Hlavní navigace

Názor ke článku Je PHP jazyk pro amatéry? od Miloslav Ponkrác - [89] Python 2.x bude možná dlouho podporovaný, nikoli...

  • 6. 1. 2009 13:16

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [89] Python 2.x bude možná dlouho podporovaný, nikoli však výrobci knihoven. Ono je třeba říci, že samotný programovací jazyk není až tak užitečný, důležité jsou jeho knihovny. Svět se nezastaví, a velmi pochybuji, že všichni výrobci knihoven budou ještě dlouho důsledně dělat knihovny jak pro 3.x, tak pro 2.x. Nedělejte si iluze, nebudou. Řada lidí bude prostě kvůli knihovnám donucena přejít.

    Říznout do koláče se mělo, když Python začínal. Představte si, že by se takto řízlo třeba do Céčka, nebo do linuxového bashe. Najednou by všechny C programy neběžely, a všechny bashové skripty rovněz ne. Linux by se stal velmi chybovým (protože každý přepis zdrojáků, i ten nejprimitivnější do něj naseká spousty chyb) a následujících několik let by linuxové jádro padalo jako hrušky. To je totiž důsledek zbytečného přepisu. A všichni by samozřejmě přepsaly své administrátorské skripty. Také byste to obhajoval?

    Ne nadarmo jsou všechny seriózní jazyky, v nichž se píší velké projekty a důležité projekty takové, které ctí zpětnou kompatibilitu, a nikdy tento řez do kolářče neudělají. Protože tento řez nic užitečného nepřinese, a nepřinese ani v Pythonu. Takže jazyky jako C, Fortran, Cobol, C++, Java, Ada, ... – to jsou seriózní jazyky, pro které kompatibilita dozadu něco znamená, a proto vévodí, často už po mnoho desítek let programátorskému světu a v nich se píší věci, na kterých záleží.

    [89] Nette není nic jiného, než sbírka knihoven. Nemá ani debugger, ani profiler (přestože autor profilerem vzletně nazývá pouhou blbůstku na měření časového intervalu) a vůbec se snaží vzbudit zdání, že Nette je cosi bombastického.

    Je to jednoduché, v PHP se pohybují málo kvalitní lidé – a tam jde si hrát na haura i na odborníka snadno, protože mezi slepými jednooký králem. Nette nic až tak světoborného není.

    Chcete-li ze sebe udělat odborníka, chcete-li si vybudovat jméno s minimálními znalostmi, a nemáte na to stát se skutečným odborníkem? Zkuste to ve světě PHP, tam je mimořádně nízká laťka – a to je tak asi co bych naznačil na adresu Nette.