Hlavní navigace

Vícejazyčná kontrola pravopisu

12. 12. 2014 11:10 (aktualizováno) Petr Šabata

Spousta lidí se dnes pohybuje ve vícejazyčném prostředí, zcela typické je to pro zaměstnance českých poboček zahraničních společností. Chce-li člověk dodržovat alespoň elementární štábní kulturu (tedy nepsat „cesky“ a pokud možno bez chyb), nese s sebou nutnost komunikovat více jazyky zvýšenou potřebu odpovídající kontroly pravopisu.

Bohužel se zdá, že běžně používané prohlížeče (Chrome, Firefox) podporují kontrolu pravopisu pro více jazyků jen ve formě ručního přepínání jednotlivých slovníků. To je nešikovné při střídavém použití (dle zákonů pana Murphyho je zvolený vždy ten jazyk, kterým člověk aktuálně nepíše) a nepoužitelné pro text obsahující oba jazyky.

Rychlý průzkum internetu odhalil jen spoustu uživatelů, kteří se tento problém snaží taky vyřešit, takže nezbylo než nasadit hrubou sílu. V tuto chvíli jsem do uživatelského slovníku Chromu nalil obsah českého slovníku PSPadu (http://www.pspad.com/cz/dow­nload.php). Při vybraném anglickém slovníku tak dostávám požadovanou kontrolu angličtiny i češtiny.

Ukázka anglicko-české kontroly pravopisu v Chromu.

První zkušenosti ukazují, že některá česká slova chybí, ale to by se mohlo vyřešit průběžným manuálním přidáváním. I tak by mě ale zajímalo, jestli má někdo lepší řešení. Podělte se v diskuzi…

Pro případné následovníky přidávám umístění uživatelského slovníku v systému Windows. Jedná se o textový soubor v kódování UTF-8 s unixovými konci řádků. Po modifikaci je potřeba smazat záložní soubor ve stejném umístění (Custom Dictionary.txt.backup) a restartovat Chrome.

\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Custom Dictionary.txt

Sdílet

  • 12. 1. 2015 17:18

    noef (neregistrovaný)

    Nevidim problem s psanim "cesky", pokud jde o kratke zpravy (napr. sms, IM, fora, neformalni e-maily). Samozrejme problem preklepu se tyka i textu bez hacku a carek, ku prikladu pro Thunderbird jsem nasel primo na to slovnik pro kontrolu pravopisu. Mozna byste se mohl podivat, jestli treba nemaji ke stazeni obsahlejsi kousek (maji i "normalni" s hacky a carkami), nez ten k PSPadu. Ale netusim, v jakem je formatu. Kazdopadne zajimavy prispevek :).