestavit či koupit kabel pro připojení jako externí mechaniky), nebo Ultrasatan či jiný emulátor HDD. Vytváření disket z floppy image je sice možné, ale hrozný opruz a za chvíli vás to přestane bavit.
    Co si dokoupít záleží na tom, co s počítačem chcete dělat. Pokud chcete vyzkoušet programy atd, tak je emulátor HDD nutnost, pokud jde o hry, stačí floppy emulátor, protože ST neumožňuje jednoduše hry spouštět z HDD, je třeba většinu z nich speciálně upravit.
    Další zajímavou možností je pořídit si novou speciální ROM od Putnika - viz zde: http://www.8bitchip.info/atari/
    Tu stránku si pročtěte, je tam spousta informací. Ta ROM mimochodem má jednu z funkcí, umožňující spouštět hry z floppy obrazů přímo z HDD. Mám ji, ale zatím jsem neměl čas ji zabudovat a vyzkoušet, nicméně co tam Putnik popsal vypadá fakt dost dobře. Ovšem upozorňuji, že jednání s ním je náročné, mě Romky poslal asi po roce čekání:-)
    Jo, pokud by disketovka zlobila, tak není problém koupit novou, ale to bych být vámi raději koupil Gotek emulátor, je nejlevnější a přesně sedí místo disketovky. Lepší a sofistikovanější je HXC, který má lepší displej atd, ale ten je bohužel dražší, ovšem taky sedí. Bohužel ale vzhledem k ST specifickému krytu disketovky to nikdy nebude vypadat dobře, jako třeba na Amize.
    Tak snad jsem vám aspoň trošku pomohl. Přeji hodně trpělivosti a ať vás to baví!
    (jo a zcela mimochodem, DivIDE budete potřebovat, až si koupíte ZX Spectrum, bez toho nebo něčeho podobného to fakt nejde)