Hlavní navigace

Názor ke článku Je PHP jazyk pro amatéry? od Miloslav Ponkrác - [57] Ohledně asociativních polí – mluvíme o používání,...

  • 5. 1. 2009 13:36

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [57] Ohledně asociativních polí – mluvíme o používání, ne o hackování. Ono není problém si asociativní pole dodělat i do toho asm a C, kde nejsou v jazyce vůbec. Další problém v PHP při nahackování začnete mít se syntaxí. Napište do hranatých závorek třeba $a[new mujobjekt(1,2,3)] – a nepobere to syntaxe PHP. Pak je to hackování asociativních polí k ničemu. A přitom u toho starého C++, u Pythonu, C# a vůbec kde si vzpomenu tuhle syntaxi použiji.

    Když už jsem u toho, vůbec špatná syntaktický analýza PHP. Například parser v PHP nepobere tohle:

    $pocet = $db_connection->query($sql)->fetchRow()['cnt'];

    Prostě (ačkoli to jiné jazyky zvládnou) – v PHP je to nutné rozepsat na dva příkazy, protože jeho syntaktický parser je nedokonalý.

    Jinak v PHP se dá kvalitně psát, ale jak jsem psal výše – kolem PHP je velmi mnoho mizerných programátorů, a také velmi nízké ceny za práci v PHP nutí kvalitní programátory nepracovat v PHP. Takže přirozenou cestou se dostáváte k tomu, že „profesionální PHP programátoři“ jsou Ti nejhorší, a často umí mnohem méně, než Ti, kteří to dělají pro sebe. PHP práce je tak špatně oceněná, že tam najdete ten chvost kvality programátorů.

    No a kromě toho PHP nutí nějak tak HTML kodéry a grafiky, že PHP je pro ně přirozenou metou kam pokračovat – a bohužel programátor musí mít prakticky přesně opačné osobnostní vlastnosti, návyky a schopnosti, než grafik a na výsledku programování v PHP je to znát.

    P.S.: Pokud bude tento komentář čekat na schválení, je to poslední komentář k tomu blogu vůbec.