Hlavní navigace

Microsoft prodává Linux

1. 2. 2008 10:55 nemo

Tato věta mě dnes napadla po přečtení článku o dohodě mezi Renaultem a Microsoftem o nákupu 1000 licencí Suse Linuxu. Nikdy jsem zcela nepochopil o co přesně šlo ve smlouvě mezi Microsoftem a Novellem, ale teď to vypadá, že Microsoft bude dělat Novellu „prodejce“. Nakonec proč ne, Microsoft je výborný prodejce operačních systémů.

Proč neprodal licence Renaultu přímo Novell? Je koupě od Microstu nějakou zárukou, že nebude dělat problémy se strašákem zvaným „intelektuální vlastnictví“? To je u Suse Linuxu snad ošetřeno již zmíněnou smlouvou s Novellem a žádné problémy by neměly nastat ani v případě přímého prodeje. I když, jeden nikdy neví…

Na rootu a dalších serverech se už mnohokrát mluvilo o kampani na podporu Linuxu. Nebylo by možné při takové kampani použít i slogany typu: „Už i Microsoft prodává Linux“, nebo něco podobného? Je to jen nápad, někdo zkušenější v oblasti reklamy by ho mohl vylepšit (nebo zahodit a třeba vymyslet lepší).

Vzhledem k tomu, že toto není první takový prodej, vypadá to, že Microft vidí rostoucí sílu Linuxu. Nehodlá proti ní bojovat, ale využít ji ve svůj prospěch. Otázkou zůstává, jestli to Linuxu pomůže nebo uškodí.

Tento blog vyjadřuje mé názory a je v něm spousta otázek, na které si momentálně nedokážu odpovědět. Proto mě, prosím, nekamenujte a radši napište své názory a případně i dotazy na které si nedokážete odpovědět vy.

Sdílet

  • 1. 2. 2008 13:41

    Gabriel Szász (neregistrovaný)

    Postoj Microsoftu je prirodzený. Keď sa systém začína dostávať do mainstreamu, je podstatne výhodnejšie zviesť sa v rozbehnutom vlaku, než sa ho neustále pokúšať odstrčiť na vedlajšiu kolaj. Svet softvérového biznisu je dynamický. Kto neinovuje je odsúdený na zánik. Žiadna spoločnosť by nechcela prísť o dominantnú pozíciu na trhu a o Microsofte to platí dvojnásobne.

    Osobne za najväčší prínos open source softvéru považujem práve radikálnu zmenu postoja softvérových gigantov k inováciam a ochote spolupracovať. Väčšina ľudí tu určite označí MSIE 8 alebo OOXML za čisté zlo, ale keby niekto pred desiatimi rokmi tvrdil, že MS Office bude používať otvorený formát dokumentov a Internet Explorer bude renderovať stránky podľa štandardov, asi by ho všetci považovali za blázna.

  • 1. 2. 2008 15:13

    mrzout (neregistrovaný)

    Kdysi jsem v Respektu (asi) četl článek o tom, jak v Anglii (asi) úspěšně bojovali proti drogám.
    Feťáci si mohli zajít k lékaři a ten jim jejich dávku píchl pod odbornou kontrolou. Díky tomu dealeři přišli o odběratele a zabalili to. A naopak feťáci měli pomocnou ruku, pokud chtěli přestat. Pak amíkům (asi :-)) ruplo v bedně a anglánům to zakázali.

    Hodně mi to připomíná tento stav. Zákazník potřebuje Linux, tak kdopak ho prodává? Nojo, Microsoft přeci. A od toho už bereme tydlety .... (doplňte si), tak to vezmeme najednou. Haló, Microsofte, prodej nám to. Cože? Prodáte, ale moc nedoporučujete? Že je lepší si připlatit za kvalitu a koupit MSServer? OK, tak teda raději jo.

    Prostě procento zájemců, které přes tenhle kanál projde, bude tvořeno jen těmi nejzarytějšími.

  • 2. 2. 2008 11:28

    Zippy (neregistrovaný)

    [2] Nemůžete přirovnávat Linux ke drogám. Jistá návykovost tu bezesporu je, ale narozdíl ode drog, účinky jsou ryze pozitivní. Pravda, že z MS hlediska asi ne.

  • 3. 2. 2008 15:55

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [1] Gabriel Szász
    MS získal poukázky na 70000 licencí SuSE Linuxu se supportem od Novellu. Získává je každoročně, je to součást jejich dohody. MS je buď může házet do koše, nebo když zákazník už nějaký Linux používá, tak mu je dát, aby třeba nahradil nějaký profi unix od HP, IBM nebo Sunu Linuxem (případně aby nahradil RedHat za SuSE). Samozřejmě MS do toho nepůjde, pokud v daném případě nebude mít zajímavý příjem z vlatních produktů - Linux je jen takovým bonusem pro zákazníka.

  • 3. 2. 2008 15:56

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [1] Gabriel Szász
    Ještě bych řekl, že tady řada lidí označí cokoliv od MS za "čisté zlo". To je pouze projev fanatismu, který je "komunitě" tak blízký.

  • 4. 2. 2008 9:59

    promovaný psycholog Mgr. Kudláková (neregistrovaný)

    to [5]: nemáte pravdu, tento projev fanatismu je jenom projevem nevyzrálých hormonálně nestabilních dospívajících pubescentů, kteří si tak vybíjejí svou nahromaděnou sexuální aktivitu exibicionistickými kousky ve fórech různých portálů včetně živě. nevyskytuje se jenom v "linuxové komunitě", vyskytuje se prakticky u všech "komunit". tak zalez ty fanatiku.

  • 5. 2. 2008 21:49

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud jste opravdu psal příspěvek [9], nemáme o čem mluvit. Na hrubý pytel hrubá záplata. Já nikoho nenapadám, ale také se nenechám napadat.

  • 6. 2. 2008 0:02

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [12]LO

    Ano, psal. A stojím si za ním.

    Jak to že nikoho nenapadáte? Skoro v každé diskuzi napadáte Linux, komunitu, popřípadě jednotlivé aplikace a jejich vývojáře. Mimo to tu neustále flamujete a děláte propagandu M$. To je málo? A neskoušejte vykládat něco o kritice, či vyjádření názoru, to vypadá trochu jinak.

    Vaše bludy patří opravdu do záchodové mísy, ne na Web. Konec konců, když budu chtít, přečtu si je na portálu M$.

  • 6. 2. 2008 1:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [13] D.A.Tiger
    Proboha co je to "napadat Linux"? Můžete napadat Homérovu Odysseu? Pokud poukazování na nedostatky Linux nebo nějaké aplikace berete jako osobní útok, dost to o vás vypovídá. Samozřejmě poukazování na nedostatky je kritika (jak jinak byste ji definoval?), a diskuze je vyjádřením názoru.

    Bludy tu plodíte vy. Přečtete si někdy po sobě, jaké nesmysly píšete. http://svatas.blog.root.cz/0801/grafici-se-houfne-presunou-k-linuxu#komentare není první ukázkou vaší idiocie ve věcech IT.

  • 6. 2. 2008 1:48

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [15] LO
    Tamtéž jsem vám na to již odpověděl. Pořád platí [9] a [13]. Ps. Co má společnýho Homérova Odissea s Linuxem?

  • 6. 2. 2008 2:18

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [15] D.A.Tiger
    Těžko napadat dílo. Ovšem opakovaně vám vysvětluji, že pokud kritiku díla (ať už Linuxu nebo Gimpu), případně vývojového modelu berete jako osobní útok, jeto příznakem vaší malosti. Viz zde: http://www.root.cz/clanky/spicebird-maly-outlook-pro-linux/nazory/182601/

  • 6. 2. 2008 2:22

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ještě bych zapomněl poznamenat, že tu nedělám PR, ale vyjadřuji své názory. Nejsem placen za své názory, nejsem placen za přispívání sem, nejsem přímo závislý na tržbách za MS produkty. To takový kolega Stěhule tu dělá čistokrevné PR. Proto když vidí, že je císař nahý, nemůže o říci nahlas. Komuniťané by ho měli nerádi, a přišel by o PR body. Já takový morálně pochybný business dělat nemusím.

  • 6. 2. 2008 12:14

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [14; 16-17]LO

    To není tak úplně pravda. Dílu samotnému je to opravdu jedno. Jedno to už nemusí být jeho autorům, nebo jeho uživatelům.

    K vašemu odkazu se vyjádřil už HB a já nemám co bych dodal.

    Děláte tu flame. Už jen proto, že root má v hlavičce napsáno :"root.cz - linux, openSource a free software." Takže vaše kecání je trochu mimo mísu. Jak jsem milionkrát poznamenal, nechodím na Windows servery žvanit o tom, že jen Linux je Best. To vy zde děláte ovšem z hlediska Windows.

    Krásným příkladem je např. to, že když se bavíme o chybách ve Widlích, vždycky to nějakým způsobem otočíte
    proti Linuxu. Jestli jste si všiml, Tak pokud se spolu bavíme o Windows, píši o Windows, pokud o Linuxu píši pouze o Linuxu.

    Kritika má svoje pravidla. Vy svými "kritikami" nekritizujete, ale vždy se ji snažíte otočit ve prospěch M$ a jeho produktů, a snažíte co nejvíc poškodit to co údajně kritizujete. To není kritika, ale reklama, která už může urážet, a svou formou být považována za napadení.

    Placený agent nejspíš jste, bez ohledu na to co tu vykládáte, protože vaše hlody jsou jak kdyby vypadly z oka propagandistickým kecům Microsoftu.

    Takže vzhledem k tomu co jsem řekl zde i jinde ohledně vás, si stojím za [9].

  • 6. 2. 2008 21:43

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [18] D.A.Tiger
    Je mi vcelku jedno, za jakým blábolem si stojíte. V paralelní diskuzi (http://svatas.blog.root.cz/0801/grafici-se-houfne-presunou-k-linuxu) jste sám přiznal k tomu, že se vás kritika Linuxu a věcí kolem osobně dotýká. Že jste fanatik jsem vám k tomu napsal. A má slova, na rozdíl od vašich, mají jistou váhu.

  • 6. 2. 2008 23:42

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [19]LO

    Nikde jsem nic takového nepsal a pouze debil z nich může z prohlášení "Ne, napadání Linuxu a všeho kolem mohu brát jako osobní věc a nechápu proč bych se za to měl stydět."něco takového vyvozovat. Ale v poho, já chápu, že tak komplexní myšlenky nikdy nepochopíte.

    "A má slova, na rozdíl od vašich, mají jistou váhu." Ano, to jistě. Ego máte opravdu zbytnělé - doufám že jen to. :)

  • 7. 2. 2008 12:58

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [19]LO

    Došlo mi jak jednoduše by jste mohl proti mě ten první odstavec otočit takže zde je trochu upravená verze :

    Nikde jsem se nepřiznal k fanatizmu a pouze debil může něco takového odvozovat z prohlášení : "...napadání Linuxu a všeho kolem MOHU brát jako osobní věc a nechápu proč bych se za to měl stydět....". Je to však v pořádku, neočekávám zrovna od vás, že by jste tak jednoduchou myšlenku pochopil... ;) A nebo je to krásná ukázka toho jak překrucujete význam toho co vám oponent píše.

    Konec konců vy zde vedete svou "svatou válku" proti openSource. A pak někoho obviňujte z fanatizmu.

  • 10. 2. 2008 17:53

    Seti (neregistrovaný)

    Souhlasím plně s D.A.Tigerem a taky už jsem to psal v jiných diskuzích. Taky nejsem zvědavej na "kecy" typu v Linuxu je to blbě, ve Windows to máme všechno lépe.

    [17] Lael Ophir

    Kolega Stěhule dělá PR Linuxu na webu o Linuxu... jak překvapivé :DD
    "Já takový morálně pochybný business dělat nemusím." tím hůře. Tímto vás vaše názory opravdu staví do role fanatika :D Kdybyste to dělal za peníze, bylo by to poněkud jiné.

  • 12. 2. 2008 12:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [20-21] D.A.Tiger
    Ještě jednou: pokud nedovedete odlišit kritiku produktů od osobního napadání, je to problém vaší psychiky, nikoliv můj.

    Žádnou svatou válku proti open source nevedu. Naopak občas nějaký open source příležitostně používám. Ovšem když vidím, že něco nefunguje, mohu si dovolit to říci. U té vaší komunitě se kritika jakéhokoliv open source považuje za nepřípustnou, a místo toho se skuhrá, jak je ten svět špatný, když se produkty pořád nešíří a nešíří (i když jsou zadarmo). Když už si někdo dovolí napsat něco lehce kritického, uvádí to ve stylu "Linux miluji, ale.." a končí ve stylu "ale jinak je Linux stejně nejlepší, s Tuxem na věky". To proto, aby fanatici vašeho ražení omylem nesežrali zaživa jiného člena klubu :)

    [22] Seti
    D.A.Tiger je člověk, který napadá v diskuzi ostatní. Navíc vykazuje katastrofální technické neznalosti. Tím to pro mě začíná i končí.

    Problém s "ve windows je to lepší" je v tom, že je to často pravda. Argumenty hovoří jasně, a (ne)rozšíření těch kterých produktů také. Na vašem místě by mě spíš zajímalo, proč lidé open source alternativu neberou, než abych se plácal s kolegy po ramenou, jak jsme skvělí, a jak nám ten svět okolo nerozumí, a ten dokonalý open source nebere a nebere.

  • 13. 2. 2008 2:24

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [22]
    +1 a Děkuji

    [23] LO

    Ještě jednou: kritika má svoje pravidla. Jestliže "kritizujete" něco tím stylem, aby jste tuto "kritiku" využil vzápětí jako argument k vyzdvižení něčeho konkurenčního nejedná se již o kritiku, ale docela dost zákeřnou reklamu.

    Při každém zdělení (lhostejno jakého typu dané zdělení je) je velice důležitý způsob jakým je zdělení předneseno, dále jeho forma a obsah. Způsob, forma a obsah "kritiky" jak ji zde předvádíte, má opravdu znaky nepřímého napadání.

    Samozřejmě vám nikdo nebrání říci, že něco nefunguje, ale Vy sem nechodíte říci, že něco nefunguje, nýbrž - a to je to podstatné - vykládat nám, že v těch vaších zatracených widlích to máte všechno lepší a nezapomenete dodat, že si je máme pořídit. Na vám tu opravdu nejsem zvědav, protože já považuji Widle za zbytečně drahý šmejd a jak jsem řekl NECHODÍM TO VYŘVÁVAT NA ŽÁDNÝ PORTÁL, KTERÝ SE PRIMÁRNĚ VĚNUJE WINDOWS .

    S tímhle záměrem sem chodíte rozpoutávat flamewary a sám kolikrát napadáte oponenty, překrucujete význam toho co napsali. Na to, že je to nežádoucí vás už upozorňovalo více čtenářů, nejen já. Nezlobte se na mě, ale toto vaše jednání se mi hnusí. Nebudu už se ani zmiňovat o tom, že zde neustále papouškujete M$, jako by to byli vaši bozi, a neustále dokola omíláte stejný hovadiny, které vám už jiní dříve vyvrátili.

    Hmm, líbí se mi když jeden fanatik, tady hodnotí druhé. LO, buďte tak laskav a přečtěte si vlastní reakce na kritiku Widlí. Kolikrát má člověk pocit, že ho tu sežerete vy sám.

    Jinak co se týče chyb v Linuxu. Nikdy jsem nikde netvrdil, že je bezchybný, nemám problém říci někomu otevřeně, že existují věci, které se mi na něm nelíbí, nebo, které považuji z chybu či problém. Také tu neskuhrám, že se Linux nešíří a nešíří, právě že naopak. V mém okolí se sním setkávám stále více. Stále více lidí se mě na něj dotazuje. To vy tady neustále tvrdíte, že to nikdo nepoužívá (ps. zase: kde jste přišel na to, že Linux používá jen jedno procento uživatelů? A Gimp pouze uživatelé Linuxu?) .

    Ehm...Vás jsem napadl. Jako reakci na vaše neustálé propagandy a flame. No, dalo by se na to dívat různě, ale když to berete takto... Koho dalšího?

    Vaše technické znalosti tu hodnotily i jiní lidé. Také zrovna ne moc pozitivně. Nicméně zatím jsem si všiml, že za odborníka se tu prohlašujete vy sám. Nikdo další vás jím nenazval, a mě jste o své odbornosti také nijak nepřesvědčil, právě naopak. Také proto jsem vás požádal, aby jste své tvrzení doložil také nějakým činem či nevyvratitelným důkazem (ne jen žvaněním. Ty vaše "technicky kvalitní informace" nejsou většinou nic víc, než keci opsané z portálu M$.) No, tak se předveďte, odborníku. Nejste schopen ani tohoto.

    Já se na rozdíl od vás za odborníka nepovažuji a také to nikde netvrdím. Když už tak za středně pokročilého uživatele.

    "Problém s "ve windows je to lepší" je v tom, že je to často pravda. Argumenty hovoří jasně, a (ne)rozšíření těch kterých produktů také." Sice jsou to keci, ale fajn. Jděte to však blit někam, kde tyhle kydy někoho zajímají. (ono je však zábavnější s tím vysírat na Rootu, že? Ubožáku.)

  • 13. 2. 2008 4:27

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [22] Seti
    Zapomněl jsem zmínit: kolega Stěhule tu dělá PR PostgreSQL. PostgreSQL ho živí, takže jde o PR přímo spojené s jeho chlebem. To je tkaé důvod, proč si nemůže dovolit říci "král je nahý". Jeho ovečky by ho měly méně rády, a on by měl méně co jíst.

  • 13. 2. 2008 5:09

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [24] D.A.Tiger
    Pokud A nefunguje, řeknu "nefunguje z těchto důvodů, podívejte jako to udělali v B". To je naprosto v pořádku. Tedy dokud se nejedná o Linux nebo open source, protože tam vy berete kritiku jako osobní útok. To činí diskuzi okolo "propagace Microsoftu" a podobných věcí vyřešenou, protože problém je pouze v tom, že tyto věci nesprávně vztahujete ke své osobě (a nikoliv k diskutovaným produktům).

    Oponenty nenapadám, to je vaše specialita. Výjimkou je situace, kdy mě někdo častuje vulgaritami, nebo dělá jinou v diskuzi obdobně nepřípustnou věc. Na hrubý pytel hrubý patch. Nevím, koho dalšího jste napadal. Jistě pochopíte, že vaše příspěvky vzhledem k jejich informační hodnotě nejsou z těch, které bych běžně četl.

    Je možné, že se s Linuxem setkáváte čím dál častěji. Sparťané také potkávají čím dál více sparťanů; lékaři potkávají samé lékaře, sestry a pacienty (asi se diví, že z jejich pohledu 3/4 lidí pracují ve zdravotnictví); zahrádkáři potkávají samé zahrádkáře. Rozšíření Linuxu těžko měřit. Typicky se měří tržní podíl, ale ten je u Linuxu zcela zanedbatelný (protože kde nejsou tržby, není trh). Statistiky návštěvnosti webů ale pořád ukazují, že Linuxu je na desktopech cca 1%. Pokud pozorujete něco jiného, bude to důsledek subjektivity vašeho odhadu (efekt sparťana).

    Svá tvrzení mohu dokladovat například právě linky na věrohodné dokumenty. Těžko je dokazovat činy, nebo je dělat nějak nevyvratitelnými - v principu to v diskuzi nelze. Mé technicky kvalitní informace jsou technicky kvalitní, a MSDN je pouze "důkaz". Když například tvrdím, že MFT (asi nevíte o co jde) na NTFS lze defragmentovat v XP a výše, stránky MS to dokládají. Jak jinak byste to asi chtěl doložit? Rozdíl mezi námi je ale v tom, že vím, co je NTFS, MFT, defragmentace, jaký je vliv fragmentace na výkon, že FS mají alokátory a jak typicky vypadají, jak vypadá defragmentační API, kde najdu další informace, a že těm informacím budu schopen rozumět. Vy jen papouškujete něco, čemu nerozumíte (a v horším případě si snad i myslíte, že tomu rozumíte). Jen tak můžete psát nesmysly o alokaci místa na NTFS, nesmysly o "zanášení" systému a skvělých aplikacích které systém "čistí", a podobné bludy.

    Jestli se považujete za pokročilého uživatele, tak proč píšete zjevné nesmysly? Když píšete zjevné nesmysly a jsou vám vyvráceny, proč nepřemýšlíte, místo abyste chrlil vulgarismy?

    Když jsme u mých znalostí, samozřejmě udělám občas faktickou chybu. Například netuším, že se nějaká feature dostala do Linuxu již před rokem, protože ho až tolik nesleduji. Když jsou tu mé znalosti kritizovány, je to ale zpravidla věc subjektivní. Například pokud tvrdím, že OOM Killer je v Linuxu katastrofa, někteří nesouhlasí. Pro vaši informaci, OOM Killer je věc, která když není dost paměti, tak "vylosuje" nějaký proces, a ten odstřelí. Dost paměti typicky není proto, že Linux má díky klasickému unixovému designu obrovskou spotřebu paměti (třeba konstrukce fork/exec má velkou spotřebu paměti), ze které velká část může zůstat nevyužitá. Proto Linux o paměti lže - prostě jí slibuje, i jí tolik nemá. A pokud už paměť fakt dojde, a aplikace chce tu paměť, kterou jí systém už kdysi dávno slíbil a přidělil, Linux prostě někoho odstřelí, a jeho paměť pak přiděluje. Někteří lidé to obhajují (šetří to paměť), jiní ne (systém může odstřelit prakticky cokoliv, špatný design). To je odborná diskuze, a pokud je z toho výstupem "ale LO, ten tomu nerozumí", je to jen příznakem toho, že se zvrhla.

    Samozřejmě ve Windows je řada věcí řešena daleko lépe, než na Linuxu. Viz třeba process model ve srovnání s threadingem (threading je rychlejší a má nižší spotřebu paměti; Linux už také naskočil do vlaku, se zpožděním 10+ let za Windows). Viz file systémy, kde NTFS má řadu features, které v Linuxu nenajdete, nebo z nich daný FS umí jen některé. Viz design, kde modifikovaný mikrokernel a HAL jsou proti konceptu Linuxu daleko lepší (ovšem monolitický kernel Linuxu se snáze píše). Abyste ale tyhle věci vůbec mohl posoudit, a vytvořit si na ně názor, musel byste mít znalosti a přehled.

  • 14. 2. 2008 1:17

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [25] LO

    Ne vy neříkáte "A nefunguje, podívejte se jak je to v B". Vy tvrdíte "A je absolutně nefunkční, všichni používají pouze B. A pokud jste jiného názoru, tak jste paka a lamy, nevíte nic o IT!" A pokud si někdo dovolí i nadále nesouhlasit, pak následuje flame, plný VAŠICH nesmyslných keců, polopravd, propagandistických žvástů a výsměchu. To vaše "Baník Pyco" tu vyvřéskáváte většinou pouze vy. Sám jste fanatik a lobista, a chcete z toho obviňovat i druhého, pokud má dostatečnou výdrž. A to prosím nejen mě. Tohle prostě nelze považovat za kritiku, ale projev ubohosti a do nebe volající aroganci, ignoraci a tuposti.

    Ale napadáte. Zvláště, v případě kdy si dovolí kritizovat vaše milované Windows. Děláte to mnohem zákeřněji. Já vám alespoň do očí řeknu, že máte jít s těmi svými kecy do pr*ele, vy jste však křivej jak turecká šavle. Linky uvádět ani nemusím, kdo má zájem jistě si vaše diskuze vyhledá. Nicméně, moje reakce se týkala vašeho prohlášení : "D.A.Tiger je člověk, který NAPADÁ v diskuzi OSTATNÍ." Jestliže, tedy nevíte, protože nečtete, pak taky netvrďte FUDY. Konec konců když chcete něco tvrdit, pak by jste si měl uvědomit, že určité věci jsem dosáhl - vaše reakce byla maximálně stejně inteligentní, jako moje prohlášení v [9] ;).

    To jsou zase kydy. Bože, Bože, do čeho jsi to duši vrazil!? Ano, lékař potkává samé lékaře, a sparťané samé sparťany, jo? Oni jsou dokonce o tom i přesvědčeni? No, to jsou kecy.

    Nicméně je faktem, že čím dál více je o Linuxu slyšet (a OpenSource či Free Software obecně) a je o něj čím dál větší zájem. A je absolutně irelevantní, co vy k tomu zvracíte, podstatný je samotný fakt.

    Jak jsem psal jako důkaz vaší odbornosti považuji jakékoliv dílo, či vaše činy, týkající se IT, mimo nejrůznějších flamewarů a propagandisticky orientovaných článků. Dokonce i zde na Rootu, máte možnosti jak svou odbornost prokázat a zatím jsem si nevšiml ničeho. Cest jak mi prokázat vaši odbornost v IT, tak jak jsem vás žádal, je docela dost. Pokud by jste byl odborník, který toho v životě už dost dokázal, určitě by jste nějakou našel. Zatím je to pouze jen vaše tvrzení - a tedy samochvála, které však žádný odborník nemá zapotřebí, narozdíl od nuly, která sem chodí jen vysírat.

    IMHO, udělám si jasný názor o člověku, který mi bude tvrdit, že NTFS nefragmentuje, Windows a registr systému se nezanáší, a všechny tyto nepříjemnosti nezpůsobují úbytek výkonu. Naopak bude mi ještě tvrdit do očí, že je to v pořádku, a argument, že podle mé praxe (a mnoha dalších uživatelů) to v pořádku není a způsobuje to nejrůznější problémy, včetně těch výkonnostních, je bezpředmětný. Toto může říci jen člověk, který Windows vůbec nikdy neměl (což asi váš případ nebude), nic o nich neví a nebo dělá propagandu a lobi Microsoftu. A nebo je to absolutní dement.

    Já se vás mohu zeptat na to stejné:
    Jestli se považujete za odborníka, tak proč píšete zjevné nesmysly? Když píšete zjevné nesmysly a jsou vám vyvráceny, proč nepřemýšlíte, místo abyste chrlil propagandu a polopravdy?

    Lo nebudu se s vámi bavit o funkcionalitách, nebo problémech Linuxu (a ani Windows). Ne, protože bych o problematice vůbec nic nevěděl, spíše proto, že diskuze s vámi prostě není na požadované úrovni. Vaše kecy vám tu vyvrátili i jiní, s mnohem větším přehledem a větší odborností, než jakou se můžeme pochlubit my dva dohromady a pořád je tu melete. Jak polámanej gramofon.

    Dokud se vaše jednání nezmění, musíte počítat s tím, že ne všem se bude, líbit a někteří z nich vám to dají takto otevřeně najevo, jak už jsem vám řekl : Fajn (to znamená - akceptuji váš názor) - a běžte to nadále blit do hajzlu, nebo tam kde to někoho zajímá.

    Nicméně už mě opakuje tu omílat pořád dokola to stejné.

  • 14. 2. 2008 22:18

    Laef Ophir (neregistrovaný)

    [27] D.A.Tiger
    Vezměme to zkrátka, je to už fakt nuda.

    Ostatní nenapadám, jde jen o váš pocit. Naopak vy se specializujete na útoky.

    Lékař nepotkává výhradně lékaře, a sparťan nepotkává výhradně sparťany. Potkávají jich ale zpravidla mnohem více, než kolik by odpovídalo jejich zastoupení v populaci. A více si jich všímají. Proto i vy vidíte kolem sebe, že o Linux a open source je čím dál větší zájem. Chápu, že vidět tento aspekt lidského konání vyžaduje jistý nadhled, který vám ve vašem náboženském zanícení pochopitelně chybí.

    Nevidím důvod, abych komukoliv prokazoval svou odbornost v diskuzi na inetu. Každému profesionálovi stačí si přečíst nesmysly, které plodíte, a informace, které píšu já.

    Nikdy jsem nikde netvrdil, že se NTFS nefragmentuje. Vkládat mi do úst do jsem neřekl, a oponovat tomu, to nefunguje. Registry se nezanášejí o nic více neyž konfiguráky, a nárůst velikosti Registry nezpůsobuje zpomalení systému (opak byste mohl triviálně doložit, kdyby to byla pravda). Váš problém je v tom, že nerozumíte tomu, co způsobuje ty "nejrůznější problémy", a s naivitou vám vlastní si myslíte, že jde o problém nárůstu objemu Registry.

    Kde píšu zjevné nesmysly? Můžete nějak *doložit*, kde píšu nesmysly, a že je píšu? Kde je jednoduché (link snad udělat umíte). To že jsou to nesmysly můžete podpořit třeba dobrými argumenty, linky dokládajícími nějaké skutečnosti apod. Jenže by to udělat nemůžete, protože nevíte, neznáte a neumíte. Můžete jen zvracet vulgarismy. V tom je mezi námi výrazný rozdíl.

    Jestli vás nebaví opakovat dokola pořád to samé, zkuste *konečně* jednou říci, jakou konkrétní nepravdu tvrdím, jak se věc ve skutečnosti má, a něčím své tvrzení podepřít (stačí i dobrý logický argument). To by pak byla diskuze na úrovni. Já ale opakovaně dokládám, že píšete technické nesmysly. Za všechny příklady uvedu vaši představu o tom, jak NTFS alokuje místo. Vyvrátit takový blábol mi trvalo 5 minut. Každý si může udělat vlastní názor, jestli má pravdu D.A.Tiger, bez technických znalostí, který popisuje naprosto naivistický alokátor, nebo white paper výrobce operačního systému. Jenže D.A.Tiger je takový borec, že i když píše úplný nesmysl, bude na něm trvat, a ještě chrlit vulgarity. Přesně tak, jak to dělají hnidy a primitivové.
    http://svatas.blog.root.cz/0801/grafici-se-houfne-presunou-k-linuxu#komentar-10524 -- blábol
    http://svatas.blog.root.cz/0801/grafici-se-houfne-presunou-k-linuxu#komentar-10530 -- fakta, s linkem

    K tomu, že "moje kecy vyvrátili jiní": už ve [26] jsem se k tomu vyjádřil. Buď jste to přehlédl, nebo jste tradičně mimo.

  • 14. 2. 2008 22:29

    Laef Ophir (neregistrovaný)

    Ještě bych řekl, že v paralelní diskuzi (viz link níže) velmi pobavilo vaše zasvěcené doporučení si prostudovat aloritmy. Řekněte upřímně: četl jste někdy knihu z IT oboru, která by se zabývala algoritmy nebo datovými strukturami? Nevěřím, že by to tak bylo. Protože kdyby ano, znamenalo by to, že se vaše kognitivní schopnosti od té doby řádově zhoršily. Mám podezření, že jste přes několikeré vysvětlování ještě nepochopil rozdíl v časové složitosti (to je pojem z oboru teoretické informatiky) mezi lineárním vyhledáváním (to je konfigurák) a dělením intervalu (to je Windows registry). Jistě si umíte představit, jak potom pobaví vaše "zasvěcené" komentáře.
    http://svatas.blog.root.cz/0801/grafici-se-houfne-presunou-k-linuxu

  • 17. 2. 2008 8:13

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [28 - 29] LO

    Je to nuda, opravdu, číst ty vaše kecy.

    Kdyby jste nekecal, na tohle vám museli udělat speciální školení, že? Protože si nedokážu vysvětlit, jak můžete žvanit něco o tom, že jde jen o můj dojem - jedná se o narůstající zájem o OpenSource - když to potvrzují i statistiky, kterými se tak rád oháníte (...ani to nemusíte říkat. Statistika je přesná věda o nepřesných číslech. Doufám, že to zdůrazníte, až se jimi zase budete ohánět při nějakém flamewaru). Nicméně vaše žvatlání je v tomto ohledu úplně irelevantní. To jsem, ale už taky říkal. K tomu fanatizmu jsem se vyjádřil už víše a víc není co bych k tomu dodal.

    Ano stačí mi přečíst si informace, které píšete a je mi jasné že odborník určitě nejste. Profesionál to ano - na vysírání, flamewary a propagandu, to jste přímo kanón.

    Ach ano, omlouvám se, špatně jsem přečetl jeden váš příspěvek. Opravdu jste nenapsal, že NTFS nefragmentuje. Ale zas na druhou stranu - nevím co vás na tom tak rozčiluje, vy nejste o moc lepší a moc vás to netrápí... ;)

    Nicméně asi nejsem jediný, kdo neumí číst. Přesuňte, s dovolením, svou ctěnou na naše povídání o algoritmech. Nikde jsem se s vámi (jestli si vaše odbornost ráčila všimnout) nepřel o tom JAKÝ algoritmus používá M$ pro vyhledávání v registrech, ale oponoval jsem, že obecně KAŽDÝ algoritmus, který ZPRACOVÁVÁ libovolný SOUBOR DAT, je co do výkonu - poměr (který nikdy nemůže být roven jedné) mezi režii (nároky na paměť, čas procesoru, a jiné nároky či zdroje) a efektivitou (doba za níž je algoritmus schopen požadovaným způsobem zpracovat zadaná data) velmi závislí hlavně na množství a typu zpracovávaných dat. Místo nějakého argumentu, který toto vyvrátí, jste akorát dokola papouškoval, že k vyhledávání v registrech se místo transakčního, používá binární vyhledávání. Což ale nijak nevyvrací to co tvrdím (ve shodě s odborníky - viz doporučená literatura).

    NTFS Fragmentuje, fajn, takže alespoň na něčem se zhodnem. Mňo, dokonce i MFT (i když Microsoft se fakt snažil, aby tomu zabránil ;) ). Dokonce ani to vaše slavné API pro defragmentaci není až takový zázrak jak se snažíte zde vnucovat. viz např.: http://www.digit-life.com/articles/ntfs/ (furt jste chtěl linky). Samozřejmě že, to ubírá na výkonu, už z principu.

    Mimochodem to i do Linuxu existuje defragmentátor, který svou práci zvládá velmi efektivně, není potřeba kvůli němu přerušovat práci a navíc umí defragmentovat všechny FS, které jádro zná (i bez té vaši - už trapné - priorizace). http://www.root.cz/clanky/defragmentace-disku-v-linuxu/.

    No to bychom měli odpověď jak na vaše "technicky kvalitní informace" tak i ohledně *nesmyslů* včetně [29].

    Jinak už na vás seru, poněvadž a protože: "nemá cenu fanatikovy mířit na hlavu - tu má neprůstřelnou". A jednu radu závěrem, měl by jste se vyhýbat všeho kolem OpenSource, protože : "kdo má v hlavě seno, neměl by přijít do styku s ničím co má jiskru!". ;)

  • 26. 2. 2008 4:52

    Laef Ophir (neregistrovaný)

    [30] D.A.Tiger
    Narůstacící zájem o open source - JAKÉ konkrétní statistiky?

    NTFS - je pěkné, že se omluvíte, a oceňuji to. Bohužel daleko zásadnější, než "nefragmentuje", je váš popis alokace místa na NTFS, který je naprosto mimo. Zkuste vzít zkušenějšího kolegu, slovník, a podívat se s ním na popis alokace místa, který jsem vám linkoval: http://svatas.blog.root.cz/0801/grafici-se-houfne-presunou-k-linuxu#komentar-10530

    Registry - protože počet operací při vyhledávání roste logaritmicky, nejde o "důležité" zpomalení (podobně když do adresáře přidáte soubor, není zpomalení důležité, pokud má FS indexované adresáře). Naopak v případě konfiguračních souborů náročnost hledání roste lineárně s objemem konfigurace. Zvětšování konfiguráků tedy systém zpomaluje výrazně více, než zvětšování Registry. Pokud se systém subjektivně zpomaluje po přidání položek do Registry, není to funkcí *objemu* Registry, ale vloženého *obsahu* (například položka způsobí zavedení aplikace při přihlášení uživatele). Jenže protože jste idiot, tak tvrdíte, že se "prostě" nafoukly Registry, a ty Windows jsou pak "nějak pomalejší". To je dané tím, že mluvíte o věci, které nerozumíte. Když jsme u toho, četl jste tu knihu, kterou jste mi doporučil? Vše svědčí o tom, že jste nečetl ani tutu knihu, ani žádnou jinou na podobné téma.

    To slavné defragmentační API popisuje nějaký neautoritativní Dmitriy Mikhailov. Protože Dmitry popisuje Win2K, psal to jako student školy Vysšaja Škola Ekonomiki, nebo ještě před nástupem na tuto školu. Vy byste mohl napsat daleko větší blábol, a někdo jiný by na něj mohl linkovat - s jakou asi relevancí? V článku popisuje 8 let starou verzi NTFS, a ještě některá fakta špatně hodnotí. Například fragmentace úseků menších než 4 bloky byla vyhodnocena jako nižší priorita (defrag ve Win2K jí neřešil), protože má malý vliv na výkon FS. Skutečná omezení defragmenteru ve Win2K a WinXP jsou popsaná zde:
    http://support.microsoft.com/kb/227463

    Ano, pro Linux existuje defragmentátor, který najde fragmentovaný soubor, zkopíruje ho na úrovni souboru na jinou lokaci na disku, a spoléhá, že bude framentace nižší. Když to nevyjde, párkrát akci zopakuje. To je jistě velmi efektivní :). Vyjma toho to jistě lze provádět na otevřeném souboru, a zcela jistě nerozí race condition (přístup k souboru, zatím co je přesouván), že? Vy dovedete vždy pobavit. Ve svém náboženském zanícení vidíte "Linux, defragmentace", a už je velmi efektivní. Prostě to víte, protože to tak nějak cítíte, a nějaké hnusné MS defrag API s vyloženě směšným řízením priority I/O operací je proti tomu prostě trapné, že? Náboženství je opiem lidstva (Marxe jinak nemusím). Vy mi vyprávějte něco o fanatismu ;)

    Proč je prioritizace I/O requestů trapná? Zkuste si spustit defrag v XP a ve Vistě. V XP bude počítač dost mrtvý (v závislosti na rychlosti disku), ve Vistě nepoznáte rozdíl. Jestli je věco trapné, tak je to fakt, že tento rozdíl nevidíte.

    Shrnu váš příspěvek:
    - Ohledně rozšíření/zájmu o open source 0 bodů
    - Omluvil jste se, že jste napsal nesmysl: 1 bod
    - NTFS a alokaci místa jste taktně přešel, 0 bodů
    - Registry: 0 bodů
    - Defragmentace: 0.5 bodu za snahu relevantně argumentovat (bohužel špatně)
    - "Efektivní" Defragmentace v Linuxu jako důkaz, že jste mimo: 0 bodů
    - Vulgarismy, urážky, fanatismus: minus hodně

  • 17. 3. 2008 22:14

    Vlastimil Labsky (neregistrovaný)

    [31] LO

    Co kdybys misto kritiky radsi tu defragmentaci navrhl, pozadal par programatoru z roota aby ti s tim pomohli a nezlepsil situaci? Tohle je porad jenom kritika tohle je spatne tohle je spatne a ve windows je to lip. Chce to trochu zmenit pristup a pak na tebe urcite nebudou linuxaci agresivni hned jak te tu na rootu uvidej.