Hlavní navigace

Názor ke článku Je PHP jazyk pro amatéry? od Miloslav Ponkrác - [72] Já jsem ten, co přešel z Pythonu...

  • 6. 1. 2009 4:51

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [72] Já jsem ten, co přešel z Pythonu na PHP. Důvody jsou dva:

    1) (podstatný) Python je prostě hříčkou v rukou jeho autora pana Rossuma, a ten ho překopává způsobem, že zrušil zpětnou kompatibilitu tak brutálně jak jsem to ještě u jiného jazyka neviděl, navíc to udělal po 17 letech existence Pythonu. Python 3.0 je nekompatibilní se zdrojovými kódy psané pro Python 2.0 – jediná cesta je zdrojáky projít a ručně opravit, není ani spolehlivý nástroj pro automatickou konverzi. Já potřebuji programovat, ne neustále čekat, kde mi autor Pythonu podkopne židli. A programovat a udržovat kód, když mi Python kdykoli vyhlásí změnu syntaxe zdrojového kódu – děkuji nechci.

    2) (nepodstatný) PHP je daleko méně problémové a daleko rozšířenější na hostinzích. Není s ním problém.

    Ad 1) bych dodal, PHP také překopává jazyk, ale pokud slušně programujete, změny jsou pro Vás nepatrné. Například přechod PHP3 -> PHP4 pro mě přešel beze změny zdrojáků, přechod PHP4 -> PHP5 pouze s opravou přidáním & před přiřazení objektů v PHP4. Zatímco u Pythonu z přechodu vyjdete nechutně draho.

    Byl jsem v komunitě Pythonu velmi aktivní, propagoval jsem ho kde jsem jenom mohl. Moje nadšení skončilo přesně v okamžiku, kdy jsem jako správný nadšenec začal sledovat dění přímo v hlavním stanu a když jsem zjistil, že celá komunita Pythonu včetně jeho autora považuje kompatibilitu zpět za přežitek – došlo mi, že Pythonu nemohu svěřit seriózní dlouhodobé projekty.

    Z mého pohledu je PHP lepší, než Python.